twitter.com/MApNRomania |
balkaninsight.com - Παρουσίαση Freepen.gr
«Η Ρουμανία έχει 600 χιλιόμετρα συνόρων με την Ουκρανία, επομένως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό σενάριο. Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα ή την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά την ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου», είπε ο Iohannis.
Ο Ρουμάνος ηγέτης συγκάλεσε το Ανώτατο Συμβούλιο αφού η Μόσχα ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από το ΝΑΤΟ να μετακινήσει στρατεύματα και εξοπλισμό από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία.
Τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 2004 και βασικές χώρες στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Iohannis επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ρουμανίας για την ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά είπε πως πρέπει να αναμένεται επίθεση.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο επίθεσης. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της ανατολικής πλευράς είναι πολύ σημαντική για το ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία πρέπει να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο στρατιωτικής αποτρεπτικής ικανότητας για να τη βοηθήσει να διατηρήσει τους αυστηρά αμυντικούς της στόχους, για τους οποίους δημιουργήθηκε το ΝΑΤΟ», είπε.
Ο Iohannis χαιρέτισε τις προτάσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα για αποστολή περισσότερων στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρουμανία για την εδραίωση της ασφάλειάς της. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι και οι δύο στρατηγικοί εταίροι της Ρουμανίας.
Η Γαλλία έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, ενώ η Ολλανδία θα στείλει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο για να υποστηρίξει τις αεροπορικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
«Θα συνεχίσουμε τα συγκεκριμένα βήματα για την παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο ρουμανικό έδαφος ως μέτρο ενίσχυσης της ασφάλειας της χώρας. Τα νομοσχέδια για έργα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια 2022-2024 θα επισπευσθούν», πρόσθεσε ο Iohannis.
Ο υπουργός Άμυνας Vasile Dincu υπενθύμισε την Τετάρτη πως η Ρουμανία δεν μπορούσε να στείλει στρατιώτες ή εξοπλισμό στην Ουκρανία, καθώς δεν είναι μέλος της συμμαχίας.
«Αν κοιτάξετε τους κανόνες του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να το κάνει ούτε αυτό, γιατί η ανάπτυξη οποιωνδήποτε στρατευμάτων μπορεί να γίνει μόνο εάν απειληθεί χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, και αυτό δεν ισχύει για την Ουκρανία», είπε ο Dincu.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θέτει δυνάμεις σε ετοιμότητα και θα στείλει επιπλέον πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τις συμμαχικές άμυνες, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την στρατιωτική της συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Kiril Petkov, δήλωσε την Τετάρτη πως η Βουλγαρία επιδιώκει περισσότερο διάλογο για να εκτονώσει την τεταμένη κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.
Το υπουργικό συμβούλιο είχε «αποφασίσει να δώσει προτεραιότητα σε κάθε μέσο από τη βουλγαρική πλευρά για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», είπε ο Petkov.
Τόνισε την ανάγκη να εκσυγχρονίσει η Βουλγαρία τον στρατό της, του οποίου οι συνθήκες εκπαίδευσης και εργασίας είναι κακές. «Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια ο στρατός μας υποχρηματοδοτήθηκε και αυτήν την στιγμή έχουμε ελλείμματα που είναι ξεκάθαρα έκδηλα», είπε.
Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Stefan Yanev είπε ότι η Βουλγαρία θα προσφέρει συνθήκες εκπαίδευσης για ένα τάγμα 1.000 στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων διεθνών στρατευμάτων, υπό βουλγαρική διοίκηση. «Δεν σχεδιάζουμε αυτό το τάγμα να επενδυθεί για την υπεράσπιση του εδάφους της Βουλγαρίας ή τη μεταφορά του στο εξωτερικό», είπε.