Γιατί η άνοδος του ναυτικού της Κίνας είναι πραγματικά απίστευτη

Η άνοδος του ναυτικού της Κίνας (PLAN) ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη από οποιοδήποτε σημείο αναφοράς θα μπορούσε εύλογα να προσεγγιστεί. Από την αυγή των σιδερένιων ναυτικών, ο κόσμος έχει δει τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες, τεράστιες ναυτικές επεκτάσεις από αμελητέα θεμέλια. Στα χρόνια πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο το Ναυτικό των ΗΠΑ όσο και το Αυτοκρατορικό Γερμανικό Ναυτικό επεκτάθηκαν από σχεδόν αμελητέα θεμέλια για να κατασκευάσουν στόλους με παγκόσμια ισχύ. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Σοβιετικό Ναυτικό γνώρισε μια παρόμοια ταχεία επέκταση, για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες της Μόσχας για παγκόσμια ισχύ. Σε κάθε περίπτωση, οι υπάρχουσες ναυτικές δυνάμεις του κόσμου αναγκάστηκαν να λάβουν γνώση των αναδρομικών εκκινήσεων, πραγματοποιώντας τις δικές τους ναυτικές συγκεντρώσεις για να αντιμετωπίσουν τα νέα παιδιά στο μπλοκ.

19fortyfive.com - Robert Farley / Παρουσίαση Freepen.gr
 
Η άνοδος του Ναυτικού της Κίνας: Μια σύντομη ιστορία

Από το 2000 το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού επεκτάθηκε με παρόμοιο θεαματικό ρυθμό. Πριν από είκοσι χρόνια το PLAN ήταν μια μέτρια δύναμη επικεντρωμένη κυρίως στην άμυνα των ακτών. Διέθετε μερικές μεγάλες μονάδες (SSN, σύγχρονα αντιτορπιλικά) αλλά σπάνια ανέπτυξε αυτά τα πλοία για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα σε οποιαδήποτε απόσταση από τις ακτές της Κίνας. Το μεγαλύτερο μέρος του στόλου ήταν ξεπερασμένο με τα σύγχρονα πρότυπα, με ακόμη και τα νεότερα πλοία να αντιμετωπίζουν τεχνολογικό έλλειμμα σε σχέση με άλλες ναυτικές δυνάμεις.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Άμυνας για την κινεζική στρατιωτική ισχύ, το PLAN λειτουργεί επί του παρόντος περίπου 355 πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων 145 μεγάλων μαχητών επιφανείας. Την τελευταία δεκαετία, έχει προσθέσει τέσσερα πλοία μεταφοράς αεροσκαφών άνω των 40000 τόνων, πολλά σύγχρονα υποβρύχια πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων, πολλά μεγάλα αντιτορπιλικά και πολλά μικρότερα πλοία. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα πολεμικά πλοία φέρουν οπλικά συστήματα που είναι διεθνώς ανταγωνιστικά, αν όχι τελευταίας τεχνολογίας. Το PLAN έχει γίνει αριθμητικά ο μεγαλύτερος στόλος στον κόσμο, αν και σε χωρητικότητα εξακολουθεί να υπερτερεί το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Αυτό που είναι πιο αξιοσημείωτο από το μέγεθος του στόλου είναι η ταχύτητα της επέκτασης. Μόνο λίγα από τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται σε υπηρεσία κατασκευάστηκαν πριν από το 2000. Τριάντα έξι από τα σαράντα αντιτορπιλικά της Κίνας έχουν τεθεί σε υπηρεσία αυτόν τον αιώνα, μαζί με τριάντα οκτώ από τις σαράντα τρεις φρεγάτες της. Αν και το Liaoning (το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας) ξεκίνησε να ναυπηγείται τη δεκαετία του 1990, αυτό και το αδελφό του σκάφος ολοκληρώθηκαν την τελευταία δεκαετία. Μέχρι το επόμενο έτος, τρία ολοκαίνουργια αμφίβια επιθετικά πλοία 40000 τόνων θα έχουν τεθεί σε υπηρεσία ενώ ως το 2024, το πρώτο αεροπλανοφόρο εγχώριας σχεδίασης θα τεθεί σε υπηρεσία.

Με μια λέξη, η επέκταση του ναυτικού της Κίνας ήταν απίστευτη. 
 
Αντίθετα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει έναν πολύ παλαιότερο στόλο. Είκοσι επτά από τα εβδομήντα αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τέθηκαν σε υπηρεσία τον περασμένο αιώνα, όπως και οκτώ από τα έντεκα αεροπλανοφόρα, όλα από τα είκοσι ένα από τα καταδρομικά του στόλου, όλα τα SSBN του στόλου και είκοσι οκτώ από τα πενήντα πυρηνικά υποβρύχια . Φυσικά, αυτή η σύγκριση συγκαλύπτει και φωτίζει άλλες πτυχές. Το USS Nimitz σε ηλικία σαράντα έξι ετών είναι μια ριζικά πιο ικανή πλατφόρμα από το αεροπλανοφόρο Type 03 που θα τεθεί σε υπηρεσία το 2024. Ο στόλος των ΗΠΑ έχει λάβει πολλαπλές αναβαθμίσεις για να διατηρήσει σύγχρονα τα συστήματα μάχης και το προσωπικό έχει δεκαετίες εμπειρίας με ναυτικές αναπτύξεις μεγάλων αποστάσεων. Το να πούμε ότι το PLAN είναι νεότερο από το Ναυτικό των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο από το Ναυτικό των ΗΠΑ.
 
Η άνοδος του Ναυτικού της Κίνας: Στόχοι και προκλήσεις

Το σύγχρονο PLAN δεν κατασκευάζεται ως δύναμη κατά της πρόσβασης/άρνησης περιοχής. Σίγουρα έχει την ικανότητα να πολεμά κάτω από την ομπρέλα των χερσαίων εναέριων και χερσαίων πυραυλικών συστημάτων της Κίνας και ορισμένα από τα πολεμικά πλοία της είναι βελτιστοποιημένα για να πολεμούν εντός ή κοντά στην παράκτια περιοχή της Κίνας. Τα πιο προηγμένα σκάφη της, ωστόσο, είναι σαφώς εκστρατευτικά, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλανοφόρων, των μεγάλων αντιτορπιλικών και των αμφίβιων πλοίων επίθεσης. 

Όμως, όπως δείχνουν τα παραπάνω παραδείγματα, η κατασκευή ενός μεγάλου νέου στόλου δε λειτουργεί πάντα. Το Αυτοκρατορικό Γερμανικό Ναυτικό "σκοτώθηκε" στο Scapa Flow αφού πέρασε έναν πόλεμο που είχε κατακλυστεί από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Το Σοβιετικό Ναυτικό κατασκεύασε πολλά πλοία με εντυπωσιακή εμφάνιση που σάπισαν στην αποβάθρα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Η Κίνα θα διαπιστώσει, για παράδειγμα, ότι ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός του τεράστιου νέου στόλου της θα γίνει απίστευτα ακριβός με την πάροδο του χρόνου. Πράγματι, ακόμη και η διατήρηση του στόλου σε κάθε είδους μαχητικό εξοπλισμό, με εξοπλισμό σε καλή κατάσταση και πληρώματα καλά εκπαιδευμένα, θα είναι μια μνημειώδης δαπανηρή προσπάθεια. Λίγες χώρες μπορούν να διατηρήσουν τεράστιους στόλους για εκτεταμένη χρονική περίοδο, εν μέρει επειδή τα πλοία αντιπροσωπεύουν τεράστιες επενδύσεις κεφαλαίου που απαιτούν τεράστιους προϋπολογισμούς συντήρησης και τις οποίες οι τεχνολογικές αλλαγές μπορούν να καταστήσουν γρήγορα παρωχημένες.

Το άλλο πρόβλημα είναι ότι η κατασκευή ενός τέτοιου στόλου δεν μπορεί να διαφεύγει της προσοχής. Το Ναυτικό των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αναπροσανατολιστεί πλήρως στον ανταγωνισμό με την Κίνα. Πολλές από τις προτεραιότητές της παραμένουν κληρονομιές του Ψυχρού Πολέμου και των Πολέμων κατά της Τρομοκρατίας. Αλλά το Ναυτικό της Δημοκρατίας της Κορέας και η Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας ανταγωνίζονται το PLAN σε νεωτερικότητα, αν όχι σε μέγεθος, και το υπερβαίνουν σε τεχνολογική ικανότητα. Η απάντηση της Αυστραλίας στο PLAN ήταν να αναπροσανατολίσει ριζικά τις τεχνολογικές και θαλάσσιες δυνατότητές της.

Η άνοδος του ναυτικού της Κίνας είναι ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, αλλά οι γείτονες της Κίνας αναπτύσσουν γρήγορα τα εργαλεία που χρειάζονται για να διαχειριστούν αυτό το γεγονός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail