photo: https://www.maxpixel.net/Commerce-China-America-Communication-Business-3582772 |
Μιλώντας στο Φόρουμ για την Ασφάλεια του Άσπεν την Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου, Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, παραδέχτηκε ότι τα χρόνια της κυριαρχίας των ΗΠΑ μπορεί να έχουν τελειώσει, γράφει το rt.com.
Εισερχόμαστε σε έναν τριπολικό κόσμο με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα να είναι όλες μεγάλες δυνάμεις. Απλά εισάγοντας τρία έναντι δύο έχετε αυξημένη πολυπλοκότητα.
Ο Μίλεϊ πιστεύει πως η διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των «μεγάλων δυνάμεων» σε μια τριπολική διαμόρφωση θα είναι σημαντικά πιο δύσκολη από ό,τι στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν δύο δυνάμεις ήταν σε αντίθεση. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογίες προσθέτουν επίσης την πολυπλοκότητα, σύμφωνα με τον στρατηγό, με τον κόσμο να γίνεται «δυνητικά πολύ πιο στρατηγικά ασταθής από ό,τι, ας πούμε, τα τελευταία 40, 50 ή 60 χρόνια».
"Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δώσουμε ένα πριμ, κατά την άποψή μου, στη διατήρηση της ειρήνης της μεγάλης δύναμης", είπε.
Το Πεντάγωνο βλέπει την Κίνα ως τον κύριο αντίπαλο σε έναν τέτοιο τριπολικό κόσμο, είπε ο Milley. Τα τελευταία 40 χρόνια το Πεκίνο έχει επενδύσει ενεργά στον στρατό του και είναι πλέον έτοιμο να «προκαλέσει» τις ΗΠΑ – τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο προς το παρόν.
Η Κίνα μας προκαλεί ξεκάθαρα περιφερειακά και η φιλοδοξία της είναι να αμφισβητήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες παγκοσμίως.
Τα τελευταία χρόνια, στρατιώτες της Κίνας και των ΗΠΑ είχαν διασταυρωθεί σε πολλές περιοχές, με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας να είναι το hotspot για τέτοια περιστατικά. Η πλούσια σε πόρους υδάτινη οδός, που υπόκειται σε αλληλεπικαλυπτόμενες εδαφικές και θαλάσσιες διεκδικήσεις, είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των αποστολών της λεγόμενης «ελευθερίας ναυσιπλοΐας» από τις ΗΠΑ, καθώς και ο τόπος συγκέντρωσης κινεζικού στρατού.
Μια άλλη σημαντική πηγή διμερών εντάσεων είναι η Ταϊβάν, το νησιωτικό έθνος που διατηρεί φιλόξενες σχέσεις με την Ουάσιγκτον – και θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της Κίνας από το Πεκίνο. Φέτος, ο στρατός της Κίνας δραστηριοποιήθηκε όλο και περισσότερο γύρω από το νησί, πραγματοποιώντας τεράστιες υπερπτήσεις σε αυτό. Αμερικανικά στρατιωτικά σκάφη εμφανίστηκαν επίσης επανειλημμένα στα στενά της Ταϊβάν, προκαλώντας οργισμένη αντίδραση στο Πεκίνο και κατηγορίες για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.
Ο Milley, ωστόσο, πιστεύει ότι, παρά την ενεργό προβολή ισχύος, το Πεκίνο είναι απίθανο να προσπαθήσει να καταλάβει τον έλεγχο της Ταϊβάν δια της βίας σύντομα.
«Με βάση την ανάλυσή μου για την Κίνα, δε νομίζω ότι είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον – να οριστεί, ξέρετε, ως έξι, 12, ίσως 24 μήνες, τέτοιου είδους παράθυρο», είπε.