Από: sofokleousin.gr
Ειδικότερα, βάσει των όσων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η πληρωμή της πρώτης από τις 60 άτοκες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, μετατίθεται για τις 30 Ιουνίου 2022. Ο αρχικός σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ προέβλεπε πως η 31η Ιανουαρίου 2021 θα ήταν η προθεσμία για την πρώτη πληρωμή, ωστόσο, επιλέχθηκε η πολύμηνη παράταση, γεγονός που ασφαλώς εξυπηρετεί τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες.
Ευνοϊκή για τους… ενδιαφερόμενους είναι και η απόφαση που αφορά την εφάπαξ καταβολή του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού, που από την 31η Δεκεμβρίου 2021, μετατίθεται έως τις 31 Μαρτίου 2022. Καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ αναφορικά με την χρονική παράταση των πληρωμών (πρώτη δόση και εφάπαξ), αποτέλεσε η καθυστέρηση στην αποστολή των «λογαριασμών» της επιστρεπτέας σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που έλαβαν ενίσχυση κατά την περίοδο της πανδημίας. Εξαιτίας αυτής της κωλυσιεργίας για την οποία ευθύνονται οι κρατικές αρχές και των προβλημάτων που απορρέουν από αυτή, προκρίθηκε η λύση χρονικής παράτασης της εφάπαξ καταβολής και της πρώτης δόσης.
Ποια ποσά επιστρέφονται
Το επιστρεπτέο ποσό, βάσει της υπουργικής απόφασης, δεν επιστρέφεται για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, βάσει σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Από κει και πέρα ισχύουν τα ακόλουθα:
α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η
Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως
την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
αα) Επιστροφή μόνο ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των
εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης
ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών
του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και
εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου με τις
υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης).Ειδικά οι
εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το
κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
ββ) Επιστροφή μόνο ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
γγ) Επιστροφή μόνο ποσοστού 50% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στις υποπερ. αα και ββ και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης).
β) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
αα) Επιστροφή μόνο ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020 και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων (διατήρηση επιπέδου απασχόλησης). Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
ββ) Επιστροφή μόνο ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στην υποπερ. αα και εφόσον τηρήθηκε η υποχρέωση της παρ. 1 του σχετικού άρθρου της εκάστοτε απόφασης με τις υποχρεώσεις των δικαιούχων(διατήρηση επιπέδου απασχόλησης).
Ειδικά για επιχειρήσεις που τηρούν διαφορετική χρήση από τη διαχειριστική χρήση που λήγει την 31η Δεκεμβρίου, για τις περιπτώσεις (α) και (β) ανωτέρω, για τον υπολογισμό των εσόδων και της ζημίας του φορολογικού έτους 2020 λαμβάνεται υπόψη η χρήση που λήγει από τις 01/07/2020 έως και τις 30/06/2021.
Για τον υπολογισμό των εσόδων του φορολογικού έτους 2019 λαμβάνεται υπόψη η χρήση που λήγει από τις 01/07/2019 έως και τις 30/06/2020.
Για την πλήρωση των προϋποθέσεων των περιπτώσεων α και β το ύψος των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προκύπτει από τον κωδικό 500 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε3) φορολογικού έτους 2019 και 2020, αντίστοιχα.