Εάν η Δύση δεν πάει στη Ρωσία, η Ρωσία πρέπει να πάει στη Δύση - Η Ρωσία προσφέρει στη Δύση μια νέα Συνθήκη του Ελσίνκι
Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε σε υπουργική συνάντηση των κρατών μελών του ΟΑΣΕ.
Μιλώντας για τις στρατιωτικές υποδομές του ΝΑΤΟ που πλησιάζουν τα σύνορα με τη Ρωσία, ο Λαβρόφ είπε πως επιστρέφει ένα φρικτό σενάριο στρατιωτικής αντιπαράθεσης.
Η Μόσχα θα υποβάλει σύντομα προτάσεις για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη ασφάλειας, η οποία, όπως είπε, σχεδιάστηκε για να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Πρόκειται για νομικά επισημοποιημένες υποχρεώσεις σε αυτό το σημείο, είπε ο Λαβρόφ.
"Στο εγγύς μέλλον θα κάνουμε σχετικές προτάσεις. Ελπίζουμε ότι θα εξεταστούν σοβαρά", ανέφερε.
Σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί καμία σύγκρουση, αλλά η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά θα επηρεάσει τα θεμελιώδη συμφέροντα της ασφάλειας της Ρωσίας.
«Εάν οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ δηλώσουν πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει σε μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αν μπορεί να το κάνει ή όχι, τότε αναφερόμαστε στις διατάξεις του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις οποίες κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τρόπους διασφαλίσει τα νόμιμα συμφέροντά του στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο Λαβρόφ.
Νέα συμφωνία, νέα αναζήτηση συμβιβασμού
Σε σχόλιο για το Pravda.Ru, ο καθηγητής της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιων Μελετών και Διεθνών Σχέσεων, Βαντίμ Κοζιούλιν, σημείωσε ότι η ενσωμάτωση της Ουκρανίας, της Γεωργίας και άλλων δημοκρατιών στο ΝΑΤΟ θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.
"Θεωρούμε πως αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή, μια παραβίαση εκείνων των λεκτικών συμφωνιών που είχαν επιτευχθεί τη δεκαετία του 1990. Η Ρωσία το συνειδητοποίησε όταν ήταν πολύ αργά, αλλά έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση της για αυτό το πρόβλημα", είπε ο ειδικός.
Δυστυχώς, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ήδη ότι η Ρωσία δεν μπορεί να έχει συμφέροντα στο άμεσο περιβάλλον της.
"Αυτό είναι θέμα διπλωματικής δουλειάς. Μπορεί κανείς μόνο να μαντέψει τι είδους συμβιβασμό μπορεί να βρει κανείς εδώ. Η Ρωσία έχει τους λόγους της. Η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τους δικούς τους λόγους. Εν ολίγοις, ο καθένας έχει τις δικές του ανησυχίες, και όλοι θα ήθελαν να τις ξεφορτωθούν, και γι' αυτό είναι η διπλωματία», είπε ο Βαντίμ Κοζιούλιν.
Μπορεί η Ρωσία να βρει ένα συμβιβασμό με τη Δύση;
Ας αναρωτηθούμε – τι είδους συμβιβασμός μπορεί να είναι αυτός; Θα εγκαταλείψει η Ρωσία το Ντονμπάς; Ο Πούτιν δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε αυτό. Θα αφήσει τις δυτικές ΜΚΟ να διαδίδουν τη «δημοκρατία» στο εσωτερικό της Ρωσίας; Μπορεί η Ρωσία να ενταχθεί στη Δύση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Κίνα; Παραμερίζοντας όλες αυτές τις υποθέσεις, πρέπει κανείς να συμφωνήσει με το γεγονός ότι η Δύση δε θέλει πραγματικά έναν συμβιβασμό – η Δύση θέλει να κυριαρχήσει. Η ρωσοφοβία είναι στο αίμα της.
Ως εκ τούτου, είναι απίθανο να βρεθεί ο απαραίτητος συμβιβασμός μέσω διπλωματικών προσπαθειών, και το Κρεμλίνο το γνωρίζει αυτό. Η Ρωσία πιθανότατα θα έπρεπε να κάνει μια προληπτική πρόταση, όπως είπε κάποτε ο Πούτιν:
«Δεν μας είχατε ακούσει πριν, άρα ακούστε τώρα».
Το προηγούμενο σύστημα ασφαλείας στην Ευρώπη βασιζόταν στη Συνθήκη του Ελσίνκι του 1975 για το απαραβίαστο των μεταπολεμικών συνόρων. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, την ενοποίηση της ΛΔΓ, το προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου, το δημοψήφισμα της Κριμαίας, γίνεται προφανές ότι αυτές οι διατάξεις έχουν παραβιαστεί επανειλημμένα. Φυσικά, χρειάζεται ένας νέος συμβιβασμός στην Ευρώπη, αλλά η Δύση φοβόταν και σεβάστηκε την ΕΣΣΔ κατά τη δεκαετία του 1970. Η ΕΣΣΔ είχε θεωρηθεί μια υπερδύναμη, ένας πόλος του κόσμου — δε βλέπει κανείς τέτοια στάση απέναντι στη Ρωσία τώρα. Σήμερα, η Ρωσία πρέπει να αγωνιστεί για να κερδίσει ξανά την εξουσία της.