Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr
Για να εξηγήσουμε, "Ο υβριδικός πόλεμος της τρομοκρατίας στην Αμερική ήταν δεκαετίες στο ξεκίνημα" όταν τελικά έγινε κινηματικός το περασμένο καλοκαίρι με το Antifa και το "Black Lives Matter" να ενεργούν ως πρωτοπόρος αυτού του ημι-μυστικού "επαναστατικού" κινήματος. Οι ριζοσπαστικές ιδεολογικές δυνάμεις που είναι αντίθετες με τις θεμελιώδεις αρχές της Αμερικής κατέλαβαν τελικά την εξουσία μέσω μιας περίπλοκης ακολουθίας αλλαγής καθεστώτος που όπλισε δημιουργικά τον συγκρητισμό του οικονομικού αριστερισμού και του σοσιαλφασισμού. Προέβλεψα λίγο μετά τις εκλογές του περασμένου έτους ότι «Η Αμερική του Μπάιντεν θα ήταν μια δυστοπική κόλαση», στη συνέχεια ακολούθησε νωρίτερα αυτή την άνοιξη, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για το προγραμματισμένο «Cyber Stasi» του.
Η «επανάσταση» βρίσκεται τώρα στη φάση όπου στρέφεται ενάντια στους πρώην συμμάχους της, όπως το Facebook, που είναι απρόθυμοι να πάνε τόσο καλά όσο οραματίζονται οι ηγέτες του κινήματος. Αυτή η πλατφόρμα Big Tech εξακολουθεί να είναι μια ιδιωτική εταιρεία που εξαρτάται κυρίως από τα διαφημιστικά έσοδα, επομένως έχει το δικό της συμφέρον να μη λογοκρίνει πλήρως τα πάντα για να μην χάσει περισσότερο από το κοινό της και τα έσοδα που προέρχονται από τον χρόνο που αφιερώνουν στον ιστότοπο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει απαγορεύσει εκ των πραγμάτων κάθε κριτική για την «επανάσταση», τους ηγέτες της και τις πολιτικές τους, προκειμένου να διατηρηθούν εκείνοι οι αντιφρονούντες. Αυτό είναι πολύ απειλητικό από την "επαναστατική" προοπτική λόγω των αναδυόμενων κινδύνων.
Σύμφωνα με τον λεγόμενο «πληροφοριοδότη» που εκπροσωπείται περίεργα από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων της Τζεν Ψάκι και τη νομική ομάδα του Έρικ Σιαραμέλα, το Facebook όχι μόνο κερδίζει από την ώθηση αυτοκαταστροφικών συναισθημάτων σε νέες γυναίκες, αλλά αποτελεί επίσης απειλή εθνικής ασφάλειας μετά την αποτυχία να σταματήσει τις εκδηλώσεις της 6ης Ιανουαρίου. Υπάρχει ήδη επικρατέστερος σκεπτικισμός μεταξύ των συντηρητικών ότι αυτό το άτομο είναι στην πραγματικότητα μια «επαναστατική» μαριονέτα του οποίου ο μοναδικός σκοπός είναι να κάνει το κράτος να πάρει τον έλεγχο του Facebook και να του επιβάλει αυστηρή λογοκρισία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι «επαναστάτες» φοβούνται τις συνέπειες των διαφωνούντων να είναι μαζί για να συνδεθούν στο Facebook.
Αυτή η πλατφόρμα επιτρέπει εκτεταμένο διάλογο μεταξύ των μελών της, συμπεριλαμβανομένων των κλειστών ομάδων, ενώ το ανταγωνιστικό της Twitter επιτρέπει στους χρήστες να εκφράζονται μόνο με έως και 160 χαρακτήρες ανά ανάρτηση. Το Facebook μπορεί επομένως να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την οργάνωση ειρηνικής αντίστασης στην «επανάσταση», ενώ η μόνη πραγματική λειτουργική χρήση του Twitter σε αυτό το πλαίσιο είναι η ενθάρρυνση των αποκαλούμενων «flash mobs» (ταραχών) της «επανάστασης». Και οι δύο μπορούν να εκτοξεύσουν πραγματική παραπληροφόρηση και να οπλιστούν προς αυτόν τον σκοπό από την «επανάσταση», αλλά μόνο η πρώτη μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την ουσιαστική «αντίσταση» να οργανωθεί ουσιαστικά, ενώ η δεύτερη απλώς τους επιτρέπει να μοιράζονται ειδήσεις και σκοτεινές παρατηρήσεις.
Αυτό εξηγεί γιατί το Facebook δέχεται πιέσεις και όχι το Twitter. Και οι δύο εταιρείες Big Tech είναι σύμμαχοι με τους «επαναστάτες», όπως και η Amazon, αλλά μόνο το Facebook έχει τα μαχαίρια για αυτό γιατί είναι αυτή που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει έναν λανθάνον κίνδυνο για αυτές. Το Twitter, όπως εξηγείται, είναι περισσότερο ένα αριστερό εργαλείο που επιτρέπει επίσης στην «αντίσταση» να διασκεδάζει και να μοιράζεται ειδήσεις ως βαλβίδα πίεσης, ενώ η Amazon δε διευκολύνει καμία αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών της. Αν μη τι άλλο, ενισχύει διαρθρωτικά το «επαναστατικό σύστημα» που αναδύεται, σύμφωνα με το οποίο μεγάλες εταιρείες που διοικούνται από ολιγάρχες αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας με την υποστήριξη των «επαναστατών».
Αν το Facebook είχε λογοκρίνει πλήρως τους χρήστες του για να απαγορεύσει de facto κάθε αντι-«επαναστατική» διαφωνία στην πλατφόρμα του, τότε η αντικειμενικά υπάρχουσα προβληματική συμπεριφορά του να ενισχύει ψυχολογικά χειριστικό περιεχόμενο στους νέους και να γίνει μονοπώλιο μέσω της αγοράς του Instagram και του WhatsApp θα είχε πιθανώς αγνοηθεί από τους «επαναστάτες». Αυτό, ωστόσο, πιθανότατα θα είχε μειώσει την ουσία του με την πάροδο του χρόνου, κάτι που η ηγεσία του δεν ήθελε να συμβεί αν μπορούσε να το βοηθήσει. Το Facebook συμμάχησε προληπτικά με τους «επαναστάτες» πιστεύοντας ότι αυτό θα το προστατεύσει, αλλά το κίνημα ήθελε περισσότερα και στράφηκε εναντίον τους.
Η πρόθεση, όπως επισημαίνει ο Γκλεν Γκρίνγουαλντ, είναι να «ελέγξει τη δύναμή της να λογοκρίνει». Η «επανάσταση» θέλει το Facebook να λειτουργεί ως «Υπουργείο Αλήθειας», όχι μόνο λόγω της δύναμης που θα τους έδινε για την ενίσχυση της θέσης τους στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο λεγόμενος «πληροφοριοδότης» κατέθεσε επίσης ότι το Facebook υποτίθεται ότι προωθεί φερόμενες γενοκτονίες στην Αιθιοπία και τη Μιανμάρ, εκτός από την εκμετάλλευση από την κινεζική και ιρανική μυστική υπηρεσία. Οι «επαναστάτες» ελπίζουν να εργαλειοποιήσουν το Facebook μέσω επιλεκτικής λογοκρισίας προκειμένου να υποστηρίξουν τις αλλαγές καθεστώτος και να διαδώσουν περισσότερη παραπληροφόρηση εναντίον των αντιπάλων τους.
Με το τεράστιο μονοπώλιο της Big Tech να απλώνεται σε όλο τον κόσμο μέσω του ελέγχου τριών πλατφορμών παγκοσμίως, το Facebook είναι το τέλειο υβριδικό πολεμικό όπλο για την «επανάσταση» για την πλήρη κατάληψη του ελέγχου. Θα μπορούσε να είχε παραδώσει πλήρως τον εαυτό της και τα οικονομικά της συμφέροντα στους «επαναστατικούς συμμάχους» της για να σωθεί, αλλά αντίθετα να επιδιώξει να διατηρήσει τουλάχιστον μια εμφάνιση κυριαρχίας απέναντι στην πίεσή τους. Η «επανάσταση» έχει μηδενική ανοχή για κάθε μορφή διαφωνίας, ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από έναν «εχθρό του κράτους»/«εγχώριο τρομοκράτη» (αντιφρονούντας) ή οποιονδήποτε «σύμμαχο» όπως το Facebook, γι 'αυτό και τα μαχαίρια βγήκαν τώρα έξω.
Η "αντίσταση" μπορεί σύντομα να μην έχει άλλη επιλογή από το να ολοκληρώσει τη μετανάστευσή της σε άλλες πλατφόρμες όπως το Gab και το VK. Όσο για εκείνους που βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για τακτικά άτομα είτε για ξένες κυβερνήσεις που μπορεί να ανησυχούν για το ενδεχόμενο η αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει ενδεχομένως de jure ή de facto τον έλεγχο του Facebook, θα πρέπει επίσης να εξετάσουν σοβαρά την αποχώρησή τους. Αυτά τα κράτη που είναι σε θέση να το κάνουν μπορούν να προωθήσουν τις δικές τους εναλλακτικές λύσεις, αλλά αν οι πολίτες τους εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να κάνουν αυτήν την κίνηση, τότε μπορεί να τους αναγκάσουν να το κάνουν είτε απαγορεύοντας τον ιστότοπο είτε βρίσκοντας άλλα μέσα για να πιέσουν τους ανθρώπους να κάνουν αυτά που κρίνονται απαραίτητα για το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας.
Η κυρίαρχη τάση είναι ότι η λεγόμενη «ελευθερία λόγου» πιθανότατα θα αποτελέσει παρελθόν, όχι μόνο στο Facebook, αλλά και σε οποιαδήποτε από τις εναλλακτικές λύσεις που υποστηρίζονται από το κράτος και θα μπορούσαν τελικά να ξεκινήσουν. Ορισμένες ιδιωτικές πλατφόρμες όπως το Gab και το VK μπορεί να ανεχτούν αυτήν την ιδέα σε μεγάλο βαθμό, αλλά ακόμη και αυτές μπορεί τελικά να πιεστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να «συμβιβαστούν» με αυτό, όσο δύσκολο και αν είναι για τους επαναστάτες να το κάνουν στην πράξη ανάλογα με τον στόχο τους. Όλα αυτά σημαίνουν πολύ αρνητικές εξελίξεις για τους γνήσιους ελεύθερους στοχαστές και εκείνους που εξακολουθούν να εκτιμούν την έννοια της ελευθερίας του λόγου.