Ούτε “σκατς”, ούτε ιρλανδέζικο. Το νέο ουίσκι είναι ελληνικό και παρασκευάζεται στη Λάρισα! Σε δυό-τρια χρόνια μπορεί να το βλέπουμε στις κάβες και στα ράφια καταστημάτων να εκτοπίζει παραδοσιακές σκοτσέζικες φίρμες. Προς το παρόν βγαίνει σε λίγα μπουκάλια, δοκιμάζεται από πότες και ο παρασκευαστής του διαπραγματεύεται με ποτοποιίες για να αναλάβουν τη μαζική παραγωγή.
Από: sofokleousin.gr
Το made in Larissa ουίσκι έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τη γεύση του σκοτσέζικου, αλλά παρασκευάζεται διαφορετικά: Ως πρώτη ύλη δεν χρησιμοποιείται κριθάρι, αλλά ελληνικό κρασί που υφίσταται τριπλή απόσταξη.
Εμπνευστής του είναι ένας Λαρισαίος στρατιωτικός, ο νυν σμήναρχος εν αποστρατεία Αργύρης Ταραμονλής, ο οποίος έχει αφιερώσει σχδόν δυό δεκαετίες σε έρευνες και πειραματισμούς για τη δημιουργία ενός “ελληνικού” ουίσκι που δεν θα διαφέρει από το παραδοσιακό σκοτσέζικο.
Το 1994 άρχισε να πειραματίζεται με το κρασί, δημιουργώντας τελικό προϊόν υψηλής ποιότητας. Λίγα χρόνια αργότερα σκέφτηκε να επεκτείνει τις δοκιμές του στο ουίσκι. Είχε την ιδέα να επιχειρήσει να το παρασκευάσει από κρασί, το οποίο διέθετε εν αφθονία ως παραγωγός.
Όπως λέει ο κ. Ταραμονλής, η παρασκευή ουίσκι από κρασί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: πρέπει το κρασί να είναι καθαρό και χωρίς ξυλόπνευμα, ώστε το τελικό προϊόν να έχει γεύση καθαρού οινοπνεύματος. Κι άλλοι είχαν επιχειρήσει παλιότερα να βγάλουν ουίσκι από κρασί, αλλά το τελικό προϊόν τους είχε γεύση… τσίπουρου! Αντίθετα, αυτό που ίδιος παρασκευάζει δεν διαφέρει καθόλου από ουίσκι.
Πώς παρασκευάζεται - Η "συνταγή"
Η μέθοδος του: Το κρασί αποστάζεται τρεις φορές και το απόσταγμα έχει
οινόπνευμα 70 vol. Επειδή και το νερό προσφέρει γεύσεις στο ουίσκι,
χρησιμοποεί εμφιαλωμένο νερό δύο συγκεκριμένων εταιρειών. Προστίθεται
στο οινόπνευμα για να πέσουν οι βαθμοί σε 55 vol.
Όμως το βαρέλι είναι το παν γιατί εκεί μέσα το ουίσκι αποκτά τη
χαρακτηριστική του γεύση και το “καραμελέ” χρώμα. Βρήκε το σωστό βαρέλι
50 λίτρων στην πόλη Bodegrad στη Βουλγαρία, χειροποίητο και φτιαγμένο
από γαλλική δρυ που δίνει ξεχωριστά αρώματα. Στο βαρέλι αυτό μπήκε το
2010 το προϊόν των τριών αποστάξεων. Μετά από δύο χρόνια ωρίμανσης βγήκε
το πρώτο ουίσκι made in Greece.
Το εμφιάλωσε και το διένειμε δωρεάν, για να το δοκιμάσουν πότες και
να κάνουν σχόλια, παρατηρήσεις και υποδείξεις. Η αποδοχή ήταν πολύ καλή –
φάνηκε ότι το προϊόν μπορεί να “περπατήσει” στην αγορά.
Ο απόστρατος σμήναρχος συνεχίζει τις δοκιμές, βελτιώνοντας συνεχώς το
προϊόν του. Παράλληλα διαπραγματεύεται με εταιρείες εμπορίας ποτών και
με ποτοποιίες για τη σύναψη συμβολαίων μαζικής παραγωγής.
Επισημαίνεται ότι το ουίσκι δημιουργήθηκε τον μεσαίωνα από Ιρλανδούς μοναχούς και στη συνέχεια έγινε περίπου συνώνυμο της Σκοτίας, της οποίας αποτελεί πλέον εθνικό προϊόν. Παρασκευάζεται με πρώτη ύλη το κριθάρι, που βρέχεται και υφίσταται ζύμωση πριν πάει στο μύλο και στο αποστακτήριο.