Ο Ζάεφ "απέσυρε τη συμφωνία των Πρεσπών" και το κύρος του Μητσοτάκη

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Στις αρχές του 1992 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής έστελνε επιστολή στους τότε ηγέτες της ΕΟΚ και στην οποία χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η αναγνώριση της αυτοαποκαλουμένης “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα και το γνωρίζω καλύτερα από κάθε άλλον, αφού είμαι ο ίδιος Μακεδών. Η Δημοκρατία αυτή δεν έχει δικαίωμα ούτε εθνολογικά ούτε ιστορικά να λέγεται Μακεδονία. Ελπίζω ότι οι σύμμαχοι και συνεταίροι μας θα καταλάβετε επιτέλους ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική».

Στις 13 Απριλίου 1992 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στην οποία συμμετείχαν, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, η Πρόεδρος του “Συνασπισμού” Μαρία Δαμανάκη και η Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η συμφωνία έλεγε πως δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τα Σκόπια, όπου θα αναφέρεται η λέξη “Μακεδονία”.

Ωστόσο, μετά από δεκαετίες οι ριψάσπιδες του ΣΥΡΙΖΑ και υπό την αφόρητη πίεση των ΗΠΑ και της Γερμανίας (που πάντοτε ασκείτο σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις), παράκαμψαν τους “σοφούς” πολιτικούς της δεκαετίας του 80-90, αλλά κυρίως των πολιτικών ογκόλιθων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, και υπέγραψαν την ενδοτική “Συμφωνία των Πρεσπών” (12 Ιουνίου 2018) με τους Αλβανοσλάβους βόρειους γείτονές μας.

Μιας “Συμφωνίας” που ήταν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αφού ο εντεταλμένος του Οργανισμού, Αμερικανός διπλωμάτης Μάθιου Νίμιτς, πάσχιζε επί δεκαετίες γι΄ αυτήν την κατάληξη. Δηλαδή να μετονομαστούν τα Σκόπια σε “Βόρεια Μακεδονία”. Αντικαθιστώντας έτσι, την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, όπου τα Σκόπια ονομάζονταν “πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (FYROM).


Οι 145 Συριζαίοι και οι 8 καλοθελητές του Συστήματος…

Αλλά παρά και τις τεράστιες αντιδράσεις του ελληνικού λαού, που εκφράστηκε κατά αυτής της Συμφωνίας με τις λαοσυνάξεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφερνε στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση (25 Ιανουαρίου 2019) την “Συμφωνία των Πρεσπών”. Την οποία στην συνέχεια νομιμοποίησε ο ΟΗΕ στις 12 Φεβρουαρίου 2019.

Έτσι αντίθετα από την θέληση του ελληνικού λαού, αυτή η “Συμφωνία” “νομιμοποιήθηκε” από 153 Βουλευτές.

Την ψήφισε όλη η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ (145), ενώ την καταψήφισε το συγκυβερνών κόμμα των “Ανεξάρτητων Ελλήνων”. Και αφού οι 145 δεν έφταναν, έπρεπε να βρεθούν κάποιοι Βουλευτές που θα ψήφιζαν την “Συμφωνία” μαζί με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα ελάμβανε την “νομιμοποίηση” των 150+ Βουλευτών.

Κατ΄ αυτόν τρόπο θα πέρναγε η “Συμφωνία των Πρεσπών” από την ελληνική Βουλή. Δηλαδή με τις 8 ψήφους των καλοθελητών του Συστήματος. Που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τα ονόματά τους:

Κατερίνα Παπακώστα (επί σειρά ετών Βουλευτής με τη ΝΔ και υφυπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου).

Έλενα Κουντουρά (πρώην Βουλευτής της ΝΔ και των ΑΝΕΛ).

Γιώργος Μαυρωτάς (πρώην Βουλευτής με το “Ποτάμι” και σήμερα Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη).

Θανάσης Παπαχριστόπουλος (υπήρξε υμνητής του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια στέλεχος και πολιτευτής της ΝΔ και ακολούθως Βουλευτής με τους ΑΝΕΛ).

Σπύρος Λυκούδης (στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς επί δεκαετίες. Βουλευτής επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς).

Σπύρος Δανέλλης (ιδρυτικό μέλος της Σοσιαλιστικής Πορείας, της ΕΑΡ και του Συνασπισμού της Αριστεράς. Πρώην Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην Βουλευτής με το “Ποτάμι”, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ).

Θανάσης Θεοχαρόπουλος (Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, πρώην Βουλευτής Επικρατείας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Σταύρος Θεοδωράκης (Πρόεδρος του κόμματος “Ποτάμι”, πρώην Βουλευτής).


Είναι εσχάτη προδοσία η ψήφιση της “Συμφωνίας των Πρεσπών”;

Όμως η “Συμφωνία των Πρεσπών” μήπως ψηφίστηκε παράνομα και αντισυνταγματικά; Δεν θα έπρεπε σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής; Πού σημαίνει ότι η συμφωνία αυτή, είναι άκυρη;
Αλλά αυτή η “Συμφωνία, δεν είναι μια διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων; Και ως τέτοια απαιτείται να ψηφιστεί από 180 βουλευτές;

Επίσης, η εκχώρηση τμήματος της ελληνικής ΑΟΖ στα Σκόπια, δεν είναι παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας; Όποιος δηλαδή ψήφισε υπέρ της παραχώρησης του ελληνικότατου ονόματος Μακεδονία σε ξένο κράτος, δεν διέπραξε εθνική προδοσία;

Εσχάτη προδοσία και η οποία τιμωρείται με ισόβια φυλάκιση, αφού έχει καταργηθεί η θανατική ποινή. Η οποία ποτέ δεν παραγράφεται, ούτε με το νόμο περί …μη ευθύνης υπουργών.


Ο Σαμαράς (μόνος) “τρομοκρατεί” τον Πρωθυπουργό…

Αλλά δυστυχώς και η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ άλλα διακήρυτταν πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, συμμετέχοντες στις πολυπληθείς λαοσυνάξεις των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης κατά της “Συμφωνίας των Πρεσπών”, τελικά όταν κέρδισαν τις εκλογές, ακύρωσαν τον εαυτό τους, πρόδωσαν την υπόσχεσή τους προς τον λαό και προσχώρησαν στην στρεβλή και αντεθνική λογική του ΣΥΡΙΖΑ περί τήρησης αυτής της ενδοτικής Συμφωνίας.

Και όχι μόνο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συμφωνήσει με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ να φέρει για κύρωση στη Βουλή τους τρεις εφαρμοστικούς νόμους (ή αλλιώς Μνημόνια συνεργασίας, ή πρωτόκολλα συμφωνίας) που θα νομιμοποιούσαν απόλυτα αυτήν την Συμφωνία.

Για να γίνει όμως αντιληπτό, τι ακριβώς πρεσβεύουν αυτά τα τρία Μνημόνια, αρκεί να σας πούμε πως αφορούν, την ένταξη της χώρας των Σκοπίων στην Ε.Ε. με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και τέλος την φύλαξη του FIR των Σκοπιανών από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα οποία αυτά τρία Μνημόνια συνεργασίας, ήδη άτυπα εκτελούνται από την Ελληνική κυβέρνηση.

Απλά ΗΠΑ και Γερμανία επιζητούν και την νομιμοποίηση διά μέσω της κύρωσής τους από τη Βουλή των Ελλήνων.

Μια νομιμοποίηση που καθυστερεί επί 16 μήνες, επειδή δεν τολμάει να φέρει αυτά τα Μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια στη Βουλή των Ελλήνων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή αντιστέκεται σθεναρά ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο οποίος με δηλώσεις του έχει τονίσει σε όλους τους τόνους πως θα τα καταψηφίσει. Μένοντας πιστός σε όσα προεκλογικά πίστευε και υποσχόταν πως θα τηρήσει. Αντίθετα από τους πρώην “υπερπατριώτες” του ΛΑΟΣ, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Θανάση Πλεύρη, που και οι τρείς απολαμβάνουν σήμερα το υπουργικό τους αξίωμα, ξεχνώντας και ακυρώνοντας τον πρότερο πολιτικό τους, επαναστατικό βίο.

Αλλά και πουλώντας τον πολιτικό τους ευεργέτη Αντώνη Σαμαρά. Ή μήπως κάνω λάθος;


Εκλιπαρούσαμε και εκλιπαρούμε τα Σκόπια για την τήρηση της “Συμφωνίας”…

Αλλά τα Σκόπια ποτέ δεν τήρησαν αυτήν την ενδοτική για τα ελληνικά συμφέροντα “Συμφωνία”.

Αναγκάζοντας πολλές φορές αυτήν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εκλιπαρεί την κυβέρνηση των Σκοπίων για την πιστή εφαρμογή αυτής της “Συμφωνίας”.

Όπως επί παραδείγματι αντιδρούσε η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, με απάντηση προς τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αναφερόταν στη χώρα του ως “Μακεδονία” χωρίς το γεωγραφικό προσδιορισμό “Βόρεια”:

«Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πνεύματος αυτής. Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από τη διχαστική ρητορική, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η συμμετοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Θυμίζω ότι από τις βασικότερες επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ήταν αυτή. Όλα αξιολογούνται και ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η πλήρης και καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας».


Το VMRO-DPMNE “ακυρώνει” τη “Συμφωνία των Πρεσπών”…

Ωστόσο πολλές φορές κατά το παρελθόν έχω γράψει, πως όσο να εκλιπαρεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη την κυβέρνηση των Σκοπίων για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας, αυτή η “Συμφωνία” θα έλθει ημέρα που θα ακυρωθεί από την γείτονα χώρα.

Και αυτή η αισιοδοξία μου πήγαζε από το γεγονός της ύπαρξης του πολιτικού ακροδεξιού κόμματος στα Σκόπια, του VMRO-DPMNE.

Το οποίο μπορεί να είχε χάσει στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2016, προκαλώντας την παραίτηση (ναι και εκεί παραιτούνται όταν χάνουν εκλογές και μάλιστα σε δημοτικές) του τότε προέδρου του κόμματος (2003-2017) και πρωθυπουργού (2006-2016) Νικόλα Γκρουέφσκι.

Αλλά στο έκτακτο Συνέδριο του κόμματος (έτσι εκλέγονται οι πρόεδροι των κομμάτων Κυριάκο Βελόπουλε) στις 23 Δεκεμβρίου 2017 εκλέχτηκε πρόεδρος ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι. Πολύ πιο χαρισματικός από τον Νικόλα Γκρουέφσκι. Και ο οποίος κατάφερε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές να καταγάγει θριαμβευτική νίκη.

Αναγκάζοντας τον Ζόραν Ζάεφ να ανακοινώνει αργά την παρελθούσα Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου, ότι θα παραιτηθεί τόσο από Πρωθυπουργός της “Βόρειας Μακεδονίας”, όσο και από ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM):

«Αναλαμβάνω την ευθύνη γι΄ αυτές τις εξελίξεις. Παραιτούμαι από τη θέση του Πρωθυπουργού και του προέδρου του κόμματος».

Βέβαια ο ίδιος ξεκαθάρισε, πως η παραίτησή του δεν σημαίνει ότι θα διεξαχθούν στην χώρα πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, το VMRO-DPMNE θα ζητήσει τη διενέργεια άμεσων εκλογών, τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποφύγει.

Εδώ όμως να πούμε τι πρεσβεύει πολιτικά το VMRO-DPMNE.

Από την περίοδο του 1990 υιοθετήθηκε ένα αλυτρωτικό πρόγραμμα περί μιας Μακεδονίας, που είχε και εξακολουθεί να έχει ως απώτερο σκοπό την ένωση περιοχής των Βαλκανίων, την οποία οι εθνικιστές του VMRO-DPMNE παρουσιάζουν ως τον ευρύτερο μακεδονικό χώρο, που διαμελίστηκε μεταξύ της Ελλάδος, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Αλβανίας.

Το VMRO-DPMNE αντιδρούσε στο “Βόρεια Μακεδονία” και υποστήριζε πως η χώρα πρέπει να ονομάζεται “Μακεδονία”.

Άλλωστε ο νικητής των εκλογών Χρίστιαν Μιτσκόσκι δήλωσε στο ερώτημα αν θα σεβαστεί τη “Συμφωνία των Πρεσπών”:

«Μας αρέσει αυτή η πραγματικότητα; Όχι δεν μας αρέσει, σας λέω ότι δεν μας αρέσει . Όμως εάν αυτή η πραγματικότητα δεν γίνει σεβαστή στο πλαίσιο της διοικητικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του κράτους, τότε θα έχουμε πρόβλημα με άλλες περιπτώσεις – με την εισαγγελία, τη δικαιοσύνη κλπ. Εάν με ρωτάτε αν θα εργαστούμε προκειμένου αυτή η πραγματικότητα, μία μέρα που θα έχουμε την ευκαιρία να την αλλάξουμε, σας λέω ναι θα εργαστούμε να την αλλάξουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία λειτουργούμε όλοι εμείς ως πολίτες της Μακεδονίας και αυτή η πραγματικότητα είναι τόσο οδυνηρή, ταπεινωτική για όλους εμάς που νιώθουμε τη Μακεδονία και μόνο τη Μακεδονία ως πατρίδα μας».


Είμαστε ελεύθερο κράτος, ή όχι;

Λαμβάνουν τα μηνύματα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας;

Θα συνεχίζουν να υπεραμύνονται της τήρησης αυτής της ενδοτικής Συμφωνίας;

Θα συνεχίσουν να προσπαθούν να εντάξουν αυτό το εθνικιστικό κρατίδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα αφήνουν μόνη της τη Βουλγαρία να ασκεί βέτο;

Δεν θα αντιληφθεί το εθνικό μας συμφέρον η ελληνική κυβέρνηση και θα σιωπήσει, όπως σιώπησε στο ΝΑΤΟ και τα Σκόπια από τον Μάρτιο του 2020 έγιναν επίσημα το 30ο μέλος του Βορειοατλαντικού Συνασπισμού;

Θα συνεχίζει η Ελλάς να υπακούει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, που μας απειλεί πως θα συμπεριληφθούν στην “μαύρη λίστα” όσοι εργάζονται εναντίον της “Συμφωνίας των Πρεσπών”;

Θα συνεχίσουν να τρομοκρατούνται από το “Εκτελεστικό Διάταγμα (14033) Τζο Μπάιντεν”, περί της σταθερότητας των Δυτικών Βαλκανίων;

Το οποίο επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον εκείνων που υποδαυλίζουν την σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια;

Πού όπως πρόσφατα είχε δηλώσει αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Το Εκτελεστικό Διάταγμα είναι ένα εργαλείο για να στοχεύσει εκείνους που υπονομεύουν τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων. Πού δεν βοηθά στην ενίσχυση των θεμελίων για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή».

Ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, όπως φυσικά αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ.

Συνάδει όμως το συμφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή με το ελληνικό συμφέρον;

Πότε θα πετάξουμε από επάνω μας τον αμερικανικό ραγιαδισμό;

Είμαστε ελεύθερο κράτος, ή όχι;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail