«Δεχτήκαμε τη θεωρία της Αθήνας, χάνουμε τη Γαλάζια Πατρίδα» - τούρκικο δημοσίευμα

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis ξεκίνησε πάλι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ανακοίνωσε σχετικό Navtex την προηγούμενη μέρα, γράφει  η τουρκική Sözcü.

Από: echedoros-a.gr

Ωστόσο, τα όρια της περιοχής που αναφέρθηκαν στο Navtex δημιούργησαν αντιπαραθέσεις. 

Ο βουλευτής της CHP στην Κωνσταντινούπολη, Ακίφ Χαμζατσεμπί, υποστήριξε ότι η Τουρκία αποδέχθηκε τις θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακή Δημοκρατίας (στο κείμενο : «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης») με αυτό το «Navtex» και είπε, «Χάνουμε τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’. Το τελευταίο Navtex στη Μεσόγειο έχει ξεπεράσει τα όρια της αίρεσης. Όσοι το εκπόνησαν αυτό θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου», είπε.

 Ο Χαμζατσεμπί έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η Γαλάζια Πατρίδα είναι η άσκηση του δικαιώματος που παρέχεται στην Τουρκία από τα Ηνωμένα Έθνη (...). 

Η συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) ήταν η επιτυχία της χώρας μας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε δραστηριότητες γεώτρησης. Αναρτήσεις Navtex, ανακοινώσεις, προκλήσεις. Τώρα τίποτα από αυτά δεν υπάρχει. Η Τουρκία δεν στέκεται πλέον πίσω από τη συμφωνία της Λιβύης. Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας επίσης δεν χρησιμοποιείται.  Το Navtex ανακοινώθηκε από την Τουρκία. Είναι ο ίδιος χάρτης της Σεβίλλης που απορρίπτει η Τουρκία, ο οποίος επικαλύπτεται με τις ελληνικές θέσεις. Με αυτό, αποδεχτήκαμε τις ελληνικές θεωρίες. Έτσι το ήθελαν η Ελλάδα και η Κύπρος», είπε.

Η περιοχή NAVTEX είναι ίδια με το χάρτη της Σεβίλλης. Η Τουρκία έχει απορρίψει τον χάρτη της Σεβίλλης.

Η ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία ξεκινά από το Καστελόριζο, κατεβαίνει στη μέση της Μεσογείου και δεν δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να βγει εκτός από τον κόλπο της Αττάλειας.

 

«Θα χάσουμε τα …δικαιώματά μας»

 


Ο Χαμζατσεμπί συνέχισε:

«Παρόλο που η διαδικασία του διαγωνισμού έχει ολοκληρωθεί στους τομείς θαλάσσιας δικαιοδοσίας που προέκυψαν με τη συμφωνία της Λιβύης, η TPAO δεν έχει λάβει άδεια για 9 μήνες. 

Εάν δεν πραγματοποιήσουμε καμία δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα, η συμφωνία της Λιβύης θα είναι άκυρη.

 Η Τουρκία μπορεί να κάνει τη συμφωνία της Λιβύης παρόμοια με την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και τη Συρία. Εάν αυτή δεν είναι η στρατηγική μας, θα χάσουμε τα δικαιώματα που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο στη Μεσόγειο. Χωρίς τις ενεργειακές μας δραστηριότητες, οι λόγοι μας είναι άχρηστοι. Το σημαντικό εδώ είναι η διεξαγωγή σεισμικής έρευνας και γεώτρησης. Ντροπή σε όσους το θεωρούν κακό για τη χώρα μας. Η Τουρκία πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να κηρύξει ΑΟΖ στη Μεσόγειο», είπε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail