Layla Guest RT19 Nov, 2021
Μετάφραση: Μ. Στυλιανού
Η Ρωσία κατήγγειλε ένα νέο προσχέδιο ψηφίσματος που προτάθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, που εισηγείται ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αρνηθεί να αναγνωρίσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως νόμιμο ηγέτη της χώρας εάν επανεκλεγεί για άλλη θητεία το 2024.
Η πρόταση, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από δύο μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιμένει ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας... για να παραμείνει στην εξουσία μετά τις 7 Μαΐου 2024, δικαιολογεί τη μη αναγνώριση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.»
Το προσχέδιο επικαλείται το προηγούμενο σύνταγμα της χώρας, πριν από τις αλλαγές που έγιναν μετά από πανεθνική ψηφοφορία το προηγούμενο έτος, οι οποίες όριζαν ότι «ένα και το αυτό πρόσωπο δεν μπορεί να καταλάβει το αξίωμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες»..
Αξιωματούχοι της Μόσχας στιγμάτισαν το ψήφισμα. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti την Παρασκευή, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ δήλωσε ότι εάν τεθεί σε ισχύ το ψήφισμα, «θα οδηγήσει σε ρήξη των σχέσεων της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες»
Ο Τζαμπάροφ χαρακτήρισε το προσχέδιο «στερημένο οποιασδήποτε κοινής λογικής» και δεν απίθανο ότι θα εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Αντιδρώντας αργότερα την Παρασκευή, ο Γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «κάθε φορά που πιστεύουμε ότι τίποτα πιο γελοίο, επιθετικό, εχθρικό και μη καταστροφικό δεν μπορεί να προέρχεται από την άλλη πλευρά του ωκεανού, αποδεικνύονται λάθος...» Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή είναι μια εξαιρετική απόδειξη στις χώρες του κόσμου ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν επίσημα στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων εθνών».
Ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Κονσταντίν Κοστάτσεφ σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε την πρόταση ως αμερικανική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η «πρόκληση δεν ήταν τίποτα νέο και τίποτα απροσδόκητο».
Το δικομματικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο προτάθηκε από τον Δημοκράτη του Τενεσί Στίβεν Κόεν και τον Ρεπουμπλικάνο Τζο Γουίλσον της Νότιας Καρολίνας, ήταν μια αντίδραση στο ρωσικό δημοψήφισμα που τροποποίησε το σύνταγμα της Ρωσίας, κατά τρόπο που σημαίνει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει υποψηφιότητα για άλλες δύο θητείες ως ηγέτης.
Η πανεθνική δημοσκόπηση το καλοκαίρι του περασμένου έτους είδε το 78% των Ρώσων να ψηφίζουν υπέρ των αλλαγών. Οι νέες αναθεωρήσεις περιλαμβάνουν επίσης την ανακατανομή της εξουσίας μεταξύ κρατικών φορέων και κίνηση για κατοχύρωση του γάμου ως ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας, εξαλείφοντας τη δυνατότητα νομιμοποίησης γάμων του ίδιου φύλου.
Μήνες πριν από το δημοψήφισμα, ο Πούτιν παρατήρησε ότι οι τροποποιήσεις είχαν ως στόχο «να εξασφαλίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της Ρωσίας ως κράτους πρόνοιας [που διέπεται από] κράτος δικαίου [και] να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των θεσμών της χώρας μας».