Ελληνοτουρκικά: Ερχεται τρικυμία στο Αιγαίο – Ποια τα τουρκικά σχέδια

Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι ακραίες, προκλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις -ειδικά των τελευταίων ημερών- που εκτοξεύονται από τα χείλη Τούρκων ανώτατων αξιωματούχων σε βάρος της Ελλάδας στα πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά επιτελεία και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που η Αγκυρα βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης της διπλωματικής ατζέντας με τα γνωστά ανοίγματα προς Εμιράτα και Σαουδική Αραβία (επίκεινται επισκέψεις των Ερντογάν, Ακάρ), ενώ εμφανίζεται ως έντονα υπέρμαχος του ΝΑΤΟ και των αρχών της ευρωατλαντικής αλληλεγγύης στο φως των ρωσικών απειλών στην Ουκρανία.

Από: eleftherostypos.gr / Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Επιπλέον, εμφανίζεται ότι επιθυμεί τη διαμεσολάβηση στο τριεθνικό μωσαϊκό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στα ρωσο-ουκρανικά, στη Λιβύη, στις αιματηρές συγκρούσεις στο Καζακστάν, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα θα συναντηθούν οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι Τουρκίας και Αρμενίας με σκοπό την πλήρη αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επιστροφή στο πνεύμα 2008-2009 για αποκατάσταση των σχέσεων Αγκυρας-Ερεβάν.

Και ενώ πραγματοποιεί «επιθέσεις φιλίας» προς διάφορες κατευθύνσεις, απέναντι στην Ελλάδα η τουρκική συμπεριφορά παραμένει επιθετική, εχθρική και ουδόλως διπλωματική, γεγονός που προβληματίζει. Oπως έχουμε επισημάνει, επειδή φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη Μικρασιατική καταστροφή του Ελληνισμού της Ιωνίας και πλησιάζουμε τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης, τα λεκτικά κύματα επιθέσεων διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ στο προσκήνιο των απειλητικών θέσεων και εκφράσεων είναι επιμέρους ζητήματα της Λωζάννης, όπως το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η εκ μέρους της Ελλάδας ανάπτυξη πάνω σε αυτά στρατιωτικών μονάδων, ενώ δυναμικά εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο η υποστασιακή διάσταση του ακριτικού Καστελλόριζου από τις απέναντι τουρκικές ακτές (Κας/Αντίφελλος, 1.950 μ.).

Οι επιθετικές και εμπρηστικές εξάρσεις ενισχύονται με αντίστοιχες υποτιμητικές αναφορές σχετικά με τα εξοπλιστικά/αεροναυτικά προγράμματα της Ελλάδας και ότι τα συγκεκριμένα δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα απέναντι στην τουρκική στρατιωτική μηχανή, ενώ επιπρόσθετα θα προκαλέσουν νέα οικονομική «αιμορραγία» στη χώρα μας.

Σχετικά με τα νησιά μας έχουν αναβαθμίσει την προκλητικότητα και το θράσος τους, με τις επιστολές στα Ηνωμένα Εθνη του μονίμου αντιπροσώπου τους και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών πρέσβη Φ. Σινιριόγλου που όχι μόνο επικρίνει τη στρατιωτική παρουσία αποκλειστικά αμυντικού προσανατολισμού δυνάμεων, αλλά στρέφεται και σε ζητήματα αμφισβήτησης κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου και του δωδεκανησιακού συμπλέγματος. Πάνω σε αυτό το θέμα παρεμβαίνει συχνά και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι έχουν επιστρέψει ορισμένα ανώτατα στελέχη εν αποστρατεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και διεθνολόγοι από 5-6 πολύ γνωστά και κορυφαία ινστιτούτα (π.χ. διοικητές στρατιών, σωμάτων, αρχηγοί στόλου, υπηρετήσαντες σε θέσεις-κλειδιά στο ΝΑΤΟ κ.ά.) ως σχολιαστές ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων, «εφοδιασμένοι» με φακέλους, χάρτες, ιστορικές αναφορές προς στήριξη των θέσεών τους.

Η πάγια ελληνική θέση είναι ότι οι δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ έχουν αναπτυχθεί στα νησιωτικά συμπλέγματα σε εφαρμογή του νομίμου δικαιώματος της αυτοάμυνας απέναντι σε ορατή απειλή και του Αρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ομως, μόνο αυτά πλέον δεν αρκούν, γι’ αυτό και καλούμαστε να εντάξουμε στη «φαρέτρα» μας και άλλα στοιχεία σε υποστήριξη των θέσεών μας. Και εκεί χρειάζεται πολλή δουλειά. Επίσης, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει αμετάβλητη, με παραμονή (όπως φαίνεται για ένα υπολογίσιμο χρονικό διάστημα) της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπέιμπα στην εξουσία καθώς και συνέχεια διατήρησης του προβληματικού μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης περί θαλασσίων ζωνών.

Νέος κύκλος πιέσεων


Στις τελευταίες προκλήσεις θα πρέπει να εντάξουμε την πτήση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Νίσυρο και δύο βραχονησίδες που βρίσκονται εκεί κοντά. Η χρήση των drones είναι μείζον θέμα και καλό θα ήταν να προτάξουμε τυχόν επιλογές αντιμετώπισής τους (αν και υπάρχουν εμπόδια). Η εκ μέρους του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας επίδειξη κολυμβητικών προσόντων εντάσσεται πιο πολύ στο πνεύμα των ψυχολογικών επιχειρήσεων ενώ η παρουσία μιας γυναίκας στην ομάδα είχε ως στόχο να επιδείξει ότι η τουρκική πλευρά συνεχίζει να αναβαθμίζει τον ρόλο της γυναίκας. Συμπερασματικά εισερχόμαστε εκ νέου σε άλλο έναν κύκλο συνεχών ψυχολογικών επιχειρήσεων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail