Από: macroskopio.gr
Η RT εξηγεί γιατί η άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών δεν θα βοηθούσε στην επίλυση μιας σύγκρουσης, αλλά αντίθετα θα ήταν πιθανότατα μια παγκόσμια καταστροφή.
Από την κλιμάκωση στην αποκλιμάκωση
Ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πλήττει στόχους στο Ντονμπάς, το τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αποσχισθέντων ανταρτών. Σε μια απροσδόκητη τροπή, οι τοπικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα ανταποδίδουν με μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι συνήθως, και οι δυνάμεις του Κιέβου υφίστανται βαριές απώλειες. Αυτό εμπνέει την Ουκρανία να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση. Μετά την πρώτη μεγάλη αεροπορική επιδρομή, ρωσικά στρατεύματα διασχίζουν τα ανατολικά σύνορα, δήθεν για να αποτρέψουν μια ανθρωπιστική καταστροφή. Δεκάδες βίντεο που δείχνουν στρατιωτικό υλικό να κινείται μέσα σε πόλεις και χωριά εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ένας Αμερικανός στρατιωτικός εκπαιδευτής σκοτώνεται από πυρά ρωσικού πυροβολικού κοντά στο Ντεμπάλτσεβε και ο "ψυχρός πόλεμος" μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας μετατρέπεται γρήγορα σε θερμό πόλεμο. Ο κόσμος βυθίζεται στο χάος, καθώς δύο τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται για μια πολυφορεμένη σύγκρουση...
Αυτή είναι, λίγο-πολύ, η εικόνα που έχει κυριεύσει τη φαντασία ορισμένων από τους πιο ακραίους ανθρώπους που ζητούν μια αναμέτρηση Μόσχας-Ουάσινγκτον.
Εδώ και αρκετά χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αφήσει πολλά περιθώρια για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα ενώ οι προειδοποιήσεις για μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ισχυρότερων στρατών του πλανήτη εμφανίζονται με αυξανόμενη συχνότητα.
Μια άλλη έξαρση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, όταν το Bloomberg ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει πρώτα τη Ρωσία με εντολή της Δύσης
Η αφήγηση αυτή υιοθετήθηκε γρήγορα από τους New York Times, το CBS News και άλλα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Μίλησαν για την απειλή στρατιωτικής δράσης που αυξάνεται με την έλευση της ψυχρής περιόδου, για τις ΗΠΑ που συζητούν την πιθανή αντίδραση σε μια στρατιωτική σύγκρουση με τους συμμάχους τους, ακόμη και για την πιθανή εμπλοκή των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε εχθρική πρόθεση εκ μέρους της Μόσχας, αλλά αυτό δεν βοήθησε στην εκτόνωση της κατάστασης.
Στην πραγματικότητα, καθώς η πολεμική αφήγηση εξαπλωνόταν στον πληροφοριακό χώρο, οι πολιτικοί άρχισαν να ακούγονται όλο και πιο ανήσυχοι - ένας μάλιστα έφτασε στο σημείο να παροτρύνει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων εναντίον του εχθρού.
Στρατιωτική δράση θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα αποστασιοποιηθούμε με τα πλοία μας στη Μαύρη Θάλασσα... Θα μπορούσε να σημαίνει ότι συμμετέχουμε, και δεν θα το απέκλεια αυτό, δεν θα απέκλεια αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος. Δεν αποκλείουμε την πρώτη χρήση πυρηνικής ενέργειας...
Η διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν στις 7 Δεκεμβρίου ανακούφισε από την ένταση. Τουλάχιστον, τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο. Μια εβδομάδα αργότερα, η Μόσχα επικοινώνησε με την αμερικανική πλευρά μέσω της επίσημης οδού, παρουσιάζοντας σχέδια συμφωνιών με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας, τα οποία σύντομα δημοσιοποιήθηκαν.
Η αντίδραση της Ουάσινγκτον ήταν διπλωματική. Αρχικά, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητήσουν τα θέματα ασφάλειας της Ευρώπης με τους συμμάχους τους. Στη συνέχεια, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή σε διάλογο.
"Είμαστε θεμελιωδώς προετοιμασμένοι για διάλογο. Η Ρωσία έχει θέσει τώρα στο τραπέζι τις ανησυχίες της για τις δραστηριότητες των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ- θα θέσουμε κι εμείς στο τραπέζι τις ανησυχίες μας [με τη Ρωσία]", δήλωσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Εξίσου σημαντικό, ο Sullivan τόνισε ότι, προς το παρόν, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την Ουκρανία.
Γιατί οι ΗΠΑ στράφηκαν στο διάλογο με τη Ρωσία;
"Η στροφή προς τον εποικοδομητικό διάλογο προέρχεται από το γεγονός ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον γνωρίζουν καλά τις συνέπειες μιας πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών", εξηγεί ο Ρώσος στρατιωτικός παρατηρητής και συνταξιούχος συνταγματάρχης Μιχαήλ Χονταρένοκ.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας θεωρούνται από τις ισχυρότερες στον κόσμο. Στην ετήσια έκθεση Global Firepower, η οποία κατατάσσει τη στρατιωτική ισχύ 140 χωρών σε όλο τον κόσμο, η Ρωσία κατατάσσεται τακτικά στη δεύτερη θέση, υποσκελιζόμενη μόνο από τον στρατό των ΗΠΑ.
Σε ορισμένους τομείς, η Μόσχα βρίσκεται πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό. Για παράδειγμα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 13.000 άρματα μάχης, δηλαδή υπερδιπλάσια από τον αμερικανικό στρατό (6.100). Τα περισσότερα από αυτά είναι αντίκες της σοβιετικής εποχής, αλλά η ραχοκοκαλιά του στόλου αρμάτων αποτελείται από άρματα T-72, T-80 και T-90, τα οποία είναι απολύτως ικανά μηχανήματα. Οι τροποποιήσεις των τελευταίων, σύμφωνα με τον MikhailKhodarenok, "είναι πολύ κοντά στις τελευταίες εκδόσεις του M1 Abrams".
Το ίδιο ισχύει για το αυτοκινούμενο πυροβολικό και τα συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης - όσον αφορά τον αριθμό τους, η Ρωσία αφήνει πολύ πίσω τους ανταγωνιστές της.
Ωστόσο, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν κατά των ισχυρισμών περί στρατιωτικής ισοτιμίας μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Το ζήτημα δεν είναι, σαφώς, ότι ο ρωσικός στρατός αποτελεί σοβαρή απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν προχωρήσει τόσο πολύ τεχνολογικά που, αν διεξάγουν πόλεμο με συμβατικά μέσα, οι ΗΠΑ θα συντρίψουν και θα νικήσουν κάθε αντίπαλο. Θα τα ισοπέδωναν όλα", δήλωσε ο Mikhail Khodarenok στο RT.
Ο Ντμίτρι Στεφάνοβιτς, ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Primakov (IMEMO RAS), δεν πιστεύει ότι η κατάσταση για τον ρωσικό στρατό είναι εντελώς απελπιστική. Σε συνέντευξή του στο RT, πρότεινε ότι σε περιφερειακό ή ακόμη και υποπεριφερειακό επίπεδο, η Ρωσία θα μπορούσε να επιτύχει ισοτιμία με τις Ηνωμένες Πολιτείες "ή ακόμη και έναν ορισμένο βαθμό υπεροχής για σύντομο χρονικό διάστημα. " Ωστόσο, πρόσθεσε, σε περίπτωση μιας σύγκρουσης πλήρους κλίμακας, αυτό το προσωρινό πλεονέκτημα δεν θα ήταν αποφασιστικό.
"Κατ' αρχήν, τα χερσαία στρατεύματά μας θα μπορούσαν, σε ορισμένες πτυχές, ιδίως στις πυραυλικές δυνάμεις, το πυροβολικό και την αεράμυνα, να ξεπεράσουν τους Αμερικανούς, αλλά δεδομένου ότι ο εχθρός θα είχε συντριπτικό πλεονέκτημα στη θάλασσα και στον αέρα, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων", σημείωσε ο Στεφάνοβιτς.
Μια μάχη τιτάνων
Στην πραγματικότητα, όλα τα πλεονεκτήματα του ρωσικού στρατού αντισταθμίζονται από πολλούς άλλους παράγοντες, ο πιο προφανής εκ των οποίων είναι η χρηματοδότηση. Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ είναι 17 φορές υψηλότερες από αυτές της Ρωσίας, σε ακατέργαστους όρους δολαρίων. Επιπλέον, κάθε χρόνο οι ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα για την άμυνα, σπάζοντας κάθε φορά ρεκόρ: την περίοδο 2019-2021, οι αριθμοί ήταν 685 δισεκατομμύρια δολάρια, 738 δισεκατομμύρια δολάρια και 741 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.
Η Ρωσία έχει επίσης αυξήσει τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι στην ίδια κλίμακα με τις ΗΠΑ. Το 2019, η Μόσχα δαπάνησε 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια για την άμυνα, άλλα 3,09 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2020 και 3,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2021 (περισσότερα από 40,77 δισεκατομμύρια δολάρια, 41,99 δισεκατομμύρια δολάρια και 43,48 δισεκατομμύρια δολάρια σε δολάρια). Ωστόσο, λόγω της αστάθειας του ρουβλίου, το μέγεθος του ρωσικού στρατιωτικού προϋπολογισμού σε ισοδύναμα δολαρίων ΗΠΑ δεν έχει αυξηθεί και, στην πραγματικότητα, μειώνεται (κατά περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο). Το 2021, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας ήταν μόλις 43 δισεκατομμύρια δολάρια (περισσότερα από 3,16 τρισεκατομμύρια ρούβλια).
Η διαφορά στις δαπάνες επηρεάζει την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. Σύμφωνα με το The Military Balance 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λίγο λιγότερο από 1,4 εκατομμύρια ενεργό στρατιωτικό προσωπικό, ενώ η Ρωσία έχει περίπου 900.000. Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, η διαφορά μεταξύ των δύο δυνάμεων μπορεί μερικές φορές να είναι υπερδιπλάσια: το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει 346.000 στρατιωτικούς, ενώ το ρωσικό Ναυτικό έχει μόνο 145.000. Παρομοίως, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει δύναμη 331.400 στρατιωτών σε σύγκριση με τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει δύναμη 165.000. Όσον αφορά τα χερσαία στρατεύματα, οι αριθμοί είναι 485.400 και 280.000, αντίστοιχα.
"Όσον αφορά το υλικό, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προηγούνται κατά πολύ της Ρωσίας - η Ουάσινγκτον έχει εξασφαλίσει το προβάδισμά της σε αυτόν τον τομέα για τα επόμενα χρόνια. Σκεφτείτε μόνο το Πολεμικό Ναυτικό: οι ΗΠΑ διαθέτουν 11 αεροπλανοφόρα - εμείς έχουμε ένα", δήλωσε ο Khodarenok.
Υπενθύμισε επίσης ότι οι συμμαχίες δεν πρέπει να βγαίνουν από την εξίσωση. Από αυτή την άποψη, οι πιθανότητες της Ρωσίας δεν φαίνονται και πολύ καλές. Οι ΗΠΑ είναι μέρος του ΝΑΤΟ, ενός μπλοκ 30 χωρών. Η Ρωσία, με τη σειρά της, είναι ένα από τα μόλις επτά μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), ενώ τα άλλα είναι η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Η Αμερική έχει συμμάχους εκτός ΝΑΤΟ, ενώ η Ρωσία δεν έχει κανέναν. Ακόμη και το Πεκίνο, που περιγράφεται από Αμερικανούς δημοσιογράφους ως αντίπαλος που θα μπορούσε να συμμαχήσει με τη Ρωσία σε έναν πιθανό Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχει δεσμευτικούς δεσμούς με τη Μόσχα.
Τέλος, η Ρωσία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, έχει στρατιωτική παρουσία σε περιορισμένο αριθμό εδαφών: κυρίως στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Αρμενίας, του Τατζικιστάν και του Κιργιστάν, στη μη αναγνωρισμένη Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία και την Υπερδνειστερία, καθώς και στη Συρία. Η Λευκορωσία και το Καζακστάν φιλοξενούν ρωσικούς σταθμούς ραντάρ, ενώ υπάρχουν σχέδια να ανοίξει ρωσική ναυτική βάση στο Σουδάν. Με ένα τόσο μικρό δίκτυο συμμάχων, η Μόσχα δύσκολα μπορεί να αποτελέσει απειλή για την Ουάσινγκτον.
"Δεν υπάρχει ισοτιμία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ όσον αφορά τον συμβατικό πόλεμο και δύσκολα μπορεί να υπάρξει παγκόσμια ισοτιμία, δεδομένης της διαφοράς στο οικονομικό βάρος, το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό και το μέγεθος και τη δομή των αντίστοιχων συμμαχιών", δήλωσε ο Στεφάνοβιτς.
Με ποιον τρόπο, λοιπόν, θα μπορούσε η Ρωσία να απειλήσει τις ΗΠΑ;
"Θεωρητικά, η Ρωσία θα μπορούσε να βυθίσει αεροπλανοφόρα ή να πλήξει αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή ή την Ασία με συμβατικά όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας", σημείωσε ο Στεφάνοβιτς.
Πιστεύει επίσης ότι, σε μια υποθετική σύγκρουση, η Ουάσινγκτον είναι απίθανο να θεωρήσει τέτοιες απώλειες ως απαράδεκτες.
"Τα αντίποινα του εχθρού θα ήταν πολύ πιο καταστροφικά, ακόμη και σε περίπτωση αμοιβαίας απάντησης. Ο αφανισμός των ρωσικών βάσεων στη Συρία ή η βύθιση ρωσικών πλοίων εκτός των χωρικών μας υδάτων θα ήταν ένα ασήμαντο έργο για το Ναυτικό και την Αεροπορία των ΗΠΑ. Επιστρέφοντας στα συμβατικά όπλα, το χτύπημα αμερικανικών κρίσιμων υποδομών με μη πυρηνικά όπλα δεν θα επιτύγχανε κανέναν στρατηγικό στόχο, και η ικανότητα των ΗΠΑ να απαντήσουν είναι ανυπέρβλητα μεγαλύτερη. Θα ήταν επίσης κοντόφθαλμο και αντιεπαγγελματικό να ελπίζουμε ότι δεν θα προβούν σε αντίποινα", πρόσθεσε ο Στεφάνοβιτς.
Όλα τα παραπάνω επιχειρήματα προβάλλονται συχνά από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης όταν γίνεται λόγος για μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο αν εξετάσουμε τα συμβατικά όπλα, τα οποία αποκλείουν τα όπλα μαζικής καταστροφής. Και είναι οι πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας που την καθιστούν τη δεύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Σύμφωνα με το SIPRI, η Μόσχα διαθέτει 6.255 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν 5.550. Περιττό να πούμε ότι οι ρωσικές πυρηνικές κεφαλές είναι πολλές φορές πιο καταστροφικές από το Little Boy και τον Fat Man, που πυροδοτήθηκαν πάνω από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι κατά τις τελευταίες εβδομάδες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα υποθετικά σενάρια σύγκρουσης σημαίνουν ταχεία ήττα για τη Ρωσία- έτσι, σύμφωνα με τον Khodarenok, οποιαδήποτε ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο δυνάμεων "θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί σε ανταλλαγή πυρηνικών χτυπημάτων".
"Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Πρώτον, οι ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίσουν τη Ρωσία μόνες τους- σίγουρα θα υπάρξει συνασπισμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα καταστήσει τα πυρηνικά όπλα το μόνο μέσο για να αμυνθεί η Ρωσία. Αλλά αυτό δύσκολα θα μπορούσε να ονομαστεί πόλεμος", δήλωσε ο Khodarenok.
Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν πλήρη επίγνωση του γεγονότος αυτού και πιθανώς δεν θέλουν να φέρουν τα πράγματα σε σημείο βρασμού. Όπως λέει η γνωστή ρήση του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ανεξάρτητα από τα όπλα με τα οποία θα διεξαχθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα διεξαχθεί με ξύλα και πέτρες. Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές είναι ακόμη πιο συγκεκριμένοι, λέγοντας ότι "ένας πυρηνικός πόλεμος με μια χώρα όπως η Ρωσία θα είναι ο τελευταίος στην ιστορία της ανθρωπότητας".
Τούτου λεχθέντος, είναι πολύ πιθανό η ανθρωπότητα να μην έχει κατανοήσει πλήρως τις επιπτώσεις ενός πιθανού πυρηνικού πολέμου. Τον Οκτώβριο του 2021, το περιοδικό Journal ofGeophysical Research: Atmospheres δημοσίευσε ένα άρθρο αμερικανών ερευνητών που εξηγούσε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα ήταν πολύ πιο καταστροφικός από ό,τι πίστευαν όλοι μέχρι σήμερα.
Η Ρωσία εξηγεί γιατί αποκάλυψε δημοσίως τις προτάσεις των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ
Εκτιμούν ότι μια πιθανή πυρηνική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ όχι μόνο θα έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους, αλλά θα οδηγήσει και σε καταστροφικές περιβαλλοντικές αλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα πυρηνικά πλήγματα θα διοχετεύσουν 150 μεγατόνους αιθάλης στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας παγκόσμιες πυρκαγιές και τελικά έναν πυρηνικό χειμώνα. Επιπλέον, οι τιμές του δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας θα γίνουν ακραίες, μειώνοντας το στρώμα του όζοντος έως και 75% παγκοσμίως.
"Ένας πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν μία ή και οι δύο χώρες παρερμηνεύουν συνεχώς τις προθέσεις του εκάστοτε αντιπάλου τους και εκτιμούν λανθασμένα τη δική τους ικανότητα να ελέγξουν την κλιμάκωση. Παρ' όλα αυτά, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ακόμη και αν υπάρξουν περιστατικά που θα οδηγήσουν σε θανάτους Ρώσων ή Αμερικανών στρατιωτών ή καταστροφή πλοίων ή αεροσκαφών, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης", δήλωσε ο Στεφάνοβιτς.
Αν και οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσε πραγματικά να υπάρξει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι εικασίες για το θέμα αυτό είναι απίθανο να σταματήσουν, εκτός αν υπάρξει κάποιου είδους αποκλιμάκωση. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συζητήσουν τις προτάσεις της Μόσχας σχετικά με τις αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας: ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων θα γίνει στη Γενεύη τον Ιανουάριο. "Ελπίζουμε ότι κανείς άλλος δεν βλέπει τις συγκρούσεις ως επιθυμητό σενάριο. Θα διασφαλίσουμε σκληρά την ασφάλειά μας με εκείνα τα μέσα που θεωρούμε κατάλληλα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, συνοψίζοντας την άποψη της Μόσχας επί του θέματος.
Ο Alexey Gryazev είναι Ρώσος δημοσιογράφος, με ειδίκευση στην πολιτική, τη φιλοσοφία και τον πόλεμο.