China Manned Space Engineering |
Judith Bergman - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
«Τόσο η συμβατική αποτροπή όσο και οι συμβατικές επιχειρήσεις εξαρτώνται από την πρόσβαση σε επικοινωνίες, πληροφορίες και άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από συστήματα που βασίζονται στο διάστημα. Ως αποτέλεσμα, οι στρατηγικοί ανταγωνιστές μας έχουν επιδιώξει και τοποθετήσει έναν αριθμό οπλικών συστημάτων στο διάστημα που έχουν σχεδιαστεί για να νικήσουν ή να καταστρέψουν την παρουσία των ΗΠΑ στο διάστημα - βασισμένων σε στρατιωτικά οπλικά συστήματα και την ικανότητά μας να προβάλλουμε ισχύ».
Το διάστημα έχει γίνει κρίσιμο: πολλά από αυτά που συμβαίνουν εκεί τώρα επηρεάζουν τη ζωή στη γη. Υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 ενεργοί δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη γη σήμερα και οι υπηρεσίες τους έχουν γίνει απαραίτητες. Μεταξύ αυτών είναι δορυφόροι GPS που λειτουργούν από τις ΗΠΑ για εντοπισμό θέσης, πλοήγηση και χρονισμό, που εξυπηρετούν στρατιωτικές και πολιτικές ανάγκες -- σκεφτείτε Uber, Lyft, Waze, υπηρεσίες παράδοσης ειδών παντοπωλείου -- και παρακολούθηση της γης, συμπεριλαμβανομένων καιρού και επικοινωνιών, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Οι διαστημικοί δορυφόροι έχουν γίνει στρατηγικά assets και ως εκ τούτου πολύτιμοι στρατιωτικοί στόχοι. «Είναι αδύνατο να υπερεκτιμηθεί η σημασία των συστημάτων που βασίζονται στο διάστημα για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ.
Σύμφωνα με την ετήσια αξιολόγηση απειλών του 2021 της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο:
«Το Πεκίνο εργάζεται για να ανταποκριθεί ή να υπερβεί τις δυνατότητες των ΗΠΑ στο διάστημα για να κερδίσει τα στρατιωτικά, οικονομικά και κύρους οφέλη που έχει αποκομίσει η Ουάσιγκτον από τη διαστημική ηγεσία... Οι αντιδιαστημικές επιχειρήσεις θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των πιθανών στρατιωτικών εκστρατειών του PLA [Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού] και η Κίνα έχει δυνατότητες αντιδιαστημικών όπλων που προορίζονται να στοχεύουν δορυφόρους των ΗΠΑ και των συμμάχων. Το Πεκίνο συνεχίζει να εκπαιδεύει τα στρατιωτικά διαστημικά του στοιχεία και να τοποθετεί νέα καταστροφικά και μη καταστροφικά επίγεια και διαστημικά αντιδορυφορικά όπλα (ASAT).
Το 2007, η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη της δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου, καταστρέφοντας έναν από τους δικούς της μετεωρολογικούς δορυφόρους, δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή διαστημικών απορριμμάτων στην ιστορία.
Η Λευκή Βίβλος της Κίνας για την άμυνα του 2015 είχε ήδη ορίσει επίσημα το διάστημα ως νέο τομέα πολέμου. Επίσης το 2015, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) ίδρυσε τη Στρατηγική Δύναμη Υποστήριξης (SSF), η οποία συγκέντρωσε το διάστημα, τον ηλεκτρομαγνητικό χώρο και τον κυβερνοχώρο υπό μια εντολή, υποδεικνύοντας «την προτεραιότητα του PLA σε αυτές τις κρίσιμες περιοχές πολέμου».
Το Πεντάγωνο έγραψε στην έκθεσή του για το 2020 σχετικά με τις στρατιωτικές δυνατότητες της κομμουνιστικής Κίνας:
«Ο PLA συνεχίζει να αποκτά και να αναπτύσσει μια σειρά αντιδιαστημικών δυνατοτήτων και συναφών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κινητικής θανάτωσης, επίγειων λέιζερ και διαστημικών ρομπότ σε τροχιά, καθώς και επεκτείνοντας τις δυνατότητες επιτήρησης του διαστήματος, που μπορούν να παρακολουθούν αντικείμενα στο διάστημα εντός του πεδίου προβολή τους και ενεργοποίησης ενεργειών αντιμέτρων.
Η ΛΔΚ αναπτύσσει δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, όπως δορυφορικές παρεμβολές, επιθετικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο και όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας... Η Κίνα έχει έναν επιχειρησιακό επίγειο πύραυλο Anti-Satellite (ASAT) που προορίζεται να στοχεύει δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά, και πιθανώς σκοπεύει να επιδιώξει πρόσθετα όπλα ASAT ικανά να καταστρέψουν δορυφόρους μέχρι τη γεωσύγχρονη τροχιά της Γης. Η Κίνα χρησιμοποιεί πιο εξελιγμένες δορυφορικές λειτουργίες και πιθανώς δοκιμάζει τεχνολογίες διπλής χρήσης στο διάστημα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε αντιδιαστημικές αποστολές».
Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που δείχνουν πως η Κίνα βρίσκεται σε μια συνεχή προσπάθεια να αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα αντιδιαστημικών δυνατοτήτων, έγραψε το Secure World Foundation, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται στο διάστημα, σε μια έκθεση που δημοσίευσε τον Απρίλιο, «Global Counterspace Capabilities: An Open Source Assessment».
«Το 2015, η Κίνα αναδιοργάνωσε τις διαστημικές και αντιδιαστημικές δυνάμεις της, ως μέρος μιας μεγαλύτερης στρατιωτικής αναδιοργάνωσης, και τις τοποθέτησε σε μια νέα δομή μεγάλης δύναμης που έχει επίσης έλεγχο στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στον κυβερνοχώρο. Τούτου λεχθέντος, είναι αβέβαιο εάν η Κίνα θα χρησιμοποιούσε πλήρως τις επιθετικές αντιδιαστημικές της ικανότητες σε μια μελλοντική σύγκρουση ή εάν ο στόχος είναι να τις χρησιμοποιήσει ως αποτρεπτικό μέσο...».
Η κομμουνιστική Κίνα έχει ορκιστεί ότι θα γίνει η κορυφαία διαστημική δύναμη στον κόσμο έως το 2045: "Η Κίνα θα γίνει μια παγκόσμια κορυφαία χώρα σε όλο τον κόσμο στον διαστημικό εξοπλισμό και την τεχνολογία. Μέχρι τότε, θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει συντονισμένη εξερεύνηση μεγάλης κλίμακας του διαστήματος είτε με τον ανθρώπινο παράγοντα είτε με υπολογιστή», έγραψε η China Daily το 2017.
Η Επιτροπή Αναθεώρησης Οικονομικής και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας έγραψε στην Ετήσια Έκθεσή της για το 2019 στο Κογκρέσο:
"Το Πεκίνο έχει συγκεκριμένα σχέδια όχι απλώς να εξερευνήσει το διάστημα, αλλά να κυριαρχήσει βιομηχανικά σε αυτό... Το Πεκίνο χρησιμοποιεί το διαστημικό του πρόγραμμα για να προωθήσει τους επίγειους γεωπολιτικούς του στόχους, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας πελατών για την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI)... Η προώθηση της Κίνας του παγκόσμιου συστήματος πλοήγησης Beidou υπό τον «Δρόμο του Μεταξιού του Διαστήματος» εμβαθύνει την εξάρτηση των συμμετεχόντων στην Κίνα για υπηρεσίες που βασίζονται στο διάστημα".
Το 2019, η Κίνα προσγείωσε το σεληνιακό σκάφος Chang'e-4 στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει. Στις 28 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 1.000 ημέρες από τότε που προσγειώθηκε με ένα rover, το οποίο συνεχίζει να εξερευνά το φεγγάρι σήμερα. Η Κίνα σχεδιάζει επίσης να οικοδομήσει μια κοινή επιστημονική βάση στο φεγγάρι με τη Ρωσία, τον Διεθνή Σταθμό Σεληνιακής Έρευνας (ILRS). Οι σεληνιακές φιλοδοξίες της Κίνας εγείρουν επίσης ανησυχίες για το "τι θα μπορούσε να αποφέρει αυτό το είδος δραστηριότητας όσον αφορά τη μελλοντική ικανότητα δράσης και πιθανώς να διεξάγει πόλεμο στο διάστημα", σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Air Force Magazine.
Γράφοντας για μια ομιλία που δόθηκε από τον υποστράτηγο Τζον Σο, αναπληρωτή διοικητή της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στο πρόσφατο 36ο Συμπόσιο Διαστήματος στο Κολοράντο Σπρινγκς, το SpaceNews ανέφερε: «Το πεδίο της διαστημικής μάχης δεν είναι επιστημονική φαντασία και τα αντιδορυφορικά όπλα θα είναι μια πραγματικότητα σε μελλοντικές ένοπλες συγκρούσεις, είπε ο Σο».