Belarusian President Alexander Lukashenko - Μaxim Guchek/ΒΕLΤΑ/ΤΑSS |
«Θέλω να με καταλάβετε, όχι μόνο ως πρόεδρο αλλά και ως πρόσωπο που είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ούτε εγώ, ούτε κανένας από τους στρατηγούς και διοικητές του στρατού μας επιθυμούμε πόλεμο», ανέφερε η προεδρική υπηρεσία Τύπου πως σχολίασε ο Λουκασένκο σε συνάντηση με μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, σημειώνει το ΤΑΣΣ.
Σημείωσε ότι η συζήτηση για το υποτιθέμενο αναπόφευκτο του πολέμου μπορεί μόνο να σημάνει συναγερμό. Παράλληλα, τόνισε πως η αδράνεια στη σημερινή συγκυρία είναι ανεπίτρεπτη. Ως παράδειγμα, ανέφερε την κατάσταση πριν από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (το Ανατολικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου όπου η πρώην Σοβιετική Ένωση πολέμησε κατά της Ναζιστικής Γερμανίας). «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτά τα λάθη. Και για αυτούς τους σκοπούς, αν θέλουμε να μας υπολογίσουν, πρέπει να το αποδείξουμε. <…> Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων. Πρέπει να καταλάβετε: Δεν είναι για εμάς. Είναι ακριβώς όπως κατά τη διάρκεια του Πατριωτικού Πολέμου του 1812, κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, κανείς δε μας χρειάζεται, και ξέρετε τι χρειάζονται», είπε.
Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, η Λευκορωσία έδειξε πόσο αποφασιστικά είναι σε θέση να ενεργήσει κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές του 2020. «Έπρεπε να κινητοποιήσω το μισό στρατό και να τον αναπτύξω στα δυτικά [της χώρας]. Τι συνέβαινε εδώ, μέσα, <… > ήταν μια βόλτα στο πάρκο σε σύγκριση με αυτό που συνέβαινε εκεί. Και αν δεν είχαμε καταφέρει να ακυρώσουμε έγκαιρα τα σχέδιά τους, ίσως η κατάσταση να είχε πάρει διαφορετική τροπή», εξήγησε.
Οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν επισημάνει τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και όπλων που παρατηρείται κατά μήκος των δυτικών συνόρων της χώρας και κατά μήκος των συνοριακών περιοχών της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες.