geralt / pixabay |
Lawrence A. Franklin - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Η διπλωματική επίθεση της Κίνας στον Νότιο Ειρηνικό υποδηλώνει μια ακόμη προσπάθεια να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως την κύρια υπερδύναμη του κόσμου και να εγκαταστήσει τις αυταρχικές τους αξίες.
Όλα τα έθνη των νησιών του Ειρηνικού που προσκλήθηκαν στην υπουργική διάσκεψη των εξωτερικών είχαν ήδη αγκαλιάσει την «Πολιτική μιας Κίνας» του Πεκίνου. Μερικά από αυτά τα κράτη είχαν κάποτε διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά φαινομενικά απογοητεύτηκαν από την προσφορά του Πεκίνου για οικονομικά δάνεια, επενδύσεις και πρακτικές διαφθοράς. Αυτές κατά καιρούς περιλάμβαναν άμεση παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις αυτών των νησιών, απειλώντας την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών τους θεσμών. Ενώ η ΛΔΚ δεν έχει ακόμη δημιουργήσει μια επίσημη οργάνωση υπέρ της Κίνας για να ανταγωνιστεί το φιλο-δυτικό Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού (PIF) που ξεκίνησε το 1971, η πρόκληση της ΛΔΚ είναι σαφής σε μερικά από αυτά τα φτωχά νησιά σε ηγετικές προσωπικότητες για ρήξη με την Ταϊπέι. Επί του παρόντος, μόνο 15 έθνη έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν και τέσσερα από αυτά βρίσκονται στον Νότιο Ειρηνικό: οι Νήσοι Μάρσαλ, το Ναουρού, το Παλάου και το Τουβαλού.
Ενώ τα νησιωτικά εδάφη του Ειρηνικού είναι μικρά και ο συνδυασμένος πληθυσμός αυτών των πολιτειών προσεγγίζει μόλις τα 2,3 εκατομμύρια, η εδαφική περιοχή αυτών των κρατών καλύπτει περίπου το 15% της επιφάνειας του πλανήτη. Τα κίνητρα της Κίνας να αυξήσει την επιρροή της σε αυτήν την περιοχή φαίνονται τόσο στρατηγικά όσο και οικονομικά. Ο Νότιος Ειρηνικός περιλαμβάνει μερικές από τις καλύτερα προικισμένες αλιευτικές περιοχές στον κόσμο. Ο κινεζικός αλιευτικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Η Κίνα αιχμαλωτίζει περίπου το 20% των αλιευμάτων στον κόσμο και καταναλώνει περίπου το 40% των θαλασσινών της.
Οι στρατηγιστές του ΚΚΚ θα καλωσόριζαν οποιαδήποτε συμφωνία για τα νησιά του Ειρηνικού που θα επέτρεπε μια κινεζική στρατιωτική βάση ή την προσφορά μιας λιμενικής εγκατάστασης διπλής χρήσης για το αναπτυσσόμενο ναυτικό της Κίνας. Αν Κινέζικα πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις λιμενικές εγκαταστάσεις νησιωτικού κράτους, ναυτικές δυνάμεις της Κίνας θα μπορούσαν να διακόψουν την ελεύθερη διέλευση πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού για να τροφοδοτήσουν τους συμμάχους τους στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Η Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι σε θέση να παρεμβαίνει σε μεγάλες εμπορικές θαλάσσιες οδούς στον Ειρηνικό. Στρατιωτικά, οι Αεροπορικές και Ναυτικές δυνάμεις του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) θα μπορούσαν να υπερπηδήσουν την πρώτη και τη δεύτερη λεγόμενη «σειρά από μαργαριτάρια», αλυσίδες παράκτιων νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στον Ινδικό Ωκεανό. Επιτυγχάνοντας αυτό, η Κίνα θα μπορούσε να αμφισβητήσει κάθε προσπάθεια των συμμάχων του Ελεύθερου Κόσμου να περιορίσουν την κινεζική έξοδο των πολεμικών πλοίων της στον ανοιχτό ωκεανό. Ο κινεζικός επεκτατισμός στον Ειρηνικό, ανεξέλεγκτος, θα μπορούσε να τερματίσει οποιαδήποτε προσπάθεια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια αμυντική περίμετρο εθνών QUAD (Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες) ενάντια στη ΛΔΚ στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η παγκόσμια προσοχή στράφηκε σε αυτή την περιοχή στις αρχές Νοεμβρίου, όταν αρκετές ημέρες εκτενών επεισοδίων κατέστρεψαν τμήματα της πρωτεύουσας Honiara στο νησί Guadalcanal στα νησιά του Σολομώντα. Υπάρχουν πολλές αιτίες της αναταραχής, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών εντάσεων δεκαετιών μεταξύ των πολιτών της Μελανησίας, της Πολυνησίας, της Μικρονησίας και της Κίνας. Ένα άλλο είναι η ύπαρξη πικρού πολιτικού κομματισμού στο εσωτερικό του αρχιπελάγους κράτους. Αυτή η εσωτερική αντιπαλότητα προσωποποιείται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Manasseh Sogavare από το νησί Guadalcanal και του κύριου αντιπάλου του Daniel Suidan, από το νησί Malaita. Ο Σογκαβάρε επέζησε μιας ψηφοφορίας δυσπιστίας, νωρίτερα αυτόν το μήνα μετά τις ταραχές.
Η άμεση αιτία των πρόσφατων αναταραχών είναι η αντίληψη μεταξύ πολλών ιθαγενών των Νήσων Σολομώντα για τη διεφθαρμένη επιρροή τεράστιων χρηματικών ποσών που διανέμονται από την κομμουνιστική Κίνα, γεγονός που ευθύνεται για τη μαζική παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική των Σολομώντα. Ο Σουιντάν ισχυρίζεται ότι πράκτορες της ΛΔΚ το 2019 πρόσφεραν στον πρωθυπουργό Sogavare δάνειο 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να αλλάξει στάση απέναντι στην Ταϊβάν, με την οποία τα νησιά είχαν διπλωματικούς δεσμούς για 36 χρόνια, υπέρ της κομμουνιστικής Κίνας. Ο Suidan ισχυρίζεται επίσης ότι πράκτορες της ηπειρωτικής χώρας παρείχαν υπολογιστές και αυτοκίνητα σε άλλους λιγότερο σημαντικούς πολιτικούς. Η οργή των διαδηλωτών επικεντρώθηκε στην Chinatown της Honiara, όπου πολλά κτίρια καταστράφηκαν από εμπρησμούς. Το άνοιγμα του Sogavare στο Πεκίνο οδήγησε σε μια εισροή Κινέζων υπηκόων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από τους νησιώτες ότι ήταν αλαζονικοί και έπαιρναν δουλειές από τους ιθαγενείς. Στρατεύματα και προσωπικό ασφαλείας από πολλά έθνη έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης των Νήσων Σολομώντα. Περιφερειακές χώρες Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουινέα και Φίτζι έστειλαν στρατεύματα και προσωπικό ασφαλείας στα νησιά, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας για την αποφυγή πρόσθετων ταραχών.
Το Κιριμπάτι είναι ένα άλλο νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού που διέκοψε τις σχέσεις με την Ταϊβάν το 2019. Ο σημερινός πρόεδρος Taneti Maamau εξελέγη στις εθνικές εκλογές του 2018 με μια πλατφόρμα υπέρ της Κίνας. Οι Κινέζοι υποσχέθηκαν να ανακαινίσουν τον αεροδιάδρομο του νησιού Canton, ο οποίος χρησίμευε ως συμμαχική βάση βαρέων βομβαρδιστικών κατά της Ιαπωνίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κομμουνιστική κινεζική εισβολή θα περιπλέξει τις αμερικανικές επιχειρήσεις παρακολούθησης πυραύλων και διαστήματος στο νησί.
Στα Φίτζι, η κομμουνιστική Κίνα εμφανίζεται περιφρονητική για τη συμβατική διπλωματική συμπεριφορά συντρίβοντας μια γιορτή από τη χώρα υποδοχής προς τιμήν της Ταϊβάν 109 Θ Εθνική Ημέρα στις 8 Οκτωβρίου, 2020. Κινέζοι διπλωμάτες άρχισε μια μάχη σώμα με σώμα που είχε ως αποτέλεσμα τη νοσηλεία ενός τραυματισμένου εκπροσώπου εμπορίου της Ταϊβάν. Παρόλο που τα Φίτζι αναγνωρίζουν την «Πολιτική της μιας Κίνας» του Πεκίνου και έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με τη ΛΔΚ, αυτές οι παραχωρήσεις δεν εμπόδισαν τους διπλωμάτες του Πεκίνου από αυτήν την επιθετική συμπεριφορά.
Η επιθετική συμπεριφορά των διπλωματών της Κίνας, που καταδεικνύουν την περιφρόνησή τους για την κυριαρχία του νησιωτικού κράτους του Ειρηνικού, αποδείχθηκε επίσης στη φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) από την Παπούα Νέα Γουινέα (PNG) το Νοέμβριο του 2018. Η κινεζική αντιπροσωπεία ζήτησε μια ιδιωτική ακρόαση με τον Υπουργό Εξωτερικών. Όταν η αντιπροσωπεία έλαβε οδηγίες πως κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανονισμούς της APEC για τη διαφάνεια, οι Κινέζοι διπλωμάτες προσπάθησαν να εισβάλουν στο γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας.
Οι τακτικές εκφοβισμού της Κίνας κατά της κυριαρχίας των νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού επεκτείνονται και στη θάλασσα. Το Palau, είναι ένας αρχιπελαγικό κράτος με περίπου 340 κοραλλιογενή νησιά και ατόλες, είναι το τελευταίο μέλος της «US Trusteeship Territories» στον Ειρηνικό Ωκεανό, που απέκτησε την ανεξαρτησία του, το 1994. Το Παλάου σύνηψε το «Σύμφωνο Ελεύθερης Ζώνης» με τις ΗΠΑ, που ορίζει πως η Αμερική είναι υπεύθυνη για την άμυνα της χώρας μέχρι το 2044. Παρά την προϋπόθεση αυτή, κινεζικά αλιευτικά σκάφη εισήλθαν παράνομα στη θαλάσσια οικονομική ζώνη του Παλάου, με αποτέλεσμα η Ακτοφυλακή του Παλάου να κατασχέσει δύο βάρκες τον περασμένο Δεκέμβριο. Το Παλάου, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί δεσμούς με την Ταϊβάν, απέρριψε την προσφορά της Κίνας για χρηματοδότηση για μια γιγάντια μονάδα επεξεργασίας ψαριών στην επικράτειά του.
Το Βανουάτου, το οποίο έχει σχέσεις με την Κίνα από το 1982, υπέστη επίσης μια κινεζική αλιευτική παραβίαση της θαλάσσιας οικονομικής ζώνης του. Δύο βάρκες, το Dong Gong 13 και το Dong Gong 16, κατασχέθηκαν σε περιοχή κοντά στα κυρίαρχα ύδατα της Αυστραλίας. Στη συνέχεια, οι Κινέζοι ψαράδες κρατήθηκαν προσωρινά στην πρωτεύουσα του Βανουάτου, Πορτ Βίλα. Οι φήμες επιμένουν στο Βανουάτου ότι οι Κινέζοι σχεδιάζουν να μετατρέψουν μια απομακρυσμένη προβλήτα στο Λούγκανβιλ στο νησί «Espiritu Sancto» σε στρατιωτική βάση.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται ακόμη και τον αρνητικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα νησιά με χαμηλό υψόμετρο στον Νότιο Ειρηνικό, όπου τα νερά των ωκεανών αυξάνονται, που υποτίθεται ότι οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κινεζική κυβέρνηση προσφέρθηκε να δημιουργήσει τεχνητά νησιά για το Τουβαλού. Το υψηλότερο σημείο στα εννέα νησιά της χώρας είναι μόλις 4,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Παρά τη σειρήνα αυτού του πειρασμού, το Τουβαλού απέρριψε την πρόταση. Ο πρωθυπουργός του Τουβαλού, Kausea Natano, πρότεινε αντί αυτού μια συμφωνία συνεργασίας με όλα εκείνα τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού που διατηρούν ακόμη δεσμούς με την Ταϊβάν.
Το Ναούρου, ένα νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού με περίπου 12.000 κατοίκους, είχε επίσης το θράσος και τη σύνεση να απορρίψει μια κινεζική πρόταση. Η Κίνα, υπό την επικεφαλίδα της Πρωτοβουλίας Belt and Road του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, προσφέρθηκε να βελτιώσει την κακή υποδομή επικοινωνιών της χώρας προσφέροντας την τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδίων επικοινωνιών. Αντίθετα, το Ναούρου διατήρησε τους δεσμούς του με την Ταϊβάν και ζήτησε από την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και την Αυστραλία να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του έργου.
Οι Νήσοι Μάρσαλ παρέχουν στις ΗΠΑ την ευκαιρία να κλείσουν ένα ακόμη συνεχές παράδειγμα της επιταχυνόμενης προσπάθειας της Κίνας να προβάλει τη δύναμή της στον Νότιο Ειρηνικό. Το "Σύμφωνο Ελεύθερης Συνεργασίας" των ΗΠΑ με τις Νήσους Μάρσαλ πρόκειται να ανανεωθεί το 2023. Οι ηγέτες των Νήσων Μάρσαλ ασκούν πιέσεις για αναβάθμιση της συμφωνίας από ένα αντιστασιακό Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τη μορφή μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για να αποζημιωθούν οι νησιώτες για τις καταστροφές στην υγεία και το περιβάλλον ως αποτέλεσμα της αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων εκεί καθώς και για τις αρνητικές επιπτώσεις των πολυετών ατομικών δοκιμών στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν επίσης αεροδιαστημικές εγκαταστάσεις και κόμβους συλλογής πληροφοριών στα Νησιά Μάρσαλ. Αρκετοί βουλευτές των ΗΠΑ έστειλαν πρόσφατα μια επιστολή ανησυχίας στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν σχετικά με τη διαφορά. Φαίνεται ότι εκατοντάδες κάτοικοι των Μαρσάλ εξακολουθούν να έχουν δυσμενείς συνθήκες υγείας που οφείλονται στις ατομικές εκρήξεις. Ορισμένοι εκπρόσωποι του Κογκρέσου έχουν προτείνει έναν «Γαλάζιο Ειρηνικό Νόμο», ο οποίος έχει δικομματική υποστήριξη από την πρώτη Συνέλευση των Νήσων Ειρηνικού της Βουλής των Αντιπροσώπων: εάν θεσπιστεί, ο νόμος θα προστατεύει τα στρατιωτικά, οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ σε ολόκληρη την περιοχή του Νοτίου Ειρηνικού.
Η ένταση της προσπάθειας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να κληρονομήσει τον αμερικανικό μανδύα της επικυριαρχίας στον Ειρηνικό -- που απέκτησαν οι ΗΠΑ με μεγάλες θυσίες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- δείχνει ξεκάθαρα ότι οι φιλοδοξίες του Πεκίνου εκτείνονται πέρα από την επανένωση της Ταϊβάν με την κινεζική «μητέρα πατρίδα».
Η επιθετική και επίμονη διπλωματική επίθεση της Κίνας για να κερδίσει ολόκληρο τον αστερισμό των άλλοτε φιλοδυτικών μίνι-κρατών του Νότιου Ειρηνικού υποδηλώνει για άλλη μια φορά μια αποφασιστική επιθυμία να αναδειχθεί ως ο κυρίαρχος παγκόσμιος παίκτης στην περιοχή του Ειρηνικού -- υποκαθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ελεύθερους και ανεξάρτητους συμμάχους της -- μαζί με την προσάρτηση του υπόλοιπου κόσμου . Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα προφανώς σχεδιάζει να το πετύχει μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, έως το 2049, την εκατοστή επέτειο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Πότε η Δύση --δημόσιοι αξιωματούχοι και ιδιωτικές εταιρείες -- θα σταματήσει να χρηματοδοτεί την εχθρική εξαγορά της Κίνας;