Βρετανία: Θέλει να μεταφέρει τους αιτητές ασύλου στην Αλβανία

Σχέδιο της Βρετανίας για να μεταφέρει αεροπορικώς λαθρομετανάστες που έφτασαν από την Μάγχη σε «offshore κέντρα κράτησης». Σκοπός η εξέταση των αιτήσεων ασύλου τους εκτός της χώρας, κατά τα πρότυπα της συνεργασίας Αυστραλίας-Ναουρού.

Από:  simerini.sigmalive.com

Το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ελπίζουν να πετύχουν συμφωνία για την μεταφορά μεταναστών, που φτάνουν μέσω Μάγχης, στην Αλβανία ως ένα από τα βασικά μέτρα για τερματισμό της κρίσης, σύμφωνα με την «Times».

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αφίξεις που φτάνουν με μικρές βάρκες θα μεταφέρονται στην Αλβανία σε διάστημα 7 ημερών.

Η προοπτική μιας μακράς αναμονής στην Αλβανία, καθώς εξετάζεται η αίτηση ασύλου, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την ίδια την διέλευση από την Μάγχη, όπως πιστεύεται.

Αλβανοί υπουργοί υποβάθμισαν την έκθεση, αλλά οι πληροφορίες των «Times» αναφέρουν ότι οι συνομιλίες για το θέμα συνεχίζονται.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επέμεινε ότι η χώρα του δεν θα παίξει τον ρόλο του οικοδεσπότη για πλουσιότερες χώρες που θέλουν να δημιουργήσουν καταυλισμούς για πρόσφυγες.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του καναλιού «Top Channel» για το θέμα, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε: «Η Αλβανία δεν θα γίνει ποτέ ένα μέρος όπου οι πολύ πλούσιες χώρες θα στήσουν στρατόπεδα για τους πρόσφυγές τους, ποτέ.»

Οι «Times» αναφέρουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη διακριτικές συνομιλίες μεταξύ Λονδίνου και της κυβέρνησης στα Τίρανα για τη δημιουργία κέντρου ασύλου. Παρόμοιες συνομιλίες είχαν γίνει και με άλλες χώρες, για την φιλοξενία μεταναστών, αλλά είχαν αποτύχει. Παρά τις απογοητεύσεις, το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο ελπίζει πως η συμφωνία με την Αλβανία θα πετύχει.

Σε δηλώσεις του στο «Sky News», ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δεν αρνήθηκε τις πληροφορίες και είπε πως είναι «σωστό» όπως «δούμε, τουλάχιστον, τις πιθανότητες των διεθνών συνεργασιών – διεθνής επεξεργασία μερικών εξ αυτών των αιτήσεων.

Το «Sky News» αναφέρει επίσης πως η Υπουργός Ευρώπης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας Όλτα Χάσκα χαρακτήρισε το δημοσίευμα των «Times» ως «fake news».

£100,000 για κάθε μετανάστη


Αν τελεσφορήσει η συμφωνία με την Αλβανία, εκτιμάται πως ο Βρετανός φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με £100,000 για κάθε μετανάστη. Η τιμή θα περιλαμβάνει το αεροπορικό του ταξίδι στην Αλβανία και την διαμονή του εκεί. Η «Times» αναφέρει πως αυτό είναι διπλάσιο από το κόστος ενός φυλακισμένου για ένα χρόνο σε Αγγλία και Ουαλλία.
ff78ee16a9a812912c0fad40476c880cc7f48539.png
Οι υπουργοί δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων στα «offshore» κέντρα, «αλλά η Βρετανία δεν μπορεί να περιοπρίζει τους μετανάστες στα κέντρα κατά τη θέλησή τους καθώς αυτό θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο».

«Τίποτα δεν δουλεύει»

Το δημοσίευμα των «Times» αναφέρει επίσης πως υπάρχει αυξανόμενη απαισιοδοξία στη βρετανική κυβέρνηση καθώς όλες οι προσπάθειες για άμβλυνση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης δεν φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.

Η κρίση στην Μάγχη επιδεινώνεται, παρά την έλευση του χειμώνα. Την Πέμπτη της προηγούμενης εβδομάδας χτύπησαν το ρεκόρ των 1,185 ατόμων, που έφτασαν στην χώρα με μικρές βάρκες. Ακολούθησαν άλλοι χίλιοι την Τρίτη που μας πέρασε.

Νέα νομοθεσία για έγκριση του «push back» για να «απωθούνται» τα σκάφη εκτός βρετανικών υδάτων έχει ήδη θεωρηθεί ως «ανεφάρμοστη» σε κύκλου της κυβέρνησης. Οι νομικές διατάξεις είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν στα σκάφη της Συνοριακής Δύναμης να επιτύχουν στην πράξη ένα push back.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως οι σχέσεις με την Γαλλία για το θέμα γίνονται όλο και πιο άσχημες, καθώς ρίχνει η μια στην άλλη την ευθύνη για έλεγχο των διελεύσεων.

«Η υπεράκτια διεκπεραίωση (αιτήσεων ασύλου) είναι η καλύτερη ελπίδα μας τώρα, καθώς τίποτα άλλο δεν αποδίδει», ανέφερε ένας Βρετανός Υπουργός στην «Times».

Αυστραλιανό μοντέλο Ναουρού

Το σύστημα των «offshore κέντρων» εφαρμόστηκε από την Αυστραλία, η οποία άνοιξε ένα τέτοιο κέντρο στην νήσο Ναουρού του 2014, μετά από συμφωνία με το μικρό κράτος του Ειρηνικού Ωκεανού.
aMJvLWzrsnKzMPG-800x450-noPad.jpg

Εξηγώντας πως η Αυστραλία κατάφερε να αντιμετωπίσει τη δική της μεταναστευτική κρίση, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, πρώην ΥΠΕΞ της Αυστραλίας και πρώην Ύπατος Αρμοστής της στη Βρετανία ανέφερε: «Ο τρόπος με τον οποίο τους σταματήσαμε ήταν στοχοποιώντας το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθροδιακινητών. Φροντίζετε ώστε να μην είναι σε θέση να εκπληρώσουν το συμβόλαιο με τους ανθρώπους τους οποίους πλήρωσαν. Εάν δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους, οι μετανάστες θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη διαδρομή».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail