Του Δημήτρη Τσαϊλά, υποναυάρχου ε.α.
Τα μεταφερόμενα αγαθά όχι μόνο βοηθούν στη σύνδεση των κατεχόμενων ζωνών με τη Ρωσία, αλλά το εμπόριο φέρνει επίσης οφέλη σε αυτές τις ζώνες, οι οποίες βρίσκονται εκτός του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.
Γιατί λοιπόν η Τουρκία βοηθά τη Ρωσία να εδραιώσει την παράνομη κατοχή της, ενώ στηρίζει και τις Ουκρανικές θέσεις; Τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που αποκόμισαν οι τουρκικές εταιρείες από αυτό το εμπόριο πρέπει να εξεταστούν στο ευρύτερο πλαίσιο του Ευξείνου Πόντου. Η Ρωσία έχει εισβάλει και στρατιωτικοποιήσει αυτές τις ζώνες, αναπτύσσοντας παράκτια άμυνα με οπλικά συστήματα K-300P Bastion-P οπλισμένα με πυραύλους επιφανείας P-800 Oniks. Αυτό δημιουργεί μια Α2/ΑD ( Anti-Access Area Denial) περιοχή.
Ενώ η Ρωσία είναι απίθανο να επιστρέψει στα αρχικά της σύνορα ή να αποδεχθεί την ανεξαρτησία των κατεχόμενων χωρών, το να επιτραπεί η κατοχή της να γίνει μόνιμη αλλάζει τη στρατιωτική και εμπορική ισορροπία στον Εύξεινο Πόντο για τις επόμενες δεκαετίες. Τέλος η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες από αυτό είναι η Τουρκία.
Όλες οι χώρες του Ευξείνου Πόντου, ειδικότερα η Ουκρανία και η Γεωργία, θα χρειαστούν προστασία από την αυξανόμενη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας. Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή τόσο για τις υποδομές της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα και τη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου όσο και για τις εμπορικές οδούς στα διεθνή ύδατα. Η μείωση αυτής της απειλής και η αποκατάσταση του δικαιώματος στην ελεύθερη θαλάσσια ναυσιπλοΐα είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας και άλλων χωρών του Ευξείνου Πόντου, όπως η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Ρουμανία και η Τουρκία.
Σήμερα, μια καταιγίδα ξεσπά πάνω από τον Εύξεινο Πόντο και σε αυτό το σημείο, το μόνο ερώτημα είναι πόσο δυνατή θα είναι. Η Τουρκία έχει χαρακτηρισθεί αναξιόπιστη, καθώς οι πολιτικοί της δεν έχουν καταφέρει να ευθυγραμμίσουν τα πολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα. Ενώ η Τουρκία να προσπαθεί να πατάει σε δύο βάρκες και να κερδίσει γρήγορα χρήματα επιτρέποντας την παράνομη ναυτιλία, εμείς σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να δράσουμε και να υποστηρίξουμε μια μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ και την αεροπορική αστυνόμευση παρόμοια με τις χώρες της Βαλτικής σε συνεργασία με τη Ρωσία.