Από: sofokleousin.gr
Όπως αναφέρεται στην έρευνα που πραγματοποίησε η Radobank και δημοσιεύεται στο Bloomberg, οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να «κατοικοεδρεύουν» σε υψηλά στάνταρ, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων που ούτως ή άλλως έχει συντελέσει τα μέγιστα στην κατακόρυφη άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, που δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι τιμές ενέργειας δεν θα υποχωρήσουν, το κόστος ναυτιλίας και μεταφοράς αγαθών θα παραμείνει υψηλό και όλα αυτά σε συνδυασμό με υψηλή ζήτηση και την ισχυροποίηση του δολαρίου, θα δημιουργήσουν το πεδίο δημιουργίας υψηλών δεκαετίας για τις τιμές τροφίμων το 2022.
«Οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην κανονικότητα το 2022» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης της δανικής τράπεζας, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα συνεχιστούν, όπως και η ένταση των πληθωριστικών τάσεων. Εκτιμούν, μάλιστα ότι η τιμή του σίτου, που αποτελεί σημείο αναφοράς και καθοριστικός παράγοντας για τα δεδομένα της επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, θα πάρει την ανιούσα το 2022.
Ηδη καταγράφεται για δεύτερη συνεχή χρονιά έλλειμμα σίτου-το μεγαλύτερο από το 2021, γεγονός που ενδεχομένως να έχει και γεωπολιτικές συνέπειες, εάν επιδεινωθεί κι άλλο η εν λόγω κατάσταση. Τις προηγούμενες εβδομάδες, πάντως, κι άλλοι παράγοντες της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων, είχαν εκφράσει παρόμοιες ανησυχητικές προβλέψεις για την πορεία των τιμών τροφίμων, εντός του 2022.
Η λίστα της ακρίβειας στην Ελλάδα
Σ’ ό,τι αφορά στη χώρα μας, ο πληθωρισμός ακούμπησε στα επίπεδα του 5% εντός του Νοεμβρίου, δημιουργώντας ένα νέο κύμα ακρίβειας για τα νοικοκυριά. Η νέα δυσάρεστη πρόγνωση ακρίβειας έρχεται από τις τιμές χονδρικής των αγαθών, οι οποίες αυξήθηκαν πάνω από 100% και σύντομα θα εμφανιστούν και στη λιανική αγορά. Χαρακτηριστικό είναι πως οι νέες αυξήσεις τιμών εκτείνονται από τα ενεργειακά αγαθά (πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο, υγραέριο) και φτάνουν μέχρι τα μέταλλα και τα είδη διατροφής.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, που προκύπτουν από την Ελληνιστική Στατιστική Αρχή, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες:
- Φυσικό αέριο: 132,3%
- Πετρέλαιο θέρμανσης: 45,9%
- Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο: 30,4%
- Καύσιμα και λιπαντικά: 22,3%
- Ελαιόλαδο: 22,1%
- Ηλεκτρισμός: 18,9%
- Αρνί και κατσίκι: 16,3%
- Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία: 10,0%
- Λαχανικά νωπά: 9,3%
- Πατάτες: 9,1%
- Πουλερικά: 8,5%
- Ψάρια νωπά: 7,9%
- Αυτοκίνητα καινούργια: 5,0%
- Έπιπλα και διακοσμητικά είδη: 4,1%
- Οικιακές υπηρεσίες: 4,0%
- Ψωμί: 3,9%
- Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων: 2,6%
- Λοιπά τρόφιμα: 2,1%
- Καφές-κακάο-τσάι : 1,7%
- Μικρά είδη αναψυχής-Άνθη-κατοικίδια ζώα: 1,7%
- Τυριά: 1,5%
- Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: 1,4%
- Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά: 1,3%