Photo: Ρublic dοmain |
Η στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παίζουν το παιχνίδι τους.
Στην ευθεία αναφορά ειδήσεων, η βρετανική εφημερίδα Guardian είναι ένα από τα πολύ λίγα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης που διατηρεί ισορροπία και αντικειμενικότητα. Το αιωνόβιο σύνθημά του, σε τελική ανάλυση, είναι «Το σχόλιο είναι δωρεάν, αλλά τα γεγονότα είναι ιερά» που «υποδηλώνει ειλικρίνεια, καθαρότητα, θάρρος, δικαιοσύνη, αίσθηση καθήκοντος προς τον αναγνώστη και την κοινότητα» και σε γενικές γραμμές τηρεί αυτό το αξιοθαύμαστο αξίωμα.
Brian Cloughley - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτό προκάλεσε έκπληξη και ανησυχία όταν διαβάσαμε έναν τίτλο στις 29 Δεκεμβρίου που μας πληροφορούσε ότι «ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον Πούτιν εν μέσω της αυξημένης παρουσίας της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία », επειδή τρεις ημέρες νωρίτερα το France 24, για παράδειγμα, είχε σημειώσει πως 10.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν ολοκληρώσει χειμερινές στρατιωτικές ασκήσεις και επέστρεφαν στις βάσεις τους. Ακόμη και το Fox News μετέφερε ένα άρθρο που ανέφερε την κίνηση των στρατευμάτων, αν και τονίζοντας μια εμφάνιση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πομπέο όταν προειδοποίησε πως «ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνεχίσει να πιέζει τις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της αδύναμης ηγεσίας».
Δεν έγινε καμία αναφορά στην Washington Post για την ανάπτυξη ρουτίνας στρατευμάτων, αν και στις 28 Δεκεμβρίου το δημοσίευμα των New York Times για επικείμενες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας αναγνώρισε ότι «η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά τη δήλωση της Ρωσίας ότι 10.000 στρατιώτες μάχης και ειδικών δυνάμεων που πραγματοποιούσαν ασκήσεις επέστρεφαν στους στρατώνες τους. Αλλά αυτή η κίνηση έγινε σε κάποια απόσταση από την Ουκρανία...». Την ίδια μέρα, η βρετανική Daily Mail ανέφερε ότι «το Πεντάγωνο διέταξε το USS Harry S. Truman και την ομάδα του να παραμείνουν στη Μεσόγειο Θάλασσα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην Ουκρανία καθώς τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στα σύνορά της. Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, που εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin, είναι για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιφερειακή ασφάλεια, δήλωσε αξιωματούχος, χωρίς να αναφέρει τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.
Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός πως η Mail επεκτάθηκε στη «συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση» λέγοντας μεταξύ άλλων στους αναγνώστες της ότι «η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, προκαλώντας φόβους εισβολής» — στη συνέχεια ακολούθησε τη γραμμή απόρριψης ότι «αν και πριν από τις ανακοινωθείσες συνομιλίες, ο Πούτιν απέσυρε 10.000 στρατιώτες».
Είναι απογοητευτικό το γεγονός πως τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης διστάζουν να αναφέρουν οτιδήποτε ευνοϊκό για τη Ρωσία. Βεβαίως, η αναδιάταξη των 10.000 στρατιωτών είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων και θα ήταν γνωστό στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών των οποίων οι δραστηριότητες γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας είναι έντονες (με τις ΗΠΑ στήριξης αποστολές από την E-8 ηλεκτρονικού αεροσκάφη πόλεμο τον Δεκέμβριο του 27 και 29), αλλά εξακολουθεί να είναι μια σημαντική είδηση που πρέπει να γίνει γνωστή στο κοινό. Ωστόσο, αντί να σημειώνουν θετικές εξελίξεις, τέτοια μέσα όπως η Post επικεντρώνονται σε ζητήματα που θα μειώσουν ή και θα καταστρέψουν τις δυτικές απόψεις πως η Ρωσία θέλει ειρήνη και δικαιολογημένα αντιτίθεται στην κίνηση προς τα σύνορά της των στρατιωτικών στρατευμάτων της στρατιωτικής συμμαχίας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Το αμερικανικό περιοδικό Stars and Stripes ανέφερε ότι ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ και επικεφαλής της αμερικανικής ευρωπαϊκής διοίκησης, στρατηγός Τοντ Γούλτερς, δήλωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι «θέλει να ενισχύσει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ με πολυεθνικές ομάδες μάχης στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία λόγω ανησυχιών για τις κινήσεις της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία». Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες «δεν απάντησε απευθείας στην πρόταση του Wolters» όταν ρωτήθηκε σχετικά και φαίνεται πως το σχέδιο είναι ακόμα υπό συζήτηση, αν και, όπως ο Stripes επεσήμανε, «η προσθήκη ομάδων μάχης στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα ήταν σύμφωνη με τις πιο πρόσφατες προσπάθειες του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη θέση του γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, μια στρατηγική πλωτή οδό όπου η Ρωσία είναι ολοένα και πιο διεκδικητική. Οι περισσότερες προσπάθειες του ΝΑΤΟ από το 2014 επικεντρώθηκαν στην στήριξη της άμυνας γύρω από τη Βαλτική και την Πολωνία, όπου τα αμερικανικά στρατεύματα ηγούνται μιας ομάδας μάχης μόλις 50 μίλια από τον ρωσικό στρατιωτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ».
Είναι προφανές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι δικαιούνται, ή πως πράγματι υποχρεούνται να αναπτύξουν ομάδες μάχης για πόλεμο πενήντα μίλια από τα σύνορα της Ρωσίας, ενώ καταδικάζουν δημόσια την κυβέρνηση της Μόσχας για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφός της. Το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ περιγράφει τις ομάδες μάχης στην «μπροστινή του παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας» ως «ισχυρές και έτοιμες για μάχη δυνάμεις» οι οποίες «μπορούν να ενισχυθούν γρήγορα από πρόσθετες δυνάμεις και δυνατότητες» στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.
Η «ενισχυμένη προς τα εμπρός παρουσία» του ΝΑΤΟ γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη, η οποία αποσκοπούσε, όπως σημειώθηκε από την ανεξάρτητη και αντικειμενική Ένωση Ελέγχου Όπλων, να αποτρέψει τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ «να συγκεντρώσουν δυνάμεις για μια επίθεση τύπου blitzkrieg» και περιελάμβανε περιορισμούς στη μόνιμη τοποθέτηση εξωτερικών δυνάμεων. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ έχουν ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα εναλλάσσοντας τις ομάδες μάχης τους και τηρώντας έτσι το γράμμα, αν και σίγουρα όχι το πνεύμα της Συνθήκης, που συνοψίζει την πολιτική αντιπαράθεσης που ήταν το επαναλαμβανόμενο θέμα της συμμαχίας Πενταγώνου-Βρυξελλών για τόσο καιρό.
Στο εξώφυλλο των συνομιλιών Πούτιν-Μπάιντεν στις 30 Δεκεμβρίου, οι New York Times ανέφεραν ότι «ο κ. Ο Πούτιν κατηγόρησε επανειλημμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα έθνη του ΝΑΤΟ πως τοποθετούν επιθετικά όπλα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας», κάτι που προφανώς είχε «μπερδέψει» Αμερικανούς αξιωματούχους που – είπαν οι Times – νόμιζαν ότι μπορεί να αναφερόταν στα αντιαρματικά όπλα Javelin «και άλλα μικρά πυρομαχικά» που πωλήθηκαν στην Ουκρανία από Αμερικανούς κατασκευαστές. Ωστόσο, οι NYT δήλωσαν πως «είχε γίνει όλο και πιο ξεκάθαρο» ότι η Μόσχα εννοεί πυρηνικούς πυραύλους «απαγορευμένους από μια συνθήκη που η Μόσχα παραβίασε για αρκετά χρόνια και ο Πρόεδρος Τραμπ εγκατέλειψε». Μετά οι Times προσπάθησαν να κάνει τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα αναφερόμενοι στην πολιτική της Ουάσιγκτον όπως περιγράφεται από τον Τζέικ Σάλιβαν, βοηθό του Προέδρου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας.
Ο κ. Sullivan έδωσε μια ομιλία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στις 17 Δεκεμβρίου, όπου του έγινε ερώτηση σχετικά με τα επιθετικά όπλα των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Η απάντησή του προοριζόταν να είναι εξαιρετικά κατανοητή, σημειώνοντας ότι «τη στιγμή που μιλάμε [συνεχίζουμε] να παρέχουμε αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, έφτασε ένα άλλο πακέτο αυτής της βοήθειας. Θα έρθουν κι άλλα. Έχουμε έναν αγωγό παροχής βοήθειας. Υπάρχει ένα ερώτημα απορροφητικής ικανότητας. Αλλά αξιολογούμε συνεχώς τις πρόσθετες ανάγκες που έχει η Ουκρανία, συγκεντρώνοντας πιθανά πακέτα. Και αυτά τα πακέτα εξετάζονται ενεργά». Από την άλλη πλευρά, ο κ. Sullivan φαινόταν διφορούμενος ως προς τον καθορισμό της διάκρισης μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων.
Στη συνέχεια εξήγησε πως «δεν πρόκειται για το να λες ναι ή όχι σε ένα κομμάτι εξοπλισμού ή σε ένα πακέτο. Κινούμε έναν αγωγό. Καθώς το κάνουμε αυτό, κοιτάμε περισσότερα πράγματα που μπορούμε να κινήσουμε, και μετά περισσότερα και ούτω καθεξής. Και έτσι είναι η φύση του τρόπου με τον οποίο εξετάζουμε την αμυντική βοήθεια. Και δεν περνάμε στον λογισμό μας μια συγκεκριμένη προοπτική για τη στάση της Ρωσίας ή όχι. Αφορά την εκτίμησή μας για τις ανάγκες και τον αγωγό και τα βήματα που γίνονται για την παροχή βοήθειας. Έτσι προσεγγίζουμε αυτό το ερώτημα».
Αυτή η κάπως αδιαφανής δήλωση είναι ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα της δυτικής παραπληροφόρησης σχετικά με την στρατιωτική συσσώρευση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, την «ενισχυμένη προς τα εμπρός παρουσία» κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας στις χώρες του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα στην Ουκρανία που δεν έχει ακόμη επίσημη συμμαχία με την ΗΠΑ, αν και όπως μας ενημέρωσε το CNN στις 8 Δεκεμβρίου, «το Νοέμβριο, περίπου 150 μέλη της Task Force Gator της Εθνικής Φρουράς της Φλόριντα αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία ως μέρος της Κοινής Πολυεθνικής Ομάδας Εκπαίδευσης-Ουκρανίας. Το Πεντάγωνο δεν αποκάλυψε πόσες ειδικές δυνάμεις βρίσκονταν στην Ουκρανία λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια».
Ο επιθετικός σχεδιασμός συχνά συγκαλύπτεται στα μέσα ενημέρωσης από το πανέτοιμο ρεφρέν της «επιχειρησιακής ασφάλειας», όπου τα επιθετικά όπλα μετατρέπονται ξαφνικά σε προστατευτικά «συστήματα» όταν ο προφανής σκοπός τους δεν μπορεί εύκολα να κρυφτεί. Αυτά είναι απλώς μέρη της συνολικής προπαγανδιστικής εκστρατείας. Η στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παίζουν το παιχνίδι τους.
Στην ευθεία αναφορά ειδήσεων, η βρετανική εφημερίδα Guardian είναι ένα από τα πολύ λίγα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης που διατηρεί ισορροπία και αντικειμενικότητα. Το αιωνόβιο σύνθημά του, σε τελική ανάλυση, είναι «Το σχόλιο είναι δωρεάν, αλλά τα γεγονότα είναι ιερά» που «υποδηλώνει ειλικρίνεια, καθαρότητα, θάρρος, δικαιοσύνη, αίσθηση καθήκοντος προς τον αναγνώστη και την κοινότητα» και σε γενικές γραμμές τηρεί αυτό το αξιοθαύμαστο αξίωμα.
Brian Cloughley - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτό προκάλεσε έκπληξη και ανησυχία όταν διαβάσαμε έναν τίτλο στις 29 Δεκεμβρίου που μας πληροφορούσε ότι «ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον Πούτιν εν μέσω της αυξημένης παρουσίας της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία », επειδή τρεις ημέρες νωρίτερα το France 24, για παράδειγμα, είχε σημειώσει πως 10.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν ολοκληρώσει χειμερινές στρατιωτικές ασκήσεις και επέστρεφαν στις βάσεις τους. Ακόμη και το Fox News μετέφερε ένα άρθρο που ανέφερε την κίνηση των στρατευμάτων, αν και τονίζοντας μια εμφάνιση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πομπέο όταν προειδοποίησε πως «ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συνεχίσει να πιέζει τις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της αδύναμης ηγεσίας».
Δεν έγινε καμία αναφορά στην Washington Post για την ανάπτυξη ρουτίνας στρατευμάτων, αν και στις 28 Δεκεμβρίου το δημοσίευμα των New York Times για επικείμενες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας αναγνώρισε ότι «η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά τη δήλωση της Ρωσίας ότι 10.000 στρατιώτες μάχης και ειδικών δυνάμεων που πραγματοποιούσαν ασκήσεις επέστρεφαν στους στρατώνες τους. Αλλά αυτή η κίνηση έγινε σε κάποια απόσταση από την Ουκρανία...». Την ίδια μέρα, η βρετανική Daily Mail ανέφερε ότι «το Πεντάγωνο διέταξε το USS Harry S. Truman και την ομάδα του να παραμείνουν στη Μεσόγειο Θάλασσα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην Ουκρανία καθώς τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στα σύνορά της. Η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, που εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin, είναι για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους συμμάχους για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιφερειακή ασφάλεια, δήλωσε αξιωματούχος, χωρίς να αναφέρει τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.
Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός πως η Mail επεκτάθηκε στη «συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση» λέγοντας μεταξύ άλλων στους αναγνώστες της ότι «η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, προκαλώντας φόβους εισβολής» — στη συνέχεια ακολούθησε τη γραμμή απόρριψης ότι «αν και πριν από τις ανακοινωθείσες συνομιλίες, ο Πούτιν απέσυρε 10.000 στρατιώτες».
Είναι απογοητευτικό το γεγονός πως τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης διστάζουν να αναφέρουν οτιδήποτε ευνοϊκό για τη Ρωσία. Βεβαίως, η αναδιάταξη των 10.000 στρατιωτών είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων και θα ήταν γνωστό στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών των οποίων οι δραστηριότητες γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας είναι έντονες (με τις ΗΠΑ στήριξης αποστολές από την E-8 ηλεκτρονικού αεροσκάφη πόλεμο τον Δεκέμβριο του 27 και 29), αλλά εξακολουθεί να είναι μια σημαντική είδηση που πρέπει να γίνει γνωστή στο κοινό. Ωστόσο, αντί να σημειώνουν θετικές εξελίξεις, τέτοια μέσα όπως η Post επικεντρώνονται σε ζητήματα που θα μειώσουν ή και θα καταστρέψουν τις δυτικές απόψεις πως η Ρωσία θέλει ειρήνη και δικαιολογημένα αντιτίθεται στην κίνηση προς τα σύνορά της των στρατιωτικών στρατευμάτων της στρατιωτικής συμμαχίας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Το αμερικανικό περιοδικό Stars and Stripes ανέφερε ότι ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ και επικεφαλής της αμερικανικής ευρωπαϊκής διοίκησης, στρατηγός Τοντ Γούλτερς, δήλωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι «θέλει να ενισχύσει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ με πολυεθνικές ομάδες μάχης στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία λόγω ανησυχιών για τις κινήσεις της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία». Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες «δεν απάντησε απευθείας στην πρόταση του Wolters» όταν ρωτήθηκε σχετικά και φαίνεται πως το σχέδιο είναι ακόμα υπό συζήτηση, αν και, όπως ο Stripes επεσήμανε, «η προσθήκη ομάδων μάχης στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα ήταν σύμφωνη με τις πιο πρόσφατες προσπάθειες του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη θέση του γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, μια στρατηγική πλωτή οδό όπου η Ρωσία είναι ολοένα και πιο διεκδικητική. Οι περισσότερες προσπάθειες του ΝΑΤΟ από το 2014 επικεντρώθηκαν στην στήριξη της άμυνας γύρω από τη Βαλτική και την Πολωνία, όπου τα αμερικανικά στρατεύματα ηγούνται μιας ομάδας μάχης μόλις 50 μίλια από τον ρωσικό στρατιωτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ».
Είναι προφανές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι δικαιούνται, ή πως πράγματι υποχρεούνται να αναπτύξουν ομάδες μάχης για πόλεμο πενήντα μίλια από τα σύνορα της Ρωσίας, ενώ καταδικάζουν δημόσια την κυβέρνηση της Μόσχας για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφός της. Το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ περιγράφει τις ομάδες μάχης στην «μπροστινή του παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας» ως «ισχυρές και έτοιμες για μάχη δυνάμεις» οι οποίες «μπορούν να ενισχυθούν γρήγορα από πρόσθετες δυνάμεις και δυνατότητες» στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.
Η «ενισχυμένη προς τα εμπρός παρουσία» του ΝΑΤΟ γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη, η οποία αποσκοπούσε, όπως σημειώθηκε από την ανεξάρτητη και αντικειμενική Ένωση Ελέγχου Όπλων, να αποτρέψει τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ «να συγκεντρώσουν δυνάμεις για μια επίθεση τύπου blitzkrieg» και περιελάμβανε περιορισμούς στη μόνιμη τοποθέτηση εξωτερικών δυνάμεων. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ έχουν ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα εναλλάσσοντας τις ομάδες μάχης τους και τηρώντας έτσι το γράμμα, αν και σίγουρα όχι το πνεύμα της Συνθήκης, που συνοψίζει την πολιτική αντιπαράθεσης που ήταν το επαναλαμβανόμενο θέμα της συμμαχίας Πενταγώνου-Βρυξελλών για τόσο καιρό.
Στο εξώφυλλο των συνομιλιών Πούτιν-Μπάιντεν στις 30 Δεκεμβρίου, οι New York Times ανέφεραν ότι «ο κ. Ο Πούτιν κατηγόρησε επανειλημμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα έθνη του ΝΑΤΟ πως τοποθετούν επιθετικά όπλα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας», κάτι που προφανώς είχε «μπερδέψει» Αμερικανούς αξιωματούχους που – είπαν οι Times – νόμιζαν ότι μπορεί να αναφερόταν στα αντιαρματικά όπλα Javelin «και άλλα μικρά πυρομαχικά» που πωλήθηκαν στην Ουκρανία από Αμερικανούς κατασκευαστές. Ωστόσο, οι NYT δήλωσαν πως «είχε γίνει όλο και πιο ξεκάθαρο» ότι η Μόσχα εννοεί πυρηνικούς πυραύλους «απαγορευμένους από μια συνθήκη που η Μόσχα παραβίασε για αρκετά χρόνια και ο Πρόεδρος Τραμπ εγκατέλειψε». Μετά οι Times προσπάθησαν να κάνει τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα αναφερόμενοι στην πολιτική της Ουάσιγκτον όπως περιγράφεται από τον Τζέικ Σάλιβαν, βοηθό του Προέδρου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας.
Ο κ. Sullivan έδωσε μια ομιλία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στις 17 Δεκεμβρίου, όπου του έγινε ερώτηση σχετικά με τα επιθετικά όπλα των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Η απάντησή του προοριζόταν να είναι εξαιρετικά κατανοητή, σημειώνοντας ότι «τη στιγμή που μιλάμε [συνεχίζουμε] να παρέχουμε αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, έφτασε ένα άλλο πακέτο αυτής της βοήθειας. Θα έρθουν κι άλλα. Έχουμε έναν αγωγό παροχής βοήθειας. Υπάρχει ένα ερώτημα απορροφητικής ικανότητας. Αλλά αξιολογούμε συνεχώς τις πρόσθετες ανάγκες που έχει η Ουκρανία, συγκεντρώνοντας πιθανά πακέτα. Και αυτά τα πακέτα εξετάζονται ενεργά». Από την άλλη πλευρά, ο κ. Sullivan φαινόταν διφορούμενος ως προς τον καθορισμό της διάκρισης μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων.
Στη συνέχεια εξήγησε πως «δεν πρόκειται για το να λες ναι ή όχι σε ένα κομμάτι εξοπλισμού ή σε ένα πακέτο. Κινούμε έναν αγωγό. Καθώς το κάνουμε αυτό, κοιτάμε περισσότερα πράγματα που μπορούμε να κινήσουμε, και μετά περισσότερα και ούτω καθεξής. Και έτσι είναι η φύση του τρόπου με τον οποίο εξετάζουμε την αμυντική βοήθεια. Και δεν περνάμε στον λογισμό μας μια συγκεκριμένη προοπτική για τη στάση της Ρωσίας ή όχι. Αφορά την εκτίμησή μας για τις ανάγκες και τον αγωγό και τα βήματα που γίνονται για την παροχή βοήθειας. Έτσι προσεγγίζουμε αυτό το ερώτημα».
Αυτή η κάπως αδιαφανής δήλωση είναι ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα της δυτικής παραπληροφόρησης σχετικά με την στρατιωτική συσσώρευση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, την «ενισχυμένη προς τα εμπρός παρουσία» κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας στις χώρες του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα στην Ουκρανία που δεν έχει ακόμη επίσημη συμμαχία με την ΗΠΑ, αν και όπως μας ενημέρωσε το CNN στις 8 Δεκεμβρίου, «το Νοέμβριο, περίπου 150 μέλη της Task Force Gator της Εθνικής Φρουράς της Φλόριντα αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία ως μέρος της Κοινής Πολυεθνικής Ομάδας Εκπαίδευσης-Ουκρανίας. Το Πεντάγωνο δεν αποκάλυψε πόσες ειδικές δυνάμεις βρίσκονταν στην Ουκρανία λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια».
Ο επιθετικός σχεδιασμός συχνά συγκαλύπτεται στα μέσα ενημέρωσης από το πανέτοιμο ρεφρέν της «επιχειρησιακής ασφάλειας», όπου τα επιθετικά όπλα μετατρέπονται ξαφνικά σε προστατευτικά «συστήματα» όταν ο προφανής σκοπός τους δεν μπορεί εύκολα να κρυφτεί. Αυτά είναι απλώς μέρη της συνολικής προπαγανδιστικής εκστρατείας. Η στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παίζουν το παιχνίδι τους.