Freepen.gr - Η πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει «σοβαρές» στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες που δεν θα μείνουν αναπάντητες από τη Μόσχα, προειδοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι επίμονες προσπάθειες του ΝΑΤΟ να «σύρει αυτές τις χώρες στην τροχιά των συμφερόντων και των οπορτουνιστικών πολιτικών του» δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τη Ρωσία, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου.
«Είναι προφανές ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ… θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες που θα απαιτούσαν επαρκή απάντηση από τη ρωσική πλευρά», επεσήμανε.
Η πολιτική της μη συμμετοχής σε καμία συμμαχία, που παραδοσιακά ακολουθείται από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, θεωρείται από τη Μόσχα ως «σημαντικός παράγοντας για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
Το ΝΑΤΟ έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για την εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες «μοιράζονται» τις αξίες του μπλοκ και συμβάλλουν στις επιχειρήσεις του.
Σε μια σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία δεσμεύτηκε να ενισχύσει περαιτέρω αυτούς τους δεσμούς « για την υποστήριξη της κοινής μας ασφάλειας, μεταξύ άλλων με προετοιμασία διαχείρισης κρίσεων, ασκήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών και αναλύσεων».
Οι ίδιες δηλώσεις επαναλήφθηκαν κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι στα τέλη Οκτωβρίου.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Μόσχα εξέδωσε δύο έγγραφα – το ένα απευθυνόταν στο ΝΑΤΟ και το άλλο στην Ουάσιγκτον – απαιτώντας εγγυήσεις που θα διασφάλιζαν την ασφάλεια για όλες τις πλευρές. Οι προτάσεις περιελάμβαναν τον περιορισμό της συσσώρευσης του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα και τον αποκλεισμό της διεύρυνσης του μπλοκ.
Μιλώντας για τις προτάσεις της Μόσχας, η Ζαχάροβα επανέλαβε ότι «ο αποκλεισμός της επέκτασης του ΝΑΤΟ και της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων που απειλούν την ασφάλειά μας κοντά στα ρωσικά σύνορα θα είναι τα κύρια, βασικά ζητήματα στις επερχόμενες συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».
Οι σουηδικές αρχές κατήγγειλαν προηγουμένως την πρωτοβουλία του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι «η απόρριψη οποιασδήποτε μελλοντικής επέκτασης του ΝΑΤΟ θα μειώσει τις ευκαιρίες για ανεξάρτητες πολιτικές επιλογές». Η φινλανδική κυβέρνηση επέμεινε επίσης ότι έπρεπε να έχει «εθνικό περιθώριο ελιγμών», συμπεριλαμβανομένης της αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
* πληροφορίες RT