Όπως σημειώνει το militarywatchmagazine.com, ο Μπασίρ τόνισε σε συνεντεύξεις σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης εκείνη την εποχή πως η χώρα του αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο διχοτόμησης και ανατροπής λόγω της δυτικής επέμβασης και ότι χρειαζόταν η ρωσική υποστήριξη για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας. Εκείνη την εποχή, προέκυψαν αναφορές ότι η Σουδανική Πολεμική Αεροπορία εξέταζε την απόκτηση βαρέων βαρών αεροσκαφών Su-30 ή Su-35 Flanker, με αναφορές από το εσωτερικό της χώρας να υποστηρίζουν ότι ορισμένα θα μπορούσαν να είχαν αναπτυχθεί στο Σουδάν για σύντομο χρονικό διάστημα για σκοπούς δοκιμών. Με τη φιλοδυτική κυβέρνηση που εγκαταστάθηκε με το πραξικόπημα του 2019 να έχει απομακρυνθεί από την εξουσία, η πιθανότητα όχι μόνο μιας βάσης αλλά και μεταφοράς ρωσικού υλικού υψηλής ποιότητας στο Σουδάν έχει εκ νέου τεθεί.
Σουδανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ρωσία σκόπευε να πληρώσει για την πρόσβαση στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της Σούζαν με τη μεταφορά μιας σειράς οπλισμών, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας S-300 και δύο μοίρες μαχητικών Su-30SM. Το Su-30SM γεφυρώνει το χάσμα απόδοσης μεταξύ των παλαιότερων παραλλαγών Su-30 και του νέου Su-35, και εάν αποκτηθεί θα αντικαταστήσει τα MiG-29 και Su-24 που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στο Σουδάν. Οι μοίρες μαχητικών του Σουδάν είναι επί του παρόντος σχετικά μικρές και οι μοίρες Su-30 θα μπορούσαν να αποτελούνται από περίπου δώδεκα μαχητικά η καθεμία.
Το Su-30 έχει υψηλότερο λειτουργικό κόστος από τα μαχητικά στο υπάρχον σουδανικό απόθεμα και παραμένει αβέβαιο εάν η Ρωσία θα βοηθούσε στην κάλυψη αυτού ως μέρος της συμφωνίας παρέχοντας ανταλλακτικά δωρεάν κατά τη διάρκεια της σύμβασης.
Εκτός από τα Su-35 που αποκτήθηκαν πρόσφατα από την Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία, το Su-30SM θα αντιπροσώπευε το πιο ικανό μαχητικό στην αφρικανική ήπειρο και θα έφερε επανάσταση στις δυνατότητες εναέριου πολέμου του Σουδάν που είναι ήδη από τις καλύτερες στην περιοχή. Το ρωσικό ενδιαφέρον για στρατιωτική παρουσία ακολουθεί την επέκταση της αεροπορικής παρουσίας της στη Συρία, την ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτικών εργολάβων στο Μάλι και τη Λιβύη και τη διάβρωση της δυτικής επιρροής σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Το Su-30SM ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή ρωσικά μαχητικά τόσο με την αεροπορία και το ναυτικό της χώρας όσο και με πελάτες εξαγωγών, με σχεδόν 150 να έχουν κατασκευαστεί την τελευταία δεκαετία. Οι πρόσφατοι πελάτες περιλαμβάνουν την Αρμενία, τη Μιανμάρ, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, ενώ τα παρόμοια Su-30MKA και MKI κατασκευάζονται επί του παρόντος για την Αλγερία και την Ινδία αντίστοιχα.
Το Su-30SM είναι ικανό να εκτελεί αποστολές αέρος-αέρος, χτυπήματος και κατά ναυτικών στόχων και είναι συμβατό με το νέο ρωσικό πύραυλο αέρος-αέρος πολύ μεγάλου βεληνεκούς R-37M. Εάν είναι οπλισμένα με τους συμβατούς πυραύλους standoff μεγαλύτερης εμβέλειας, θα επιτρέψει στη σουδανική Πολεμική Αεροπορία να είναι σε θέση να πλήξει στόχους σε όλη τη Μέση Ανατολή και μεγάλο μέρος της Αφρικής και της Ευρώπης.