Ο πρόεδρος της Ένωσης λιανοπωλητών Galip Aykaç δήλωσε στην εφημερίδα ότι ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας οδήγησαν στην απόφαση να περιοριστεί η αγορά μαγειρικών ελαίων σε ένα μπουκάλι ανά πελάτη.
Την περασμένη εβδομάδα, τα σούπερ μάρκετ υπήρχαν φορές που δεν μπορούσαν να προσφέρουν ζάχαρη προς πώληση, είπε ο Sözcü.
Η Turkish Sugar Refineries Corporation (Türkşeker), υπό τον έλεγχο του Ταμείου Περιουσίας της Τουρκίας και συνεπώς της κυβέρνησης, μετατράπηκε σε συνδεδεμένη εταιρεία για το Υπουργείο Γεωργίας στις 12 Νοεμβρίου, με εκτελεστικό διάταγμα που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η εταιρεία είχε διατηρήσει τις τιμές της ίδιες, ενώ ιδιωτικές εταιρείες αύξησαν τις τιμές κατά 40 τοις εκατό και αναγκάστηκε να περιορίσει την προσφορά της στις αγορές, δημιουργώντας την έλλειψη. Η Türkşeker έκτοτε αύξησε τις τιμές της κατά 25 τοις εκατό, ωστόσο, η προσφορά δεν έχει φτάσει ακόμη στη ζήτηση, σύμφωνα με τον Aykaç.
Με την τουρκική λίρα να χάνει γρήγορα αξία και τον πληθωρισμό να αυξάνεται, οι τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Κάποιοι υπάλληλοι σούπερ μάρκετ μοιράστηκαν φωτογραφίες από τα δεκάδες είδη για τα οποία άλλαζαν τιμές.
Zamlar ne yazık ki gelmeye devam ediyor...
— Rahmi ÇINAR (@RahmiINAR1) November 11, 2021
Market çalışanları gelen zam fiyatlarının etiketlerini değiştirmeye yetişemiyor.#SebebiAKPdir pic.twitter.com/H8lNQRPVq7
«Όταν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ανεβαίνουν, οι παραγωγοί αργού λαδιού θέλουν να σταματήσουν την προσφορά τους, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται και δεν είναι σαφές πού θα σταματήσουν», είπε ο Aykaç, προσθέτοντας ότι το 45% του ηλιελαίου στην Τουρκία εισάγεται.
Οι τιμές ποικίλλουν επίσης σημαντικά μεταξύ παζαριών/αγορών αγροτών και σούπερ μάρκετ, με τα τελευταία να υπερδιπλασιάζουν τις τιμές σε πολλά προϊόντα. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Bianet, στα παζάρια οι καταναλωτές μπορούν να βρουν καρότα για 3 λίρες στην Προύσα, μια βορειοδυτική βιομηχανική πόλη, ενώ τα σούπερ μάρκετ προσφέρουν τα ίδια προϊόντα για 13 λίρες. Για το σκόρδο, η διαφορά τιμής μπορεί να είναι τετραπλάσια.
Οι πολίτες προσπαθούν να εφοδιαστούν με βασικές προμήθειες, όπως αλεύρι, ζάχαρη και λάδι, είπε η Bianet.
Ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψε έναν υπάλληλο να μαλώνει με έναν πελάτη για τις περιορισμένες πωλήσεις.
«Ας μην τσακωθούμε. Είμαι εργάτης, κάνω αυτό που μου λένε», λέει ο υπάλληλος καθώς αρνείται να πουλήσει στον πελάτη περισσότερο από ένα λίτρο λάδι.
«Οι μερίδες λαδιού μπορεί να επιστρέψουν», είπε ο χρήστης που δημοσίευσε το βίντεο.
Με τα χρόνια, ο Ερντογάν συχνά αναφερόταν σε βιβλία σιτηρεσίων που εκδόθηκαν από την κυβέρνηση για να δείξει πόσο κακή ήταν η οικονομία υπό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Τα σιτηρέσια χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.