Οι Γάλλοι με τις Gowind ποντάρουν στην ομοιοτυπία με τις φρεγάτες που επέλεξε το Πολεμικό Ναυτικό Πηγή εικόνας: Naval Group |
Ο λόγος είναι ότι μετά το πρωτοφανές σπριντ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Επιτελείων ώστε ν’ αυξηθεί άμεσα η αμυντική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων, τα κύρια αλλά και τα υπό-προγράμματα εξοπλισμών συσσωρεύονται πλέον στην ΓΔΑΕΕ, η οποία έχει μπροστά της έναν τιτάνιο διαπραγματευτικό έργο.
Σίγουρα η κύρια διαπραγμάτευση έχει να κάνει με τις φρεγάτες Belh@ra που προηγείται όλων των υπολοίπων διότι είναι το πρόγραμμα που καίει κι έπρεπε «χθες» να είχε ολοκληρωθεί, ώστε τα πλοία να είναι on time στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Πάντως σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όσο προχωρούν οι συζητήσεις με το Παρίσι, φαίνεται πως Ελληνικά αιτήματα κατοχυρώνονται διότι οι Γάλλοι θέλουν να δέσουν για τα καλά στον Ελληνικό ναύσταθμο κι όχι μόνο τρία- τέσσερα καράβια Γαλλικής τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με πληροφορίες και μικρές αλλά ουσιαστικές νίκες που έχουν να κάνουν με την εμπλοκή της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Σε γενικό συναγερμό οι Γάλλοι
Με βάση τις Belh@ra, το Γαλλικό Επιτελείο επιχειρεί να «τορπιλίσει» οποιαδήποτε νέα πρόταση πέσει στο τραπέζι και το κάνει με ακόμη πιο δελεαστική αντί-πρόταση.
Η Naval Group με την Gowind, που προηγείται έναντι των άλλων προτάσεων και για τις κορβέτες, το έχει ήδη πράξει δυο φορές, «βάλλοντας» κατά της Ολλανδικής Damen και της κορβέτας Sigma 10514.
Το θετικό πρόσημο σ’ αυτή την περίπτωση αφορά την Ελληνική πλευρά διότι το αποτέλεσμα έχει να κάνει με την πτώση της αρχικής τιμής των κορβετών και το «παιχνίδι» συνεχίζεται…
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες οι Ιταλοί φέρονται να έχουν δεσμευτεί προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι θ’ αποστείλουν το αμέσως επόμενο διάστημα και δίχως καθυστερήσεις μια πολύ πιο συγκεκριμένη πρόταση που έχει να κάνει με τη δική τους κορβέτα, Doha.
Το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι μνηστήρες του Πολεμικού Ναυτικού, γι’ αυτόν τον άτυπο διαγωνισμό φαίνεται ότι δεν αφήνει ασυγκίνητους τους Αμερικανούς, που έχασαν τον διαγωνισμό των φρεγατών. Πηγές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αφήνουν μια χαραμάδα ανοιχτή ανάμεσα στο επερχόμενο ταξίδι της LOA.
Βεβαίως η επίσημη απάντηση των Αμερικανών έχει να κάνει με την φρεγάτα MMSC που δεν τα πήγε καθόλου καλά στην αξιολόγηση του ναυτικού Επιτελείου. Αλλά όπως σημειώνεται από συγκεκριμένες πηγές, «η LOA μπορεί να προσδίδει πολλές λύσεις, αλλά είναι ένα θέμα που το χειρίζεται αυτή τη στιγμή αποκλειστικά η Αμερικανική κυβέρνηση»…
Μηνύματα μέσα από τον Αίαντα…
Το μακρόπνοο σχέδιο ενίσχυσης της ναυτικής ισχύος και του Πολεμικού Ναυτικού είναι εύλογο ότι θα γινόταν αντικείμενο λόγου και στην τελετή ένταξης του νέου πλοίου Γενικής Υποστήριξης που έγινε στο ναύσταθμο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μεταξύ άλλων που αφορούν την γεωπολιτική θέση της χώρας και την ανάγκη που υπάρχει για ιδιαίτερα ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρθηκε στις εξοπλιστικές ανάγκες και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό ανέκαθεν αποτελούσαν τον εγγυητή της Εθνικής Κυριαρχίας για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων, καθιστούν τη χώρα ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο που διαδραματίζει ενεργητικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και δύναμη αποτροπής για κάθε επίδοξο επιβουλέα και αντίπαλο. Γι’ αυτό η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία εργαζόμαστε συνεχώς, επιδιώκοντας άμεσα την αναβάθμιση του Στόλου τόσο με την απόκτηση νέων μονάδων κρούσης ,όσο και με τον εξοπλισμό των υπαρχόντων, με σύγχρονα μέσα. Επιτρέψτε μου εδώ να κάνω και ένα σχόλιο, κυρίες και κύριοι: Η προσπάθεια για την επαύξηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού είναι διαρκής. Δεν αρχίζει και ασφαλώς δεν τελειώνει στη θητεία μιας Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας. Εξελίσσεται, εντείνεται. Η δική μας προσπάθεια ήταν απλώς, αυτή να γίνει πιο εντατική.»
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή στον λόγο του Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κατά τη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας του νέου πλοίου Γενικής Υποστήριξης «Αίαντας», δωρεά του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Ο πρώτος στην τάξη του Πολεμικού Ναυτικού σημείωσε εμφατικά, δίδοντας μηνύματα για το μέλλον του όπλου και τη διατήρηση της ναυτικής ισχύος.
«Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Πολεμικό Ναυτικό η διατήρηση της υψηλής και αξιόπιστης αποτρεπτικής του ικανότητας που προϋποθέτει συνεχή προσπάθεια απόκτησης νέων σύγχρονων μονάδων και οπλικών συστημάτων, αναβάθμιση των υφισταμένων καθώς και συνεχή εκσυγχρονισμό υποδομών και μέσων υποστήριξης. Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες, επίμονης ανάδειξης της απαίτησης ανανέωσης του Στόλου, οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού βρήκαν ευήκοα ώτα, υιοθετήθηκαν από την Πολιτική Ηγεσία και εισήλθαν σε τροχιά υλοποίησης, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Κου Πρωθυπουργού, εξασφαλίζοντας την πρόσκτηση νέων υπερσύγχρονων μονάδων επιφανείας για το Στόλο με τους καλύτερους οικονομικούς όρους και το μέγιστο επιχειρησιακό όφελος.»