Το 4ο υποβρύχιο τύπου 209/1400 mod, που παρέλαβε το περασμένο καλοκαίρι η Αίγυπτος από την Γερμανία. Πηγή: Υπουργείο Άμυνας Αιγύπτου |
Από: hellasjournal.com
Ελλάδα- Κύπρος- Αίγυπτος- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν έναν ακόμα άξονα ασφαλείας στην Αν. Μεσόγειο. Όμως η «Μέδουσα» εκτός από μια άσκηση που φέρει την σφραγίδα της συλλογικής πρόθεσης και δέσμευσης των χωρών που λαμβάνουν μέρος, ως προς την εφαρμογή και τον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας αλλά και της σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο, αποτελεί την χρυσή ευκαιρία επέκτασης της διαλειτουργικότητας.
Και μάλιστα κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα ίδια τα στελέχη των χωρών που μετέχουν, δίνουν «εξετάσεις» προς τους ίδιους τους συναδέλφους τους.
- Στο παρελθόν αρκετές φορές γράψαμε για το «φροντιστήριο» των Ελλήνων Πεζοναυτών προς τους Αιγυπτίους συναδέλφους τους σε αντικείμενα αποβατικών ενεργειών, διότι οι σύμμαχοι της ισχυρής στρατιωτικά Αραβικής χώρας της Αφρικής, πάντοτε αναζητά το έμπιστο κράτος που θα τις δώσουν πολλά στοιχεία της Νατοϊκής τυποποίησης.
Η Ελληνική πλευρά τόσο σε διμερές και πολυμερές επίπεδο έχει μεταδώσει γνώσεις σε πολλά αντικείμενα. Και η τετραμερής «Μέδουσα 11», είναι μια τέτοια άσκηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε «Μέδουσα» έχει πλέον καθιερωθεί σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά από τα πληρώματα στα πολεμικά πλοία να είναι «μικτά», ακόμη και στα υποβρύχια.
Και σε αυτή την «Μέδουσα», ένα από τα πιο επικίνδυνα πλοκάμια της είναι τα Ελληνικά και Αιγυπτιακά υποβρύχια 209 τα οποία συνόδευσαν το ελικοπτεροφόρο ΝΑΣΕΡ στα Ελληνικά νερά, μαζί με φρεγάτες και κορβέτες του Αιγυπτιακού στόλου.
Τα «μυστικά» του βυθού…
Μάλιστα ο τρόπος δράσης των υποβρυχίων 209 και 214 στους βυθούς του Αιγαίου και της Μεσογείου, ήταν η αφορμή οι Αιγύπτιοι να ζητήσουν από την Ελλάδα την παροχή γνώσεων.
- Αναζητούσαν πριν χρόνια τρόπους να εκπαιδευτούν στον νέο τύπο και τον τρόπο χρήσης. Και αντί ν’ απευθυνθούν τότε που τα είχαν καλά, στους Τούρκους (σ.σ. δεν ήταν πάντα τεταμένες οι σχέσεις τους όπως τα τελευταία χρόνια), προσέγγισαν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με την μακραίωνη θαλασσινή παράδοση.
Κατά διαστήματα πλέον, οι Αιγύπτιοι περνάνε σχολεία στη Σχολή Υποβρυχίων και σε κάθε άσκηση «Μέδουσα» γίνεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανταλλαγή πληρωμάτων με τα ελληνικά «μαύρα πλοία», για να αντιληφθούν τακτικές και να πάρουν εμπειρία. Στόχος για τους πολύπειρους «υποβρύχιους» του Ελληνικού στόλου ήταν και παραμένει η καλλιέργεια κουλτούρας ασφαλείας, η οργάνωση και η τακτική, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι Αιγύπτιοι, ύστερα από αρκετά χρόνια κι έχοντας πλέον ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο υποβρύχιο, τύπου 209 αλλά δίχως αναερόβια πρόωση, θεωρούνται από τους Έλληνες συναδέλφους τους αξιόμαχα πληρώματα μ’ ένα πολύ καλό επίπεδο και υπολογίσιμη υποβρύχια δύναμη στην Αν. Μεσόγειο.
Ραντεβού στον αέρα…
Κάτι ανάλογο έχει ξεκινήσει και σε επίπεδο αεροποριών, με τους Αιγυπτίους να προσγειώνονται δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα στην Αεροπορική βάση της Σούδας.
- Λίγο μετά τις 20 Οκτωβρίου και για πρώτη φορά εντός του FIR Αθηνών πέταξαν Αιγυπτιακά Mig-29 και μαζί τους ήταν και F-16. Στην παρούσα Μέδουσα οι Αιγύπτιοι έχουν μετασταθμεύσει στην Σούδα τόσο με F-16 αλλά και με Mirage 2000. Πριν από αυτή την υψηλού συμβολισμού παρουσία, στην Αίγυπτο είχαν ταξιδέψει τα «μπλε φτερά» λαμβάνοντας μέρος στην πολυεθνική άσκηση που διοργανώνει το Κάιρο.
Αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κεφαλαιοποιούν την σχέση που έχουν αναπτύξει με την Αθήνα, στέλνουν για δεύτερη φορά τα προηγμένα F-16 Block 60 στη Σούδα.
Τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων τόσο από την Αίγυπτο, όσο και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι η πρώτη φορά που θα έχουν έναν επιχειρησιακό τετ α τετ με τους Έλληνες SOF.
Στην «Μέδουσα 11» η Αίγυπτος λαμβάνει μέρος με το ελικοπτεροφόρο ΝΑΣΕΡ στο οποίο επιβαίνουν και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων, φρεγάτες Fremm, κορβέτες Gowind και υποβρύχιο 209. Από πλευράς αεροσκαφών έχει παρουσία με δυο τύπους, F-16 & Mirage 2000. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει τα προηγμένα F-16 Block 60 και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων. Και η Κύπρος μετέχει με το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης «Ιωαννίδης» και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.
Το γεγονός πως παρατηρητές είναι περίπου εννέα χώρες, ανάμεσά τους Γαλλία και ΗΠΑ δείχνει το ενδιαφέρον των «παικτών» της Μεσογείου για την
άσκηση που εξελίσσεται υπό την σκέπη της Αθήνας!