Από: militaire.gr - Γράφει ο Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης*
Η προτεραιότητα και η βασική μέριμνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της υπαρκτής Τουρκικής απειλής και η στρατηγική αποτροπής της!!
Η Τουρκία ας μην αυταπατώμεθα είναι μια εχθρική χώρα (δε θα γίνει ποτέ φίλη), αποτελεί μια ορατή απειλή για τη χώρα μας, καθότι έχει αναθεωρητικές βλέψεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κατέχει παράνομα ένα μέρος της Κύπρου και που παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχει (οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά), εξελίσσεται σε μια τοπική επικίνδυνη υπερδύναμη. Και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η χώρα μας καλείται να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και να επενδύει συνεχώς στην ΄Άμυνα για την ανάσχεση και αποτροπή της Τουρκίας. Να επενδύει στην ισχύ, στην Αμυντική της Βιομηχανία και στις έξυπνες και φτηνές λύσεις σε συνδυασμό βέβαια και με αξιόπιστες συμμαχίες. Στα έξυπνα όπλα. Να μην ποντάρουμε στην ασθένεια του Ερντογάν ή στην δημοσκοπική του κατάρρευση! Οι μετά τον Ερντογάν θα είναι ίσως χειρότεροι!
Η χώρα μας πρέπει να εμφανίζεται ότι είναι αποφασισμένη να απαντήσει με ολική κλιμάκωση σε οποιαδήποτε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία (ακόμα και περιορισμένης έκτασης) κατά των Ελληνικών συμφερόντων στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Αυτό το μήνυμα πρέπει να εκπέμπει συνεχώς προς πάσα κατεύθυνση. Πρέπει να επενδύσει στην ΑΠΟΤΡΟΠΗ σε συνδυασμό με τις Αμυντικές Συμφωνίες και τη ρήτρα Αμυντικής συνδρομής, οι οποίες θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και όχι ως υποκατάστατο ισχύος.
Η Αποτροπή απαιτείται να είναι αξιόπιστη και να καλύπτει και τον Ελληνισμό της Κύπρου με την εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας-Κύπρου το οποίο πρέπει να το ενεργοποιήσουμε άμεσα. Σε περίπτωση που η στρατηγική της Αποτροπής αποτύχει του σκοπού της να διατηρηθεί η ειρήνη και είναι σίγουρο ότι επίκειται Τουρκική επίθεση, η χώρα μας δεν θα πρέπει να παραμελήσει το Στρατηγικό Πλεονέκτημα του πρώτου χτυπήματος. Τον Αιφνιδιασμό!
Δεν πρέπει να διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κανέναν και πριν καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου ή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, επιβάλλεται να εξασφαλίσει την ισορροπία ισχύος και βεβαίως να έχει τη δική της διεκδικητική ατζέντα απέναντι στην Τουρκία. Το δεν διεκδικούμε τίποτε είναι τεράστιο λάθος!
Διαφορετικά θα κάνει υποχωρήσεις, θα αναγκαστεί να απεμπολήσει δικαιώματα και να οδηγηθεί σε μια δορυφοροποίηση (Φιλανδοποίηση) έναντι της Τουρκίας!!
Για τη διευθέτηση της μιας και μόνης διαφοράς μας, αρμόδιο είναι το Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου και εκεί πρέπει να επιμείνουμε, όχι στη Χάγη!
Η χώρα μας και η Κυβέρνηση, πρέπει απαραίτητα να ξεκαθαρίσει τους στόχους της ως προς το τι θέλει να επιτύχει στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Το να αρκείται σε αναφορές του τύπου “είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή” δηλώνει απλά ότι βαδίζουμε χωρίς σχέδιο και στρατηγική (χωρίς πυξίδα).
Για παράδειγμα, ποια είναι η απάντηση στην ερώτηση πως βλέπουμε την Ελλάδα στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια; Υπάρχει Εθνικός σχεδιασμός? Τι σκοπεύουμε να κάνουμε σε σχέση με τα χωρικά μας ύδατα αλλά και την ΑΟΖ; Θέλουμε να γίνουμε παραγωγός χώρα φυσικού αερίου ή και πετρελαίου, όπου αυτό υπάρχει, ή θα αρκεστούμε στην εισαγωγή υδρογονανθράκων; Έχουμε σαφή πολιτική για τη Λιβύη και για την ακύρωση του παράνομου Τουρκολυβικού μνημονίου? Πως θέλουμε να επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα? Πως σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική επιθετικότητα?
Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από εμάς σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και από την διάθεσή και την αποφασιστικότητά μας να δώσουμε απαντήσεις, απαντήσεις που θα εξυπηρετούν τα Εθνικά μας συμφέροντα και μόνο, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις! Το να θεωρούμε ότι, μόνο με την διπλωματία που ασκούμε θα ανασχέσουμε την Τουρκική επιθετικότητα, ή να περιμένουμε οι άλλοι να μας λύσουν το πρόβλημα με την Τουρκία, είναι μια επικίνδυνη πλάνη! Είναι μια Στρατηγική τύφλωση που οδηγεί σε επικίνδυνο εφησυχασμό!
Διαφορετικά γιατί, αγοράσαμε φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη? γιατί κάνουμε Αμυντικές συμμαχίες και μάλιστα με ρήτρα αμυντικής συνδρομής αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν θα αντιδράσουμε εμείς όπως πρέπει, αν υπάρξει τουρκική γεώτρηση έξω από την Ρόδο ή την Κρήτη? Μα αν δεν αντιδράσουμε εμείς οι ίδιοι, πως περιμένουμε από την Γαλλία αλλά και όποια άλλη χώρα να τιμήσει την υπογραφή της;
Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να το εμπεδώσουν, ότι η Τουρκία επιδιώκει να αναβιώσει τον νεο-Οθωμανικό εφιάλτη, και να φινλανδοποιήσει την Ελλάδα, με την παράλληλη τουρκοποίηση της Κύπρου. Όλες οι κινήσεις της και οι δηλώσεις των Αξιωματούχων της, αυτό δείχνουν.
Οι νέες συγκυρίες στην περιοχή μας καλούν εδώ και καιρό σε συνολική αναδιάταξη της Εθνικής μας στρατηγικής και την αλλαγή της στάσης μας απέναντι στην Τουρκία!
Διότι εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη αφέλεια και αυτός είναι ο ηπιότερος όρος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.
Η λεγόμενη δημιουργική αδράνειά που επιδεικνύουμε, αδυνατίζει καθημερινά τη θέση μας απέναντι στην επιθετική Τουρκία.
Απαιτείται εθνικός σχεδιασμός για την ασφάλεια της χώρας, χρειάζεται Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Εθνικό ταμείο Εθνικής Άμυνας!
*Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ
Επίτιμος Πρόεδρος ΕΑΑΑ
Στρατιωτικός Αναλυτής