Sputnik / Stringer |
Η «σταδιακή εισβολή» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έφερε το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μέχρι την «κόκκινη γραμμή» της Μόσχας, δήλωσε το Κρεμλίνο στο CNN. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η κατάσταση αποτελεί άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Russia Today / Freepen.gr
Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Ντμίτρι Πεσκόφ μίλησε για τεκμηριωμένες υποσχέσεις της Δύσης, οι οποίες, σημείωσε, ποτέ δεν «καθορίστηκαν με νομικά δεσμευτικό τρόπο», πως το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά στο πρώην σοβιετικό μπλοκ. Σε αντίθεση με αυτές τις δεσμεύσεις, τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε την «πολιτική ανοιχτών θυρών» για να απορροφήσει αρκετές χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Η Μόσχα έχει χαράξει τα όρια στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πεσκόφ στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό.
Πρώτα, υπήρχαν μόνο λόγια, αλλά με τον καιρό είδαμε τη σταδιακή εισβολή του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος, με την υποδομή του, με τους εκπαιδευτές του, με προμήθειες αμυντικών και επιθετικών όπλων, εκπαίδευση [του] ουκρανικού στρατού και ούτω καθεξής», τόνισε ο Πεσκόφ.
Ο επί μακρόν εκπρόσωπος του Πούτιν συνέχισε λέγοντας ότι αυτές οι κινήσεις έχουν φέρει το ΝΑΤΟ απευθείας «στην κόκκινη γραμμή», δημιουργώντας μια κατάσταση που αποτελεί «πραγματική απειλή» τόσο για τη Ρωσία όσο και για ολόκληρη την «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική [ασφάλειας]». Η Ρωσία έχει σύνορα 3.000 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, η οποία, μέχρι το ξέσπασμα του ουκρανικού πολέμου το 2014, ήταν σχεδόν εντελώς ανοχύρωτη.
Αυτές οι συνθήκες, τις οποίες η Μόσχα «δεν μπορούσε πια να ανεχθεί», ώθησαν την ομάδα του Πούτιν να παρουσιάσει μια σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της συλλογικής ασφάλειας, είπε ο Πεσκόφ.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν εγγυήσεις πως το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί προς τα ανατολικά και ότι καμία πρώην σοβιετική χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία δε θα της επιτραπεί να ενταχθεί στη συμμαχία. Οι ΗΠΑ, καθώς και το ΝΑΤΟ - το οποίο ο Πεσκόφ αποκάλεσε «όπλο αντιπαράθεσης» την Κυριακή - έχουν ήδη απορρίψει αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις. Αν δε βρεθεί συμβιβασμός, ο Πεσκόφ είπε ότι οι εντάσεις μόνο θα κλιμακωθούν περαιτέρω.
Ο Πεσκόφ είπε επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι η Μόσχα «θα είναι έτοιμη να αναλάβει αντενέργειες» εάν συνεχιστούν οι αναπτύξεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αν και τόνισε πως αυτό δε σημαίνει συνολική στρατιωτική δράση.
Στην αρχή της συνέντευξης, ο Zakaria είπε στον Πεσκόφ πως, σύμφωνα με «μερικούς ανθρώπους», η Ρωσία «δημιούργησε αυτή την κρίση» η ίδια. Το Κίεβο και η Ουάσιγκτον επιμένουν εδώ και μήνες ότι η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα, προετοιμάζοντας μια εισβολή. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της. Ο Πεσκόφ απέρριψε για άλλη μια φορά τον ισχυρισμό την Κυριακή, δείχνοντας με το δάχτυλο το ΝΑΤΟ ως απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.