Από: ieidiseis.gr - Βασίλης Σκουρής
Η φθορά της κυβέρνησης -έστω και αν αυτή δεν συνοδεύεται στην παρούσα φάση με άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί το μεγάλο έλλειμμα σε συνδυασμό με την επαναφορά δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη από το 2023, οδηγεί τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει περιοδείες στη χώρα, καθώς την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου προγραμματίζει να βρίσκεται στη Κοζάνη, όπου θα έχει σύσκεψη με περιφερειάρχη και δημάρχους για την μετάβαση της οικονομίας από τον λιγνίτη, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από τους υπουργούς Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Το δε Σάββατο, θα μεταβεί στα Ιωάννινα, όπου θα πραγματοποιηθεί το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέμα τους νέους και τις νέες ευκαιρίες.
Ο δε Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις περιοδείες του, καθώς στο τέλος της εβδομάδας θα μεταβεί πιθανότατα στην Θεσσαλία, μια περιοχή κρίσιμη για τις εκλογικές επιδόσεις, ενώ θα συνεχίσει να αναδεικνύει νέα πρόσωπα στο πλευρό του.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, πραγματοποιούν τα Συνέδριά τους, ώστε να είναι έτοιμοι οργανωτικά και πολιτικά ενόψει τυχόν πολιτικών εξελίξεων: Η Νέα Δημοκρατία πραγματοποιεί το Συνέδριό της 3-5 Δεκεμβρίου, ενώ την τελευταία ημέρα θα εκλεγεί και Πολιτική Επιτροπή, που αναμένεται να επιβεβαιώσει τη πλήρη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κόμμα. Από 24 έως 27 Φεβρουαρίου διεξάγεται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα εκλεγεί νέα ηγεσία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και θα εγκριθεί νέο πρόγραμμα και Καταστατικό- προσέξτε το αυτό- ενώ θα επιβεβαιωθεί πανηγυρικά η ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Δεκέμβριος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για την φυσιογνωμία, την ενότητα και την προοπτική του Κινήματος Αλλαγής, ενός κόμματος που αποτελεί κομβικό παράγοντα για τις μετεκλογικές εξελίξεις, υπό προϋποθέσεις δε και για το σχηματισμό κυβέρνησης είτε από τις πρώτες, είτε από τις δεύτερες εκλογές. Ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες, σε συνδυασμό με το πρόσωπο που θα εκλεγεί, αλλά και με τη διαφύλαξη ή όχι της ενότητας προοπτικά, θα επηρεάσουν κατά πολύ την κατεύθυνση που θα κινηθεί το πολιτικό προσωπικό το επόμενο διάστημα.
Δεν είναι δε τυχαίο που «γαλάζιοι» βουλευτές δεν αποκλείουν έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης ακόμα και τέλη του χειμώνα-αρχές της άνοιξης, εφόσον βεβαίως το τέταρτο κύμα της πανδημίας το επιτρέψει, ώστε το μέγαρο Μαξίμου να σηματοδοτήσει μια επανεκκίνηση, μετά τη φθορά που υφίσταται από τη διαχείριση της πανδημίας και τις επιπτώσεις από τη μεγάλη ακρίβεια, ένα θέμα που φαίνεται να υποτιμάται πολύ από τον πρωθυπουργό. Η προοπτική της πρόωρης κάλπης δείχνει να απομακρύνεται λόγω της πανδημίας, αλλά δεν είναι λίγοι που εκτιμούν πως ενδέχεται ο πρωθυπουργός να αιφνιδιάσει ακόμα και τέλη της άνοιξης ή αρχές φθινοπώρου, καθώς το μεγάλο έλλειμμα και η επαναφορά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο του Συμφώνου Σταθερότητας θα οδηγήσουν στην κατάρτιση ενός δύσκολου προϋπολογισμού για το 2022.
Την ίδια ώρα, έντονη είναι η κινητικότητα και στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ συνεχίζει το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης, που βρίσκει ήδη την πρώτη ανταπόκριση από σημαντικά πρόσωπα όπως πχ ο Γιώργος Κιμούλης και ο Γιάννης Μηλιός. Το δε ΜέΡΑ25 ετοιμάζεται και αυτό για το Συνέδριό του, 20-23 Ιανουαρίου, με τον επικεφαλής του Γιάννη Βαρουφάκη να κινείται έντονα σε όλα τα επίπεδα. Ενδιαφέρον δε εμφανίζει πώς θα καταλήξει η κινητικότητα στο χώρο της ακροδεξιάς, αλλά και για το εάν θα ιδρυθεί νέο κόμμα στον κεντρώο χώρο, αναλόγως και του προσώπου θα εκλεγεί επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη.
Ο κίνδυνος της συνολικής απόρριψης
Το πολιτικό σύστημα στη χώρα, άλλωστε, αν δεν κινηθεί με βάση τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τη χώρα και δεν αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών, κινδυνεύει με συνολκή απόρριψη, ενώ δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει πως περιόδους όπως αυτή της πανδημίας ενδέχεται να δημιουργήσει και πολιτικά …τέρατα!