Το πρώτο F-16 που περνά την διαδικασία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης στο επίπεδο Viper είναι το 005 της 335 Μοίρας “Τίγρης” Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία |
Η μορφωτική και επιχειρησιακή επάρκεια αποτελεί το «κλειδί», ενώ το ανορθόδοξο Ελληνικό ταπεραμέντο έχει κάνει τα «μπλε φτερά», που γιορτάζουν αυτές τις μέρες τον προστάτη Άγιο τους Αρχάγγελο Μιχαήλ, να ξεχωρίζουν διεθνώς.
Από: hellasjournal.com
Η καθημερινή προσπάθεια των «γερακιών» της Πολεμικής Αεροπορίας, να μάχονται υπέρ της Εθνικής Ασφάλειας της χώρας και ν’ αποτελούν έναν εκ των κύριων αποτρεπτικών παραγόντων για όσους επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, τους έχει κάνει να ξεχωρίζουν.
- Εν έτει 2021 η φράση «Αίεν Υψικρατείν» που είχε χρησιμοποιήσει τον Οκτώβριο του 1941 ο τότε Αντισμήναρχος και μετέπειτα Υποπτέραρχος, Σπύρος Παπασπύρου, δηλαδή «Πάντοτε να κυριαρχείς στα ύψη», για την Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας που σχεδιάζει το μέλλον του όπλου, τους ιπταμένους και μηχανικούς στις πολεμικές Μοίρες, αποτελεί την διαχρονική διαταγή.
Μάλιστα τα σημερινά προγράμματα ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης που για την ηγεσία θεωρούνται «γενναία», θέτουν ισχυρά θεμέλια για το μέλλον.
Δικτυοκεντρική Φιλοσοφία
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στον επίσημο εορτασμό για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας στο Τατόϊ, η Πολεμική Αεροπορία σήμερα προετοιμάζεται «για τη μετάβαση στο μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον όπου κυριαρχούν η δικτυοκεντρική φιλοσοφία και οι τεχνολογίες αιχμής».
- Αυτός είναι ο στόχος του αεροπορικού Επιτελείου ύστερα από το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου των F-16 στο κορυφαίο επίπεδο «Viper» και την προσθήκη των 24άρων Rafale F3R. 108 αεροσκάφη δηλαδή με ραντάρ AESA που «ομιλούν» μεταξύ τους αλλά έχουν και τη δυνατότητα συνεργασίας με την 5η γενιά αεροσκαφών, για την οποία ήδη το αεροπορικό Επιτελείο έχει δώσει θετική εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία.
Και βέβαια ο αριθμός των 108 διαλειτουργικών αεροσκαφών πρόκειται να αυξηθεί, εφόσον το πρόγραμμα της αναβάθμισης των 38 F-16 Block 50 συνεχιστεί και παράλληλα γίνει η επένδυση προσθήκης Link 16 και στα Γαλλικά Mirage 2000-5.
Στόχος του αεροπορικού Επιτελείου παραμένει «η ισχυρή και ευέλικτη Πολεμική Αεροπορία που θα λειτουργεί ως δύναμη αποτροπής, ικανή να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να προσαρμόζεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος», όπως σημειώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές.
Στο club Meteor
Σε αυτή την κατεύθυνση στην αεροπορική βάση του Μερινιάκ οι οκτώ από τους δώδεκα συνολικά αεροπόρους, από τον περασμένο Μάρτιο συνεχίζουν να εκπαιδεύονται στο νέο όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας το Rafale F3R.
- Μάλιστα αυτό το διάστημα τα νέα «γεράκια» της 332 Μοίρας μυούνται στα μυστικά του πυραύλου «Meteor» που φέρει στις πτέρυγές τους το Rafale F3R. Οι έξι χώρες που κατέχουν τα δικαιώματα του πυραύλου αέρος- αέρος έδωσαν ενυπόγραφη συγκατάθεση για να είναι εξοπλισμένες οι Ελληνικές «ριπές» με τους Meteor. Η νέα εποχή της Πολεμικής Αεροπορίας που βγάζει διαρκώς νέους Best Warrior έχει ξεκινήσει.
Η αγορά των 24άρων αεροσκαφών 4,5 γενιάς Rafale, τα οποία σύντομα θα πετούν στους ελληνικούς Ουρανούς, η εν συνεχεία υποστήριξη όλων των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων που αποσκοπεί στην αύξηση της διαθεσιμότητας, η αγορά νέων «έξυπνων όπλων» και η δημιουργία του νέου εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα, οικοδομούν πλέον μια νέα πραγματικότητα.
Ωστόσο και η άλλη πραγματικότητα της αγωνίας για την διαθεσιμότητα και υποστήριξη των μέσων δεν έχει φύγει ποτέ από το αεροπορικό Επιτελείο.
Τα προβλήματα σε πτητικά μέσα όπως τα C-130, C-27, τα ΑΣΕΠΕ, τα υπέρ- πολύτιμα ελικόπτερα Super Puma και άλλα είναι «μελανά» σημεία της καθημερινότητας που βιώνουν αεροπόροι και μηχανικοί. Για πολλά εξ αυτών ευθύνονται άλλοι κι όχι η Πολεμική Αεροπορία, όμως αυτή είναι που στερείται τα μέσα για να πραγματοποιεί απρόσκοπτα της αποστολή που της αναθέτει η Ηγεσία, στρατιωτική ή Πολιτική.