Από: konstantinosholevas.gr - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ
Αν γίνουν βουλευτικές εκλογές και εκλεγεί κυβέρνηση του VMRO, τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Πιστεύω ότι μας συμφέρει μία τέτοια εξέλιξη. Το κόμμα του Χρίστο Μίτσκοσκι, που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, έχει πάρει σαφή θέση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν μεν την καταγγείλουν εκείνοι, τότε απαλλασσόμαστε από μία κακή συμφωνία χωρίς να χρεωθούμε την ευθύνη. Αν πάλι δεν την καταγγείλουν, τότε είναι βέβαιο ότι θα κάνουν τα πάντα για να μην την εφαρμόσουν. Θα κωλυσιεργούν και θα την παραβιάζουν συνεχώς. Άρα θα είναι πιο εύκολο για την ελληνική πλευρά να χρησιμοποιήσει την οδό της Διεθνούς Δικαιοσύνης.
Ο Ζάεφ παραβιάζει τη Συμφωνία, αλλά στα λόγια δηλώνει ότι την σέβεται. Τηρεί διπρόσωπη στάση για να μην χαλάσει την καλή εικόνα που έχει δώσει στις ΗΠΑ και στην Ευρ. Ένωση. Με τη διγλωσσία του Ζάεφ – άλλοτε τηρεί και άλλοτε παραβιάζει τη Συμφωνία – δεν ήταν τόσο πειστικές οι διαμαρτυρίες μας. Με μία κυβέρνηση του VMRO-DPMNE θα έχουμε συνεχώς επιχειρήματα για να προβούμε σε διεθνή καταγγελία με τη δικαστική οδό. Και όταν συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα στοιχεία και από τις δύο διακυβερνήσεις (Ζάεφ και Μίτσκοσκι) έχουμε το δικαίωμα να καταγγείλουμε τα Σκόπια ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαίου της Χάγης για συνεχείς παραβιάσεις.
Για όσους θεωρούμε εθνικώς επιζήμια τη Συμφωνία των Πρεσπών η ανάληψη της εξουσίας από το VMRO θα δώσει την ευκαιρία να πέσουν οι μάσκες. Για εκείνους που επιμένουν να μην βλέπουν τα πολλά τρωτά της Συμφωνίας η αποχώρηση του Ζάεφ θα προκαλέσει θλίψη. Για τον ελληνικό λαό αυτό που μετρά είναι το εθνικό συμφέρον και ο σεβασμός προς την Ιστορία μας και προς την ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας.
Τρία χρόνια συμπληρώνονται τον προσεχή Ιανουάριο από την κύρωση της Συμφωνίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με 153 ψήφους. Από τότε μέχρι σήμερα είδαμε τη σκοπιανή πλευρά να εμμένει στο όνομα Μακεδονία χωρίς τον προσδιορισμό Βόρεια, την είδαμε να κωλυσιεργεί στις Επιτροπές για τα σχολικά βιβλία και για τα εμπορικά σήματα, είδαμε τους Έλληνες ιεραποστόλους του 9ου αιώνα, τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο να γίνονται αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας. Είδαμε επίσης να ενισχύονται οι στρατιωτικοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Σκοπίων, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες των υποστηρικτών της Συμφωνίας.
Διερωτώνται ορισμένοι ποια στάση θα κρατήσουν η Βουλγαρία και η Αλβανία απέναντι σε μία πιθανή πολιτική αλλαγή στα Σκόπια. Είμαι βέβαιος ότι θα παραμείνουν σταθερές στις επιδιώξεις τους. Η Σόφια θα επιμείνει στην αναγνώριση ως Βουλγάρων των αρχηγών του παλαιού ΒΜΡΟ του 1893. Τα Τίρανα θα ενισχύουν τις αυτονομιστικές τάσεις της αλβανικής κοινότητας στα Σκόπια.
Ο Ζάεφ βουλιάζει στις Πρέσπες. Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να αποκομίσουμε εθνικό όφελος.
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 6.11.2021