(eng.chinamil.com.cn/Photo by Tang Yayun) |
Dr. Lawrence A. Franklin - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η σχεδόν ταυτόχρονη κατάρρευση των στρατιωτικών διαπραγματεύσεων και η απειλητική πτήση από βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού υπογραμμίζει την προθυμία της Κίνας να τιμωρήσει την Ινδία επειδή αντιστάθηκε στις εδαφικές διεκδικήσεις και την επιθετικότητα του Πεκίνου στην περιοχή.
Η επιθετική στάση της Κίνας μπορεί επίσης, εν μέρει, να υποκινείται από το τεστάρισμα του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Xi Jinping στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατηγική συνεργασία μεταξύ των συμμάχων της Αμερικής στον Ειρηνικό προκειμένου να περιορίσουν τις κινεζικές επεκτατικές πολιτικές. Η Κίνα πιθανότατα προσπαθεί επίσης να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα των χωρών εκτός των ΗΠΑ του λεγόμενου Quad -- Ινδίας, Αυστραλίας και Ιαπωνίας -- να βασιστούν στις αμερικανικές υποσχέσεις για την υπεράσπισή τους.
Στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Κίνας και Ινδίας σημειώθηκαν στις αρχές Μαΐου 2020, συνεχίζοντας μέχρι τα μέσα Ιουνίου, κατά μήκος των συνόρων στη «Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου» (LAC) κοντά στην ανατολική περιοχή Ladakh της Ινδίας, η οποία εφάπτεται με το κινεζικό έδαφος της Αυτόνομης Περιφέρειας του Θιβέτ (Xizang). Μετά από αυτές τις συγκρούσεις, η Κίνα και η Ινδία εφάρμοσαν ένα σύστημα διαπραγμάτευσης τριών επιπέδων μεταξύ αξιωματικών επιτόπου, αξιωματικών σε επίπεδο συνταγματάρχη και στρατηγών των δύο πλευρών. Αυτός ο διμερής μηχανισμός αποκλιμακώσεων, που ονομάζεται Μηχανισμός Εργασίας για Διαβούλευση και Συντονισμό (WMCC) μεταξύ Κινέζων και Ινδών Διοικητών Σωμάτων, κατέρρευσε σκληρά κατά τη διάρκεια της 13ης συνάντησης του WMCC στο Νέο Δελχί.
Κατά τη διάρκεια της παύσης μεταξύ των συναντήσεων του WMCC, η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας, σε μια σαφή προειδοποίηση προς την Ινδία, έστειλε βομβαρδιστικά H-6K στα αμφισβητούμενα σύνορα. Στη συνέχεια, στις 18 Νοεμβρίου, τα υπουργεία Εξωτερικών της Κίνας και της Ινδίας συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια 14η σύνοδο του WMCC στο εγγύς μέλλον, σε μια προφανή προσπάθεια αποκατάστασης της σταθερότητας των συνόρων.
Κατά τους μήνες που ακολούθησαν τις θανατηφόρες συγκρούσεις το 2020, κατά τη διάρκεια των συνόδων του WMCC, και οι δύο πλευρές απέσυραν τα βαρέα όπλα που είχαν αναπτυχθεί προς τα εμπρός στις περιοχές απεμπλοκής των παγετώνων της λίμνης Gorga και Pangong Tso (Pandong). Αλλά στην σκληρά αμφισβητούμενη περιοχή του Ανατολικού Λαντάκ των Θερμών Πηγών, οι συγκεντρώσεις διμερών στρατευμάτων παραμένουν επικίνδυνα συγκρουσιακές και εγγύς.
Παρά αυτές τις διμερείς στρατιωτικές συνομιλίες μεταξύ Κινέζων και Ινδών αξιωματικών, οι εντάσεις κατά μήκος της LAC παραμένουν υψηλές. Ενώ οι συνομιλίες εργασίας ξεκίνησαν εκ νέου, τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν ενισχύσει τα αεροπορικά και χερσαία μέσα τους. Η Κίνα έχει προωθήσει μαχητικά αεροσκάφη σε τρεις αεροπορικές βάσεις σε κοντινή απόσταση από τις ινδικές στρατιωτικές θέσεις. Στο Ladakh, η Ινδία έχει αναπτύξει επιθετικά ελικόπτερα Apache και μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και SU-30. Η Ινδία έχει επίσης αναπτύξει όπλα αεράμυνας κοντά στην LAC και σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να αγοράσει το πιο προηγμένο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 που έχει αναπτυχθεί από τη Ρωσία.
Οι τελευταίες πολιτικές κινήσεις τόσο από την Κίνα όσο και από την Ινδία δείχνουν επίσης ότι οι εντάσεις στα σύνορα μεταξύ των δύο αντιπάλων με πυρηνικά όπλα θα συνεχιστούν. Ινδοί διπλωμάτες κατήγγειλαν έντονα έναν πρόσφατο νόμο για τα χερσαία σύνορα που ψηφίστηκε από το κινεζικό εθνικό νομοθετικό σώμα, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, ο οποίος καθιστά υποχρεωτικό για τους ηγέτες της Κίνας να μη διαπραγματευθούν ποτέ μια ίντσα της δήθεν κινεζικής επικράτειας. Η νομοθεσία αναφερόταν στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας ως «ιερά και απαραβίαστα». Η Κίνα έχει επίσης υπογραμμίσει την ακαμψία της κατασκευάζοντας εκτεταμένες κατοικίες πολιτών κατά μήκος της Γραμμής του Πραγματικού Ελέγχου, αψηφώντας έτσι τις ινδικές αντεγκλήσεις ότι αυτοί οι μελλοντικοί βιότοποι χτίζονται σε εδάφη που έχει καταλάβει η Κίνα.
Είναι πιθανό ότι η Κίνα θα ξεκινήσει ξανά ένοπλες αψιμαχίες κατά μήκος αμφισβητούμενων παραμεθόριων περιοχών για να δοκιμάσει τη βούληση της κυβέρνησης Μπάιντεν να υπερασπιστεί τους συμμάχους των ΗΠΑ.
Η Κίνα αναμφίβολα θα συνυπολογίσει τις απαντήσεις των ΗΠΑ στις επιθέσεις τους σε συμμαχικές χώρες στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού στον υπολογισμό της λήψης αποφάσεων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο κατάληψης της Ταϊβάν.