pravda.ru - Παρουσίαση Freepen.gr
Το Κρεμλίνο απαντά στο σχέδιο ψηφίσματος κατά του Πούτιν
Το σχέδιο ψηφίσματος των μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ Steve Cohen και Joe Wilson, το οποίο προτείνει να μην αναγνωριστεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ως αρχηγός κράτους εάν αποφασίσει να διεκδικήσει αυτή τη θέση το 2024, δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των σύγχρονων διεθνών σχέσεων, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, αυτή η πρωτοβουλία από βουλευτές των ΗΠΑ καταδεικνύει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεμβαίνουν επίσημα στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Η Μόσχα θεωρεί τέτοια ψηφίσματα ως απαράδεκτα.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο οι Ρώσοι μπορούν να καθορίσουν ποιος και πότε πρέπει να είναι Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι εκπρόσωποι του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας το χαρακτήρισαν παρέμβαση στις ρωσικές εκλογές.
Σε περίπτωση που το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει αυτό το ψήφισμα, η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιθανό να τερματιστεί, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, αναφέρει το RIA Novosti.
"Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το ψήφισμα δε θα περάσει. Ωστόσο, εάν εγκριθεί, θα οδηγήσει στον τερματισμό των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών", δήλωσε ο Τζαμπάροφ.
Κατά τη γνώμη του, το σχέδιο ψηφίσματος είναι κυνικό και στερείται κοινής λογικής.
Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Konstantin Kosachev, χαρακτήρισε την πρόταση των βουλευτών πράξη παρέμβασης στις ρωσικές προεδρικές εκλογές.
"Οι Αμερικανοί άρχισαν να παρεμβαίνουν στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία πολύ νωρίς αυτή τη φορά. Διαφορετικά, δεν υπάρχει τίποτα νέο. Πρόκειται για ρητή παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Είναι επίσης μια πρόκληση με στόχο να διαταραχθεί η αναδυόμενη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων", έγραψε στο Facebook.
Το σχέδιο ψηφίσματος προτάθηκε από τον Δημοκρατικό από το Τενεσί, Στιβ Κοέν και τον Ρεπουμπλικανό από τη Νότια Καρολίνα Τζο Γουίλσον. Οι βουλευτές έγραψαν ότι οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, που μηδενίζουν τους προεδρικούς όρους του Πούτιν και του δίνουν την ευκαιρία να είναι υποψήφιος στο μέλλον, εγκρίθηκαν κατά παράβαση των νόμων και των διεθνών υποχρεώσεων της Ρωσίας και ως εκ τούτου ήταν παράνομες. Οι βουλευτές πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αναγνωρίσουν τον Πούτιν ως πρόεδρο εάν συνεχίσει να παραμένει στην εξουσία ως Πρόεδρος της Ρωσίας μετά το 2024.
Σημειωτέον πως εάν το ψήφισμα εγκριθεί, θα έχει συστατικό χαρακτήρα.
Η ψηφοφορία για την εισαγωγή τροποποιήσεων στο Σύνταγμα της Ρωσίας διεξήχθη από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2020. Ήταν δυνατή η ψηφοφορία είτε υπέρ όλων των τροποποιήσεων ταυτόχρονα είτε κατά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το 77,9 τοις εκατό των εκλογέων υποστήριξε την τροποποίηση του Συντάγματος, ενώ το 21,2 τοις εκατό ήταν κατά.
Μία από τις τροπολογίες όριζε τον μηδενισμό των προεδρικών θητειών του Πούτιν. Σύμφωνα με το νόμο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας δεν μπορεί να κατέχει αυτή τη θέση για περισσότερες από δύο θητείες. Η τροπολογία άρει αυτόν τον περιορισμό για όσους ανέλαβαν τα καθήκοντά τους ως πρόεδροι πριν από την έναρξη ισχύος της.
Ακόμη και πριν από την ψηφοφορία για τις τροπολογίες, ο Πούτιν είπε ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία, αλλά πρόσθεσε πως δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση. Τον Οκτώβριο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σχέδιά του για επανεκλογή, ο Πούτιν είπε ότι οι συζητήσεις για αυτό το θέμα αποσταθεροποιούν την κατάσταση. «Η κατάσταση θα πρέπει να παραμείνει ήρεμη και σταθερή, ώστε όλοι οι κυβερνητικοί φορείς, όλες οι κρατικές δομές να μπορούν να εργαστούν με σιγουριά, κοιτάζοντας ήρεμα το μέλλον», είπε.