Αnadοlu Αgency via ΑFΡ / Μuhammed Εnes Υildirim |
Έχοντας καλές σχέσεις και με τα δύο μέρη, η Τουρκία μπορεί να επιτύχει τους γεωπολιτικούς της στόχους στην περιοχή, είπε ο αναλυτής, σημειώνοντας πως η πώληση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB-2 Bayraktar στην Ουκρανία, καθώς και τα σχέδια για την έναρξη κοινής παραγωγής του drone, θα εμβαθύνουν τους δεσμούς της με το Κίεβο.
Η Ρωσία έχει δείξει την αγανάκτησή της για τις πωλήσεις τουρκικών drones στην Ουκρανία, για τις οποίες κατηγόρησε την Άγκυρα τον Απρίλιο πως «αποσταθεροποίησε» το Ντονμπάς και ενθαρρύνει τις «μιλιταριστικές τάσεις», έγραψε ο Μίκοβιτς.
Το Κίεβο χρησιμοποίησε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB-2 σε ένοπλη επίθεση σε θέσεις ρωσόφωνων αυτονομιστών στην περιοχή τον Οκτώβριο.
Οι φόβοι για αναστάτωση της Ρωσίας φαίνεται να οδηγούν την Τουρκία να υιοθετήσει μια μετρημένη και διπλωματική προσέγγιση στις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσφέρθηκε να ενεργήσει ως μεσολαβητής στη σύγκρουση, αλλά αυτό απορρίφθηκε από τη Μόσχα καθώς υποστηρίζει πως δεν είναι μέρος στη σύγκρουση παρά την τεκμηριωμένη παρουσία Ρώσων στρατιωτών και εξοπλισμού μεταξύ των ανταρτών υπέρ της Μόσχας στο Ντονμπάς.
Επιπλέον οι ουκρανικές αρχές έχουν έναν σαφή όρο: Δεν υπάρχουν συμφωνίες πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Τουρκία και η Ρωσία έχουν ιστορία να κάνουν συμφωνίες πίσω από την πλάτη άλλων χωρών, συγκεκριμένα στη Συρία και τη Λιβύη.
Επί του παρόντος, δυτικά μέσα ανέφεραν ότι έως και 175.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία σε αυτό που φοβάται η Δύση ότι αποτελεί προετοιμασία για μια στρατιωτική επίθεση το 2022.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τάχθηκε κατά των νέων κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία εάν πραγματοποιηθεί εισβολή. Αντίθετα, προέτρεψε το ΝΑΤΟ να αναπτύξει «ουσιαστική αποτροπή» για να αποτρέψει την πιθανότητα μιας ρωσικής επίθεσης.
Αν δεν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες που αποτελεί τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του Κιέβου, η Μόσχα και η Άγκυρα πιθανότατα θα είχαν ήδη καταλήξει σε διάφορες προσοδοφόρες ρυθμίσεις. Στο άμεσο μέλλον, η Ρωσία και η Τουρκία –εταίροι και αντίπαλοι ταυτόχρονα– αναμένεται να προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο να εξισορροπήσουν τα κοινά αμυντικά συμβόλαια, τα τεράστια ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός TurkStream και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu καθώς και τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουκρανία.
Αλλά ακόμα κι αν γίνει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι απίθανο να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Θα επικρατήσει η ρεαλιστική τους εταιρική σχέση κατά περίπτωση.