Οι «ίσες αποστάσεις» του ΟΗΕ διαιωνίζουν τη μη λύση

ΟΙ ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για τις Καλές Υπηρεσίες (Κυπριακό) και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συνήθως λέγεται πως δεν κομίζουν οτιδήποτε το καινούργιο. Η προσπάθεια τήρησης ίσων αποστάσεων —μια πάγια διαχρονική τακτική— επί της ουσίας συγκαλύπτει τις τουρκικές παράνομες επιθετικές ενέργειες, την αδιαλλαξία της κατοχικής δύναμης. Αμφότερες οι εκθέσεις αντικατοπτρίζουν τη γνωστή νοοτροπία της Γραμματείας του Διεθνούς Οργανισμού, που λειτουργεί πέραν και πάνω από τις ίδιες τις αποφάσεις του ΟΗΕ. 

Από: philenews.com

ΣΕ ό,τι αφορά την έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες, καταγράφει όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησε τόσο ο ίδιος όσο και η απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ, ενώ κρατά «ίσες αποστάσεις» για το γεγονός ότι δεν έχουν επαναρχίσει οι διαπραγματεύσεις. Δεν αναφέρεται εν πολλοίς στη στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία απαιτεί λύση δύο κρατών. Όπως συναφώς σημειώνει «στις 27 Σεπτεμβρίου, προσκάλεσα τους δύο ηγέτες σε γεύμα για να συζητήσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε σχέση με την αναζήτηση κοινού εδάφους. Αμφότεροι οι ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στην εισήγησή μου για διορισμό ενός απεσταλμένου ο οποίος θα αναλάβει τη διερεύνηση εξεύρεσης κοινού εδάφους. Ενώ οι ουσιαστικές τους θέσεις σ’ ό,τι αφορά τη λύση παραμένουν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, οι δύο ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον στο να συνεχίσουν να εμπλέκονται. Καθώς οι απόψεις για τον ρόλο και την εντολή ενός απεσταλμένου διέφεραν, οι προσπάθειες συνεχίστηκαν προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες που θα συμβάλουν με τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός». 

ΑΛΛΑ και στο θέμα των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ο Γενικός Γραμματέας δεν αναφέρεται στην Τουρκία, αλλά στη θέση των Ηνωμένων Εθνών, «που παραμένει αμετάβλητη». Παραπέμπει δε στις «δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), και υπογραμμίζω τη σημασίας της πλήρους συμμόρφωσης σ’ αυτά τα ψηφίσματα». Η τελευταία τοποθέτηση είναι σωστή. Αλλά πρακτικά δεν υπάρχει οτιδήποτε που να προτείνεται για την εφαρμογή τους. Αυτό είναι το ζητούμενο και όχι οι φραστικές επισημάνσεις. 

ΕΝΑ από τα ίδια και στις τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, δεν τοποθετείται. Εκφράζει ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις μέσα και γύρω από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ποιος προκαλεί, όμως, τις εντάσεις; Αυτό δεν το αναφέρει ο κ. Γκουτέρες, που αφήνει το θέμα των ευθυνών να αιωρείται. Γιατί άραγε; Ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθυνόμενος σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συστήνει αυτοσυγκράτηση και ζητά όπως καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια για την εκτόνωση της έντασης. Να αυτοσυγκρατηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, που δέχεται την επίθεση; Μπορεί κάποιος από τα Ηνωμένα Έθνη να μας αναφέρει τι ακριβώς εννοεί; Γιατί πιστεύουμε πως αυτή η λογική των «ίσων αποστάσεων» λειτουργεί για να συγκαλύπτει την παρανομούσα κατοχική δύναμη, την Τουρκία.

ΜΕ ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται και η συζήτηση των εκθέσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου. Θα είναι και η πρώτη παρουσία του Κόλιν Στιούαρτ, από της ανάληψης των νέων καθηκόντων του, ως αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο. Η υιοθέτηση των ψηφισμάτων αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου και για το περιεχόμενό τους θα δοθούν διπλωματικές μάχες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail