Μία ιδανική επιλογή αν θέλετε να πάρετε μια μυρωδιά από τη Θράκη είναι η Κομοτηνή. Άλλωστε η Εγνατία Οδός κάνει σε αυτό το μέρος την μετακίνηση μια εύκολη και άνετη υπόθεση.
Από: news.gr
Η απόσταση της πόλης από την Αθήνα είναι γύρω στις οχτώ ώρες (743 χιλιόμετρα απόσταση) με συντηρητική οδήγηση. Η Κομοτηνή, είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης και την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας αποκαλούνταν Γκιουλμουτζίνα.
Σήμερα είναι μια παραδοσιακή σύγχρονη πόλη η οποία συνεχίζει να διατηρεί όμως ένα μέρος του ανατολίτικου παρελθόντος της. Αυτό φαίνεται για παράδειγμα στα χαμηλά σπίτια με τον εξωτερικό μαντρότοιχο και τον εσωτερικό περίβολο αλλά και στα παραδοσιακά αστικά σπίτια.
Η κεντρική πλατεία της είναι το πιο κατάλληλο σημείο για μια πρώτη γνωριμία με την Κομοτηνή. Περιβάλλεται από πλακόστρωτα στενά σοκάκια καλυμμένα από πέργκολες με κληματαριές και άλλα αναρριχώμενα φυτά.
Η δημοτική αγορά είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία της πόλης, γεμάτη με σιδεράδικα και ένα πολύβουο παζάρι. Ο κλασικός εμπορικός δρόμος της Κομοτηνής είναι η οδός Ερμού. Οι Εκκλησίες, παλιές και καινούργιες, αλλά και τα τζαμιά συμπληρώνουν την πληθωρική εικόνα της Κομοτηνής.
Το οδοιπορικό στη Θράκη συνεχίζεται με τα τα μνημεία της Κομοτηνής…
Φρούριο και Βυζαντινό τείχος: Αν και κάποια τμήματά του έχουν καταστραφεί, η εικόνα του παραμένει πολύ ισχυρή. Η ιστορία το αποδίδει στον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α’ (379-395). Χτίστηκε για λόγους οικονομικό-στρατιωτικούς, οχυρώνοντας την πόλη με ένα τείχος, κτισμένο με λίθους και ισχυρή κεραμοκονία
Το κεντρικό Ηρώο (Σπαθί): Στο κέντρο της πόλης, χτίστηκε το 1884. Το χαρακτηριστικό του είναι η ογκώδης στήλη στο κέντρο του. ύψους 14μ., με ένα τεράστιο μεταλλικό ομοίωμα ξίφους, τοποθετημένο κατακόρυφα. Κάθε Κυριακή πραγματοποιείται εδώ έπαρση και υποστολή της ελληνικής σημαίας με τους περαστικούς να μένουν ακίνητοι έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ο Πύργος του Ωρολογιού: στο κέντρο της πόλης, χτισμένος το 1884. Αποτελεί τμήμα του κεντρικού τεμένους της πόλης, γνωστό και ως Yeni Camii («Γενί τζαμί», δηλαδή «Νέο τζαμί»).
Ιμαρέτ: Από τα παλαιότερα σωζόμενα οθωμανικά μνημεία της Ευρώπης. Από το 1999 στο μνημείο αυτό στεγάζεται και το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Μαρώνειας και Κομοτηνής.
Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου: Βρίσκεται απέναντι από το τείχος και χρονολογείται στο 1800. Στην αρχή, ήταν χτισμένος μέσα στο τείχος στα θεμέλια ενός ερειπωμένου βυζαντινού ναού. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο γιατί στην τουρκοκρατία δεν επιτρεπόταν η ανύψωση μια εκκλησίας στο ίδιο επίπεδο με τα τζαμιά. Στο εσωτερικό του φυλάσσεται μια εικόνα της Παναγίας του 14-15ου αιώνα.
Δημοτικός Κήπος: Το πράσινο στολίδι της πόλης με έκταση 21 στρεμμάτων. Ψηλά δέντρα, όμορφα λουλούδια, μια παιδική χαρά, ζωολογικός κήπος και τεχνητή λίμνη με σιντριβάνια, κάνουν αυτόν τον κήπο έναν από τους πιο καλαίσθητους δημοτικούς κήπους στην Ελλάδα. Η βόλτα το βράδυ για να δείτε τα πολύχρωμα σιντριβάνια είναι εξίσου μαγική.
Δάσος Νυμφαίας: Στα 4 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, καλύπτεται κυρίως από πεύκα. Επιβάλλεται μια στάση στο Τουριστικό Περίπτερο (διαθέτει εστιατόριο και café) σε ένα θεσπέσιο φυσικό μπαλκόνι, από όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια θέα στην οποία «χωρούν» η θάλασσα, το πράσινο και τρία μεγάλα ποτάμια.
Οδοιπορικό στη Θράκη: Στάσεις που δεν πρέπει να χάσετε
- Μπουγάτσα για να γλείφετε τα δάχτυλά σας στον Ιερώνυμο (όλη η πόλη τρώει αυτό το έδεσμα εδώ!).
- Από το 1935 λειτουργεί στην πόλη το καφεκοπτείο του Γιώργου Κέκκερη. Πια, η τρίτη γενιά της οικογένειας, ψήνει και αλέθει καφέδες σε ένα σκηνικό ατμοσφαιρικά υπέροχο. Στο μαγαζί του ανακατεύονται μυρωδιές από μπαχάρια και φρεσκοαλεσμένο καφέ μαζί με τη χαρούμενη βουή των φοιτητών που το αγαπάνε εξίσου πολύ όσο οι ντόπιοι.
- Σιροπιαστά στου Νεντίμ- το παντοπωλείο στο ρολόι.
- Προμηθευτείτε για το κέρασμα σε φίλους και συγγενείς στραγάλια για όλα τα γούστα: αφράτα, σκληρά ή πιπεράτα.
Οδοιπορικό στη Θράκη και στις λίμνες
Λίμνη Ισμαρίδα. Οι ντόπιοι την ονομάζουν και λίμνη Μητρικού ή Μάνα Λίμνη. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού, στο σημείο που σήμερα απλώνεται η πεδιάδα που στα αρχαία χρόνια κατοικούνταν από τον λαό των Κικόνων. Το όνομα της προέρχεται από την αρχαία πόλη Ίσμαρος, η οποία ήταν γνωστή από τα ομηρικά χρόνια για το κρασί της, τον «ισμαρικόν οίνο», με το οποίο μέθυσε ο Οδυσσέας τον κύκλωπα Πολύφημο. Πρόκειται για την μοναδική αβαθή λίμνη γλυκού νερού που επιβίωσε στην Ελλάδα μετά την αποξήρανση της Κάρλας, της Κωπαΐδας και της λίμνης των Γιαννιτσών. Την ίδια στιγμή είναι ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους για την ορνιθοπανίδα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς εδώ απαντώνται περίπου 225 είδη πουλιών, όπως αναφέρει το exploringgreece.
Λίμνη της Βιστωνίδας. Μια γαλήνια στάση στο οδοιπορικό στη Θράκη. Βρίσκεται στα σύνορα των νομών Ροδόπης και Ξάνθης και είναι μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες λίμνες της χώρα μας. Έχει έκταση 45.000 στρέμματα αλλά παρά το τεράστιο μέγεθός της, είναι μια ρηχή λίμνη, αφού το μέγιστο βάθος της δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα. Σε αυτή τη λίμνη εισρέουν οι ποταμοί Κόσυνθος και Τραύος.
Λιμνοθάλασσα της Ξηρολίμνης. Βρίσκεται στα δυτικά του χωριού Αρωγής. Μια λωρίδα αμμουδιάς χωρίζει τη λιμνοθάλασσα από τη θάλασσα. Η λιμνοθάλασσα είναι ένας σημαντικός βιότοπος για πολλά είδη πτηνών. Το κάπως σουρεαλιστικό τοπίο «περιλαμβάνει» καλαμιές, γήπεδα (μπάσκετ, τέννις, βόλεϋ κ.λ.π.), ένα κυνηγετικό περίπτερο στη βόρεια όχθη της λιμνοθάλασσας και έναν αλιευτικό σταθμό στο νοτιοανατολικό τμήμα της.