422737 / pixabay |
Του Στρατή Μαζίδη
Πριν από περίπου δύο χρόνια είχαμε τα πρόστιμα για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014, όπου το υπουργείο έδινε παρατάσεις στα λόγια αλλά όχι επίσημα με αποτέλεσμα αρκετοί επαγγελματίες κι επιχειρήσεις να δέχονται πρόστιμα τα οποία τελικά διαγράφηκαν.
Το ίδιο συνέβη και με τις αντίστοιχες καταστάσεις του 2015. Παράταση στα λόγια και μετά από πέντε χρόνια πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή. Αν τυχόν κάποιος είχε υποβάλει και τροποποιητική, τα 100 ευρώ γίνονταν 200.
Ωστόσο στα τέλη του 2ου δεκαήμερου του Αυγούστου του 2021 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ πρόεβλεπε διαγραφή τους όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα της εποχής [https://www.kathimerini.gr/economy/561468844/svinoyn-kai-epistrefoyn-prostima-gia-ekprothesmes-sygkentrotikes-katastaseis/]:
Διαγραφή και επιστροφή προστίμων για εκπρόθεσμες συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις από το 2015 και μετά, προβλέπει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή με την οποία τροποποιείται σχετική απόφαση του 2014.
Πρόκειται για περιπτώσεις όπου οι εφορίες έχουν επιβάλει από την 1η Ιανουαρίου του 2020 πολλαπλά πρόστιμα για εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων που αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος και τα οποία καλούνται να σβήσουν και να επιστρέψουν τα ποσά στους φορολογουμένους. Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:
1. Για τα ημερολογιακά έτη 2015, 2016 και 2017, θεωρείται ως μία δήλωση η υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, που αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών.
2. Για τα ημερολογιακά έτη 2015 και επόμενα, θεωρείται ως μία δήλωση η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών καταστάσεων που αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του πλήθους των υποβληθεισών καταστάσεων, καθώς και του πλήθους των τροποποιούμενων στοιχείων σε κάθε μία από τις καταστάσεις αυτές.
3. Πράξεις επιβολής προστίμου που τυχόν έχουν εκδοθεί από 1.1.2020 και έως τη δημοσίευση της παρούσας και αφορούν την υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για τα ημερολογιακά έτη 2015 και επόμενα, εφόσον έρχονται σε αντίθεση με τα οριζόμενα στην παρ. 4 ακυρώνονται οίκοθεν από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ που εξέδωσε την προαναφερόμενη πράξη ή σε περιπτώσεις κατάργησης ή αναστολής λειτουργίας της εν λόγω ΔΟΥ, από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας υποδοχής, κατ’ εφαρμογήν των οριζομένων στο άρθρο 63Β του ν. 4174/2013. Τυχόν καταβληθέντα ποσά προστίμων επιστρέφονται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 42 του ν. 4174/2013 και 83 του ν.δ. 356/1974.
Αυτό όμως δεν εμπόδισε στη συνέχεια μια νέα φουρνιά προστίμων για τις ίδιες "παραβάσεις" για τις οποίες δεν ευθύνονται οι...τιμωρηθέντες.
Προσέξτε τώρα την..."εντιμότητα", για να το θέσουμε όσο πιο ευγενικά μπορούμε:
- Πρόστιμο μπήκε και σε συγκεντρωτική που είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα! Λογιστής επικοινωνώντας με συγκεκριμένη ΔΟΥ στο Λεκανοπέδιο αφού είχε στείλει όλα τα στοιχεία προς απόδειξη των ισχυρισμών του, ενημερώθηκε ότι ναι μεν υποβλήθηκε εμπρόθεσμα αλλά από το σύστημα οριστικοποιήθηκε [;], διεκπεραιώθηκε [;], κάτι τέτοιο, 15 ημέρες μετά!!! Και ποιος ευθύνεται για αυτό;
- Σε άλλη περίπτωση η απόφαση του προστίμου κοινοποιήθηκε στις 12/11/21 δίνοντας ένα μήνα για την πληρωμή του. Ωστόσο το πρόστιμο μέχρι πρόσφατα δεν είχε βεβαιωθεί. Παρά το ότι τελικά βεβαιώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν παρέλθει ο μήνας (και πληρώθηκε αυθημερόν) είχε αναρτηθεί προσαυξημένο!
Όλα αυτά:
> σε εποχή πανδημίας με την αγορά να έχει πάρει την κατιούσα
> για μια περιττή φορολογική γραφειοκρατική υποχρέωση για όσους είναι συνεπείς
> για την αφερεγγυότητα του κράτους το οποίο τρόπον τινά ξεγελά επαγγελματίες, επιχειρήσεις και λογιστικά γραφεία όταν δίνει προφορικές παρατάσεις και μετά έρχεται να επιβάλλει πρόστιμα.
Είμαστε για γέλια, για κλάματα και ένας Θεός ξέρει για τι άλλο... Άραγε υπάρχουν παρανομίες στα παραπάνω; Κι αν ναι, πώς βρίσκει κανείς το δίκιο του απέναντι σε ένα τέρας που λέγεται ΑΑΔΕ το οποίο έχει πρόσβαση στα πάντα και ανακατεύεται σε όλα (πχ πρόσφατα μήνυμα περί απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ);