Από: capital.gr - Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στο πλαίσιο αυτό με απόφαση που εξέδωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, καλούνται οι επιχειρήσεις και οι φορείς του δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021. Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.
Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει την απαλλαγή από τα τεκμήρια αλλά και από την συγκέντρωση αποδείξεων ίσες με το 30% για όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση το προηγούμενο έτος. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και αφού προηγουμένως εξετασθούν τα στατιστικά δεδομένα των δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος και αφορούν στα εισοδήματα του 2020. Με τον τρόπο αυτό όπως τονίζει θα διαπιστωθεί το μέγεθος της "ζημιάς" για τους πληγέντες κι εφόσον τα στοιχεία δείξουν ότι πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια μέτρα ή παρόμοια θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση.
Εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει το πάγωμα των τεκμηρίων θα αφορά συγκεκριμένους φορολογούμενους όπως:
-Όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που εντός του 2021 χαρακτηρίστηκε με βάση του ΚΑΔ ως πληττόμενη λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COV1D-19 ή ανεστάλη η λειτουργία της, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος αναστολής,
-Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020,
-Ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιοσδήποτε διαστήματος εντός του 2021,
- Ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2021, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19
Για τους ανωτέρω δεν θα ισχύσουν τα τεκμήρια υπό προϋποθέσεις.
Α) Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Β) Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019
Γ) Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά
Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι ακόμα και εάν υπέστησαν ζημιά και δεν ανήκουν σε πληττόμενους ΚΑΔ θα φορολογηθούν κανονικά και θα υπολογιστούν και τα τεκμήρια διαβίωσης.
Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι είτε να επαναφέρει τη ρύθμιση που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2020, είτε να ισχύσει μειωμένο ποσοστό για όσους έχουν πληγεί με παράλληλη μείωση του πέναλτι 22% στη διαφορά μεταξύ ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκεντρώθηκαν. Ωστόσο, δεν εξετάζεται να ισχύσει μικρότερη ποσοστό για τις υπόλοιπες κατηγορίες όπως έγινε για τα εισοδήματα του 2020.
Η απόφαση για τις βεβαιώσεις αποδοχών που πρέπει να υποβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου προβλέπει τα εξής:
Το επίδομα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
- Για τις περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία δηλώνονται από τους κληρονόμους ως στοιχείο της κληρονομιαίας περιουσίας, εφόσον έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο.
- Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων, που δόθηκε το έτος 2021 είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοιακής παροχής.
- Η έκτακτη αποζημίωση που καταβάλλεται σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
- Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και εξαιτίας των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).
- Το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε καταρτιζόμενους, μέσω ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης, επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, είναι αφορολόγητο καθώς και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).