Ιμια: Η Ελληνοτουρκική Κρίση «Σταθμός» για το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Ελληνοτουρκική κρίση των 13 ημερών, σε δύο φάσεις, που κορυφώθηκε τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου του 1996 και άνοιξε το δρόμο για την καθιέρωση από την Τουρκία της ατζέντας των «Γκρίζων Ζωνών στο Αιγαίο», ως υπόβαση του εποικοδομήματος για το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και της αμφισβήτησης κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων των Ελληνικών θαλάσσιων ζωνών και του εθνικού εναέριου χώρου.

Ο ρόλος των ΗΠΑ και το αποτύπωμα των proxy καταστάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο το μεγάλο κάδρο των εντάσεων στις Αμερικανο-Ρωσικές σχέσεις, την Ουκρανία, την Ευρασία και τα Βαλκάνια.

- Γνωστές και άγνωστες πτυχές της κρίσης και η λιγότερο γνωστή επιχείρηση της ίδιες μέρες στον  Έβρο, με το αναπάντεχο στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας.

Ίμια 26 χρόνια μετά

Το πολιτικό και διπλωματικό χάος την περίοδο 1994-1996 και η κρίση των Ιμίων που ανέδειξε τα ελλείμματα του Ελληνικού κράτους.  

Έχουν αυτά τα ελλείμματα δυστυχώς θεραπευτεί, στο πολιτικό επίπεδο;

Υπάρχει αντίληψη λειτουργίας κρατικών επιτελείων και στρατηγικής αποτροπής;

Ίμια 26 χρόνια μετά, γιατί δεν οδηγηθήκαμε τυχαία εκεί , τι προηγήθηκε στις δεκαετίες 70-80 και πως φτάσαμε από την στοιχειώδη έστω αποτροπή με κορύφωση την κρίση του 1987, να έχουμε Νταβός, χαλαρή αντίδραση στον Τουρκικό αναθεωρητισμό, ατονία στο casus belli και το 1996 τα Ίμια ως  αφετηρία διεύρυνσης του τουρκικού αναθεωρητισμού.

 
Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και η Κύπρος, τι συνέβη γιατί ατόνησε και γιατί σήμερα επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε Κυπριακό, Eastmed και εξελίξεις στην Ανατολική  Μεσόγειο.

 
Ίμια 26 χρόνια μετά

Τι άλλαξε, τι μάθαμε και με ποιες αντιλήψεις πορευόμαστε σε έναν πολυπολικό κόσμο με τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές στις οποίες η Τουρκία προβάλλει τις αναθεωρητικές της επιδιώξεις στο πεδίο, με στρατηγική βάθους και άμεσης εμπλοκής στο ρευστό αυτό περιβάλλον

Τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα και πως πρέπει να λειτουργήσει στρατηγικά σε ένα τοπίο με συνεχείς αναδιαμορφώσεις.

Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους:

- Ο Παναγιώτης Ήφαιστος

Ομότιμος Καθηγητής  Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών,  στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

- Ο Μανούσος Παραγιουδάκης

Στρατηγός ε.α / Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

- Ο Κοσμάς Χρηστίδης

Ναύαρχος ε.α / Επίτιμος Αρχηγός Γ. Ε. Ν.

- Ο Κωνσταντίνος Γρίβας

Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Διδάσκων  Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο ΕΚΠΑ

- Ο Διονύσης Τσιριγώτης

 Επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Διεθνών Σχέσεων & Διπλωματίας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Και ο Σάββας Καλεντερίδης

Γεωπολιτικός – Στρατιωτικός Αναλυτής, επικεφαλής του «Ινφογνώμων»

Στην εκπομπή παρατίθεται σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο από την αποκαλυπτική μαρτυρία του Ναυάρχου ε.α  Χρήστου Λυμπέρη, που ως τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, διαχειρίστηκε στρατιωτικά την κρίση των Ιμίων, για το ρόλο πολιτικών, διπλωματικών διαβουλεύσεων και των ΗΠΑ. Πως περιγράφει άγνωστες πτυχές στο ευρύ κοινό για τα Ίμια και την πολιτικο-στρατιωτική  διαχείριση της Κρίσης. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail