Από: https://hellasjournal.com/2021/11/to-diplo-taynepou-tromazi-ton-tourkiko-stolo-faretra-iperochis-me-harpoon-ke-exocet-se-f-16-ke-rafale/
Το ΓΕΑ έχει ήδη αποφασίσει και σχεδιάζει τον τρόπο με τον οποίο η καταστρεπτική δύναμη πυρός θα εξαπολύεται και από τα F-16 Viper ή τα Advanced++ αλλά και τα Rafale F3R.
Οι δύο βασικοί τύποι της Πολεμικής μας Αεροπορίας που θα πρωταγωνιστήσουν στον ουρανό του Αρχιπελάγους τα επόμενα χρόνια θα έχουν ως αποστολή πλήγματα εχθρικών μονάδων επιφανείας είτε με τους Harpoon AGM-84 είτε με τους πυραύλους ΑΜ39 Exocet, τη διαχρονική αξία της Πολεμικής Αεροπορίας, που για πολλά χρόνια έκαναν τη διαφορά πάνω από το Αιγαίο.
Πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο σημείωναν πως εκτός των κινήσεων που γίνονται και αφορούν την απόκτηση των Rafale F3R, παράλληλα τρέχουν κι άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την πλήρη ανανέωση του οπλικού φόρτου του αεροπορικού στόλου.
- Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι ΑΜ39 Exocet επιστρέφουν λίαν συντόμως στο Ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο, αναβαθμισμένοι και επαναπιστοποιημένοι από τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τα όσα ήδη γνωρίζουμε από το ρεπορτάζ, κάθε αεροσκάφος που προσγειώνεται στην Τανάγρα, θα συνοδεύεται κι από δυο φόρτους όπλων που έχει επιλέξει το αεροπορικό Επιτελείο να φέρουν τα Rafale F3R.
Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι από τους δεκάδες πυραύλους ΑΜ39 Exocet που έφεραν τα Mirage 2000 EGM, αναβαθμισμένοι στην τελευταία τους έκδοση επιστρέφουν και πάλι στη «φωλιά» τους.
Όπως και για τους Scalp EG, τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που ξεπερνούν τα 500 χλμ, το ίδιο σχέδιο εφαρμόστηκε και για τους αντί-πλοϊκούς, φονικούς Exocet.
Η φαρέτρα υπεροχής
Αν παρατηρήσει κανείς τα βήματα που γίνονται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας για την προμήθεια των 24 Rafale F3R, μπορεί να πει ότι το χρονοδιάγραμμα έχει λάβει τη μορφή «Ευαγγελίου», που τηρείται απαρέγκλιτα και δίχως καθυστερήσεις.
Ήδη στην κυριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν περάσει τα τέσσερα από τα πρώτα έξι Rafale F3R, δυο διθέσια και δυο μονοθέσια. Μένουν ακόμη δυο για να συμπληρωθεί ο σχηματισμός που θα ταξιδέψει περί τις αρχές του νέου χρόνου στην Ελλάδα.
Σε λίγες μέρες οι τέσσερις τελευταίοι αεροπόροι που συμπληρώνουν την πρώτη 12άδα -τον πυρήνα εκπαιδευτών δηλαδή της 332 Μοίρας «Γεράκι»- ταξιδεύουν για την Γαλλία και θα ξεκινήσουν το ακαδημαϊκό μέρος της εκπαίδευσης στο νέο τύπο μαχητικού.
- Mica IR, Scalp EG, Exocet AM39, αναβαθμίζονται και απαναπιστοποιούνται από την κατασκευάστρια εταιρεία ώστε να επιστρέψουν on time πίσω στην πυριτιδαποθήκη της Τανάγρας. Οι δυο πρώτοι τύποι των όπλων, είναι διαθέσιμοι τόσο για τα νέα Rafale αλλά και για τα υπέρ-πολύτιμα 24 Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας».
Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον του Αεροπορικού Επιτελείου και για την απόκτηση των Harpoon, εφόσον οι Exocet επαναπιστοποιούνται, καταδεικνύει πως θέλει να υπάρχει απόλυτη κυριαρχία από τον αέρα, έναντι πλοίων ενός εχθρικού στόλου.
Μάλιστα η εξελιγμένη έκδοση των δυο τύπων πυραύλων, όπως εξηγούν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία μέσω ζεύξης δεδομένων μπορούν μετά την εκτόξευσή τους να ενημερώνονται για τις αλλαγές πορείας του στόχου.
Exocet: ο τουρκικός πονοκέφαλος
Οι πύραυλοι Exocet σε όποια μορφή κι αν βρίσκονται στο Ελληνικό οπλοστάσιο, από τις πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι τα Mirage 2000 και μελλοντικά στα Rafale F3R, αποτελούν έναν διαχρονικό πονοκέφαλο και άγχος για το τουρκικό Επιτελείο.
Σε έκθεση της CIA, για το ενδεχόμενο σύγκρουσης Ελλάδας και Τουρκίας, οι Αμερικανοί έχουν σημειώσει για τους Exocet του Ελληνικού οπλοστασίου και συγκεκριμένα των Mirage 2000 EGM:
«Οι Τουρκικές δυνάμεις πέφτουν πάνω στην πιθανότητα χρήσης εκ μέρους της Ελλάδας, μέσω της Πολεμικής Αεροπορίας, όπλου με καταγεγραμμένη ιστορία καταστροφικών πληγμάτων κατά πλοίων επιφανείας.»
Ο Exocet, άλλωστε, είναι ο πύραυλος που χρησιμοποίησαν οι Αργεντινοί στον πόλεμο των Φώκλαντ με τεραστίων διαστάσεων καταστρεπτική επιτυχία κατά της Βρετανικής αρμάδας.
- Η τελευταία έκδοση του αεροπορικού Exocet, ξεπερνά κατά πολύ τα 70 χλμ. που μπορούσε να πλήξει έναν στόχο ο πύραυλος που είχε το Mirage 2000.
Και οι Επιτελείς εξηγούν επίσης ότι ακόμα και η προσπάθεια εξουδετέρωσης του πυραύλου από τα όπλα εγγύς προστασίας του πλοίου είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση, με αμφίβολο αποτέλεσμα λόγω των περιστροφικών ελιγμών που κάνει ο Exocet κατά την προσέγγιση προς τον στόχο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια υπολογισμού από τα συστήματα αεράμυνας μιας μονάδας επιφανείας.