Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται-εκτός νέου απροόπτου- εξελίξεις,με το πρόγραμμα να κατατίθεται στην επιτροπή Άμυνας του κοινοβουλίου έπειτα από την αναβολή της διαδικασίας στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Με ξεκάθαρη τη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Νίκου Παναγιωτόπουλου να προχωρήσει η αναβάθμιση. Άλλωστε ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει τονίσει ότι το πρόγραμμα αποτελεί μια από τις προτεραιότητες στην προσπάθεια να αλλάξουν επίπεδο τα Ελληνικά ‘’φτερά’’.
Το κόστος της αναβάθμισης των 38 block 50 υπολογίζεται περίπου στα 450 εκ ευρώ ενώ μέσα στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η απόκτηση 30 ατρακτιδίων νυχτερινής σκόπευσης SNIPER Advanced Targeting Pods(ATP). Eπιπλέον αφορά επαναπιστοποίηση όπλων της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και τα ‘’έξυπνα’’ όπλα που θέλει να εντάξει στο οπλοστάσιό της. Το συνολικό κόστος των προγραμμάτων αγγίζει τα 700 εκ ευρώ.
Η αναβάθμιση των block 50 θα στηρίζεται σχεδόν απόλυτα στα απάρτια τα οποία θα αφαιρεθούν από τα 84 F-16 block 52+ και adv και αφορούν κυρίως τα ηλεκτρονικά συστήματα των μαχητικών. Εκσυγχρονισμός ο οποίος θα τους δώσει χρόνια επιχειρησιακής ‘’ζωής’’ και θα τα φέρει σε υψηλό επίπεδο αρκετά κοντά στα Viper. Το ‘’κλειδί’’ όμως που θα ανοίξει την πόρτα για την πλήρη διαλειτουργικότητα των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας είναι το ‘’link 16’’ το οποίο τώρα δεν διαθέτουν τα 38 block 50. Πρόκειται για το σύστημα που επιτρέπει στα μαχητικά-και όχι μόνο- να δέχονται και να μοιράζουν όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν από τα πεδία των επιχειρήσεων. ‘’Link 16’’ θα διαθέτουν τα 84 Viper, τα 24 Rafaleπου θα αποκτηθούν αλλά σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τα 24 Mirage2000-5 της 331 Πολεμικής Μοίρας ‘’ΘΗΣΕΑΣ’’. Με την αναβάθμιση των 38 F-16 block 50 και την τοποθέτηση σε αυτά ‘’link 16’’ η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει μια πανίσχυρη δύναμη 170 μαχητικών τα οποία θα μπορούν να ανταλλάσσουν συνεχώς πληροφορίες και να μάχονται έχοντας τεράστιο πλεονέκτημα στα πεδία των επιχειρήσεων. Απέναντι στον σαφώς υποδεέστερο στόλο της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ειδικά μετά από την απόκτηση των 24 Rafale από τη HAF.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο όπου εδρεύουν άλλωστε και οι δύο Μοίρες των block 50. Και μάλιστα εκεί θα πραγματοποιηθούν έργα τα οποία αφορούν τόσο την κατασκευή νέου υποστέγου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση όσο και τριων συνεργείων. Αναβάθμιση η οποία θα έχει διάρκεια περίπου έξι χρόνων από τη στιγμή που το πρώτο μαχητικό μπει στο υπόστεγο για να αποσυναρμολογηθεί και να ‘’χτιστεί’’ από την αρχή.