Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Γυρίστε τώρα στη SADAT, μια τουρκική στρατιωτική εταιρεία παροχής συμβουλών και εκπαίδευσης, αν και δεν είναι συνηθισμένη. Υπήρχαν ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, μέσω της SADAT, έστειλε αποστολές όπλων στη Συρία για να βοηθήσει τους τζιχαντιστές. Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ρωτούσαν για τις δραστηριότητες της SADAT, αφού υποψιάστηκαν ότι η πραγματική της αποστολή μπορεί να είναι να εκπαιδεύσει επίσημες ή ανεπίσημες παραστρατιωτικές δυνάμεις για να πολεμήσουν το πλήθος των πολέμων του Ερντογάν, τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.
Η SADAT ανήκει στον απόστρατο στρατηγό Adnan Tanrıverdi, ο οποίος διορίστηκε τον Αύγουστο του 2016 ως επικεφαλής στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν, αλλά παραιτήθηκε το 2020. Το 1996, ο Tanrıverdi αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον στρατό λόγω "ύποπτων ριζοσπαστικών ισλαμιστικών δραστηριοτήτων". Σε μια ομιλία του το 2009, ο Tanrıverdi είπε:
«Για να νικήσει το Ισραήλ, η χώρα πρέπει να αναγκαστεί σε αμυντικό πόλεμο, όλες οι δυνάμεις της πρέπει να εμπλακούν και ο πόλεμος πρέπει να παραταθεί.
Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία; Οι μονάδες αντίστασης στη Γάζα πρέπει να υποστηρίζονται από αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα χαμηλού ύψους.
Η Τουρκία, το Ιράν, η Συρία, η Ιρακινή Οργάνωση Αντίστασης και η Παλαιστίνη θα πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας αμυντικής δομής. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ο σχηματισμός μιας ισλαμικής δύναμης ταχείας αντίδρασης που αποτελείται από μια αμφίβια ταξιαρχία, μια τεθωρακισμένη και μια αερομεταφερόμενη ταξιαρχία».
Πρόσφατα, η SADAT υποστήριξε την ιδέα να υποστηρίξει και να βοηθήσει η Τουρκία τους Ταλιμπάν -- μια ομάδα που αποκάλεσε κίνημα αντίστασης -- να ιδρύσουν ένα κράτος σαρία στο Αφγανιστάν. Ένα ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου από τον Ali Coşar, έναν απόστρατο συνταγματάρχη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της SADAT, υποστήριξε ότι η Τουρκία βοηθά το νέο Αφγανιστάν που διευθύνουν οι Ταλιμπάν σε συνεργασία με το Πακιστάν, το Κατάρ και τη Μαλαισία.
Ο Coşar απορρίπτει την περιγραφή ότι οι Ταλιμπάν είναι τρομοκρατική οργάνωση: "Είναι μέλη ενός κινήματος αντίστασης που πολέμησε εναντίον της αποικιακής Αμερικής για 20 χρόνια για να αναλάβει την κυβέρνηση και να ιδρύσει ένα κράτος που ασκεί τη σαρία..." όπως οι Οθωμανοί Τούρκοι που κυβερνούσαν κατακτημένα εδάφη βάσει του νόμου της σαρία, υπενθύμισε στους ακροατές του.
Ο Μπάιντεν έχει αποδυναμώσει τον εαυτό του και τη χώρα του τόσο πολύ που η υπερδύναμη περιορίστηκε στο σημείο να εκβιαστεί από το μοναδικό ισλαμικό μέλος του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έχει ξεκαθαρίσει: «Εάν οι ΗΠΑ είναι στη Μέση Ανατολή, πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία».
Ο Seth J. Frantzman έγραψε στην Jerusalem Post τον Αύγουστο:
«Οι νικητές στην Καμπούλ θα είναι αυτοί που θα ωφεληθούν από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Θα είναι επίσης αυτοί που θα επωφεληθούν ή θα επευφημηθούν καθώς οι ΗΠΑ εμφανίζονται ταπεινωμένες.
"Μεταξύ αυτών των "νικητών" είναι το Κατάρ, η Ρωσία, η Κίνα, το Πακιστάν, η Τουρκία και το Ιράν. Αυτό μπορεί να φανεί με διάφορους τρόπους. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες φιλοξένησαν τους Ταλιμπάν ή τους υποστήριξαν σιωπηρά".
Το Αφγανιστάν δεν είναι η μόνη φιλοδοξία του Ερντογάν υπέρ της σαρία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Καθώς η διεθνής κοινότητα επικεντρώθηκε στο χάος που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν, η Τουρκία ενέτεινε τις επιθέσεις με drone κατά των Γιαζίντι στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ. Οι πιο πρόσφατες απεργίες κατέστρεψαν μια ιατρική κλινική. Ο αναλυτής Michael Rubin προειδοποίησε στο Washington Examiner:
«Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη απειλούν όλο και περισσότερο να υπονομεύσουν τον επαναπατρισμό προσφύγων στο Ιράκ και να δημιουργήσουν χώρο για το Ισλαμικό Κράτος να ανασυνταχθεί, καθώς οι πιο αποτελεσματικές κουρδικές ομάδες που πολεμούν το ISIS είναι οι Κούρδοι και οι Γιαζίντι πολιτοφυλακές βάσης του Σιντζάρ».
Ο καταστροφικός λάθος υπολογισμός του Μπάιντεν στο Αφγανιστάν θα έχει επίσης ανεπιθύμητες επιπτώσεις στη Συρία. Σε συνέντευξή του στην The Independent, ο Abu Mohammad al-Joulani, ηγέτης της τρομοκρατικής ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (HTS), σχολίασε την κατάσταση στο Αφγανιστάν: «Οι συνέπειες της αιφνιδιαστικής αποχώρησης των ΗΠΑ από την Καμπούλ θα έχουν επίσης αντίκτυπο στους Κούρδους [ή, όπως το έθεσε, «τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ εχθρούς της συριακής επανάστασης»]».
Η HTS είναι μια κυρίαρχη τζιχαντιστική δύναμη στη «ζώνη αποκλιμάκωσης» της Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία. Η HTS δεν βρέθηκε ποτέ σε ευθεία αντιπαράθεση με τους Κούρδους. Τα λόγια του Αλ Τζουλάνι, ωστόσο, υπογράμμισαν την ανοιχτή εχθρότητά του προς την κουρδική διοίκηση που, όπως ισχυρίζεται, είναι σε θέση να ελέγξει ένα τεράστιο τμήμα της Συρίας και να διατηρήσει σχετική σταθερότητα χάρη στην υποστήριξη των ΗΠΑ. Μόλις το τελευταίο αεροπλάνο των ΗΠΑ απογειωθεί από το συριακό έδαφος, σύμφωνα με τον al-Joulani, αυτό το κουρδικό όνειρο θα καταρρεύσει.
Όταν συνδυάζονται με απλό αναλυτικό τρόπο, οι φιλοδοξίες του Ερντογάν υπέρ της σαρία και οι δηλώσεις του τρομοκράτη al-Joulani προαναγγέλλουν έναν νέο στρατό πληρεξουσίων τζιχαντιστών για την Άγκυρα που θα πολεμά στο συριακό έδαφος. Η άγραφη συμφωνία φαίνεται πολύ προφανής: η HTS πολεμά τους περιφερειακούς εχθρούς της Τουρκίας, τους Κούρδους και το συριακό καθεστώς, σε αντάλλαγμα για τη σιωπηρή τουρκική υποστήριξη για διεθνή αναγνώριση ως νόμιμη οντότητα και όχι ως τρομοκρατική.
Οι ισλαμιστικές, νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν παίρνουν τώρα μια στροφή υπέρ της σαρία. Αυτά είναι άσχημα νέα για την περιοχή νότια και ανατολικά της Τουρκίας. Ακόμη χειρότερα, είναι μια αργή ωρολογιακή βόμβα ασφάλειας για τη Δύση.