φωτογραφία: Τουρκική Προεδρία |
Burak Bekdil - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Με εμμονή στην αναβίωση των ημερών της αυτοκρατορικής δόξας των Τούρκων, ο Ερντογάν στρέφεται προς τα ανατολικά της Τουρκίας για να δημιουργήσει μια παντουρκική/ισλαμιστική στρατηγική συμμαχία που αποτελείται από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν, με μερικής απασχόλησης, τακτικές συμμαχίες με το Ιράν, το Κατάρ και το Μπαγκλαντές.
Η ιδέα είναι να συγκεντρωθούν τρία μουσουλμανικά έθνη: το μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία. Το Αζερμπαϊτζάν με τους πλούσιους πόρους υδρογονανθράκων και τις αυξανόμενες στρατιωτικές του δυνατότητες και το Πακιστάν με τα πυρηνικά του όπλα.
Το σύνθημα «ένα έθνος, δύο κράτη» έχει αποκτήσει δυναμική ιδιαίτερα μετά τη στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του 2020, ο οποίος κατέληξε σε μεγάλα κέρδη των Αζέρων έναντι της Αρμενίας. Το Αζερμπαϊτζάν έχει γίνει ολοένα και πιο απαιτητικός πελάτης οπλικών συστημάτων τουρκικής κατασκευής. Η Τουρκία έχει προσκαλέσει το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν στο πρόγραμμά της TF-X, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή μιας νέας γενιάς εγχώριων μαχητικών αεροσκαφών.
Οι πωλήσεις όπλων της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2020, οι εξαγωγές τουρκικής άμυνας και αεροδιαστημικής στο Αζερμπαϊτζάν εξαπλασιάστηκαν. Ομοίως, μεταξύ 2016 και 2019, η Τουρκία έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του Πακιστάν, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, ενώ το Πακιστάν έγινε η τρίτη μεγαλύτερη αγορά όπλων της Τουρκίας.
Το 1988, η Τουρκία και το Πακιστάν δημιούργησαν μια Στρατιωτική Συμβουλευτική Ομάδα με στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών και αμυντικών σχέσεων προμηθειών. Καθώς η συνεργασία εμβαθύνθηκε, η ομάδα επεκτάθηκε και εξελίχθηκε στο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (HLSCC). Στις αρχές του 2020, ο Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan συμπροήδρευσαν στην έκτη σύνοδο του HLSCC και υπέγραψαν 13 μνημόνια συμφωνίας (MOUs), πέντε από τα οποία σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία.
Βάσει μιας σύμβασης, η Τουρκία θα κατασκεύαζε και θα πουλούσε τέσσερις κορβέτες πολλαπλών χρήσεων στο Πακιστανικό Ναυτικό. Νωρίτερα, το 2018, η Turkish Aerospace Industries (TAI) υπέγραψε σύμβαση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση μιας παρτίδας 30 επιθετικών ελικοπτέρων T129 στο Πακιστάν.
Δεν είναι τυχαίο πως ο Ερντογάν έχει επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν περισσότερες από 20 φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Το Σεπτέμβριο του 2021, οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και του Πακιστάν πραγματοποίησαν μια κοινή στρατιωτική άσκηση διάρκειας οκτώ ημερών στο Μπακού, με την ονομασία "Three Brothers - 2021". Καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, η Άγκυρα, το Μπακού και το Ισλαμαμπάντ συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων, των μεταφορών, των τραπεζών και του τουρισμού μετά την υπογραφή της Διακήρυξης του Ισλαμαμπάντ που στοχεύει στην εμβάθυνση της οικονομικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των τριών μουσουλμανικών εθνών.
Για να έχει πολιτική επιρροή στο μέλλον του Αφγανιστάν, η Τουρκία συνεργάζεται στενά με τον σταθερό σύμμαχό της στον Κόλπο, το Κατάρ. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν και ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι υπέγραψαν 12 Μνημόνια Συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως ο στρατός, η υγειονομική περίθαλψη, ο τουρισμός και οι τομείς της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, εξήγησε: "Το Κατάρ θα συνεργαστεί με τη σύμμαχο Τουρκία και αξιωματούχους των Ταλιμπάν για να διασφαλίσει ότι το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο τόπος χαοτικών σκηνών μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν, θα συνεχίσει να λειτουργεί".
Η Άγκυρα φαίνεται να ελπίζει ότι η έξοδος των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν δημιούργησε χώρο για τον ηγετικό ρόλο της Τουρκίας και του Πακιστάν. Μερικοί μελετητές συμφωνούν.
"Επί 20 χρόνια, είχαμε τις ΗΠΑ στην περιοχή ως εξωπεριφερειακή δύναμη, αλλά με τις μπότες στο έδαφος. Και τώρα που έφυγαν, υπάρχει ένα πολιτικό κενό... Υπάρχει γεωπολιτική δυναμική", είπε η Rabia Akhtar, η οποία ηγείται του Κέντρου για τη Στρατηγική Ασφαλείας και την Έρευνα Πολιτικής (CSSPR) στο Πανεπιστήμιο της Λαχώρης. "Το Πακιστάν βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά του. Και δεν είναι μόνο το Πακιστάν, αλλά είναι και το Ιράν, είναι η Τουρκία".
Στις 23 Δεκεμβρίου, μετά από 10ετή παύση, αναχώρησε το πρώτο εμπορευματικό τρένο από το Πακιστάν στην Τουρκία μέσω του Ιράν, με το όνομα σιδηροδρομική υπηρεσία Ισλαμαμπάντ- Κωνσταντινούπολη. Ήταν μια σημαντική ώθηση στις εμπορικές δυνατότητες των τριών ιδρυτών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας. Η κίνηση ήρθε μετά από αρκετά χρόνια κατά τα οποία οι ΗΠΑ ακολούθησαν μια πολιτική «μέγιστης πίεσης» εναντίον του Ιράν για να απομονώσουν τη χώρα διακόπτοντας όλους τους τρόπους διεθνούς εμπορίου με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Νωρίτερα το Δεκέμβριο, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας διαμετακομιστικής οδού που θα συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή η οδός διαμετακόμισης μπορεί ενδεχομένως να συνδεθεί με τη σιδηροδρομική υπηρεσία Ισλαμαμπάντ-Κωνσταντινούπολη και να ενισχύσει περαιτέρω τη συνδεσιμότητα στην περιοχή, δεδομένου ότι το Πακιστάν και η Τουρκία είναι και οι δύο στενοί σύμμαχοι του Αζερμπαϊτζάν και έχουν ισχυρές εμπορικές σχέσεις με το Ιράν.
Όλα φαίνονται πολλά υποσχόμενα. Μόνο που δεν είναι.
Πάρτε, για παράδειγμα, τη συμφωνία Τουρκίας-Πακιστάν για τη συμφωνία επιθετικών ελικοπτέρων T129. Αυτή η πώληση δεν έχει προχωρήσει επειδή η TAI απέτυχε να εξασφαλίσει τις άδειες εξαγωγής των ΗΠΑ για τη σύμβαση. Το T129 παράγεται με άδεια της Ιταλο-Βρετανικής εταιρείας AgustaWestland. Τροφοδοτείται από κινητήρες που κατασκευάζονται από την LHTEC, η οποία είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Honeywell και της βρετανικής εταιρείας Rolls-Royce.
Εν ολίγοις, η στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας-Πακιστάν έγινε θύμα μιας τουρκικής - αμερικανικής διαμάχης σχετικά με την απόκτηση από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος S-400.
Μετά είναι η Κίνα. Μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν, η Κίνα ήταν η πρώτη ξένη χώρα που υποσχέθηκε έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν. Η ασφάλεια στα δυτικά σύνορα της Κίνας και για τα έργα Belt and Road στην Κεντρική Ασία και το Πακιστάν είναι απαραίτητη για το Πεκίνο. Χρειάζεται επίσης ένα ευνοϊκό σύστημα ασφαλείας στην περιοχή για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της. Η παραδοσιακή συμμαχία Κίνας-Πακιστάν εξελίσσεται σε μια συμμαχία Κίνας-Πακιστάν στο Αφγανιστάν όπου μπορεί να υπάρχει μόνο ένας πολύ περιορισμένος ρόλος για την Τουρκία. «Είναι πιθανό να υπάρξει βαθύτερη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Κίνας, του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, της Ρωσίας και του Ιράν, για τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και την καταστολή του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών», δήλωσε ο Mercy A. Kuo, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Pamir Consulting.
Η Κίνα ήταν επίσης παραδοσιακά καχύποπτη για τη συγκαλυμμένη τουρκική κυβερνητική υποστήριξη προς την Τουρκο-Μουσουλμανική μειονότητά της, τους Ουιγούρους, τους οποίους το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρεί θεμελιώδη απειλή για την ασφάλεια. Νωρίτερα φέτος, το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών, γνωστό και ως Τουρκικό Συμβούλιο, άλλαξε το όνομά του σε Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, προσθέτοντας επιπλέον ανησυχία στις κινεζικές (και ρωσικές) υποψίες για ενδεχόμενο παντουρκικό αυτονομισμό. Η υπό την ηγεσία της Τουρκίας κίνηση για την αναβάθμιση της συνεργασίας των τουρκόφωνων κρατών σε μια πολιτική μονάδα που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την επιρροή του Πεκίνου και της Μόσχας στην Κεντρική Ασία θα τεθεί αναμφίβολα υπό στενό έλεγχο της Κίνας και της Ρωσίας.
Έπειτα υπάρχει η ιρανική ασάφεια. Οι στρατιωτικές ασκήσεις «Three Brothers - 2021» το Σεπτέμβριο προκάλεσαν αυξημένες εντάσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία το αντιλήφθηκε ως απειλή για την ασφάλεια, ιδίως λόγω της εμπλοκής του Πακιστάν. Σε απάντηση, την 1η Οκτωβρίου, ο ιρανικός στρατός ξεκίνησε τη δική του στρατιωτική άσκηση, με την κωδική ονομασία «Fatehan Khaybar», κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν. Λίγο μετά από αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις, το Αζερμπαϊτζάν έκλεισε στο Μπακού ένα τζαμί και ένα γραφείο που διαχειριζόταν ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Η Τεχεράνη βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με την απειλή εθνο-εθνικιστικών αποσχιστικών τάσεων μεταξύ του ίδιου του αζερο-τουρκικού πληθυσμού της. Η τουρκική μειονότητα στο Ιράν, η μεγαλύτερη, υπολογίζεται σε 14-20 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια χώρα 84 εκατομμυρίων ανθρώπων συνολικά.
Μια άλλη αζερο-ιρανική τριβή αφορά τα συμβόλαια ανοικοδόμησης μετά τον πρόσφατο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τεχεράνη έχει απογοητευτεί από τα γενναιόδωρα βραβεία κατασκευαστικών έργων του Μπακού σε τουρκικές ή πακιστανικές εταιρείες αντί για Ιρανούς πλειοδότες.
Θεωρητικά, το Ιράν είναι ο «μουσουλμάνος αδελφός» της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, είναι ο θρησκευτικός αντίπαλος της Τουρκίας (Σιίτες), ο ιστορικός αντίπαλος και διασυνοριακός αντίπαλος στο Ιράκ με σιιτική πλειοψηφία και στη Συρία που διοικείται από σιίτες.
Τέλος, το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να είναι περισσότερο ρωσικός χλοοτάπητας παρά τουρκικός. Περισσότεροι Αζέροι μιλούν ρωσικά από εκείνους που λατρεύουν να βρυχώνται το τουρκικό σύνθημα «ένα έθνος, δύο κράτη». Το Πακιστάν παραμένει ο ισχυρότερος σύμμαχος της Κίνας και φαίνεται χαρούμενος που θεωρεί τον εαυτό του κινεζικό έδαφος.
Η παντουρκιστική / ισλαμιστική φιλοδοξία του Ερντογάν θα είναι καλή τόσο για τα ρωσικά όσο και για τα κινεζικά συμφέροντα: θα σημαίνει περαιτέρω τουρκική εμπλοκή προς τα ανατολικά και περαιτέρω αποδυνάμωση των ήδη τεταμένων δεσμών της με τους δυτικούς θεσμούς, κυρίως με το ΝΑΤΟ. Η Μόσχα και το Πεκίνο θα είναι αναμφίβολα σε θέση να ελέγξουν οποιοδήποτε φάουλ από το νηπιακό Τούρκο / Μουσουλμανικό μπλοκ.