Οι δύο βασικές αλλαγές στον νέο ΕΝΦΙΑ


Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ με τον οποίο θα φορολογηθούν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκεται η επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Από: capital.gr / Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ήδη οι θεσμοί έχουν λάβει ενημέρωση για τις προωθούμενες αλλαγές οι οποίες θα συζητηθούν με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της έκδοσης των σχετικών αποφάσεων και τα τεστ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου το εκκαθαριστικό του νέου φόρου να φθάσει σωστά χωρίς λάθη σε όλους του ιδιοκτήτες.

Ο φόρος θα πληρωθεί σε 10 δόσεις όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ενώ υπολογίζεται και έκπτωση της τάξης του 3-4% αλλά όχι για όλους.

Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν σημαντικά αλλά και στις περιοχές που εντάχθηκαν στο σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι τσουχτερός.

Ο νέος φόρος που θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα θα προβλέπει τη φορολόγηση κάθε ακινήτου χωριστά και με βάση την αξίας της ακίνητης περιουσίας που κατέχει ο φορολογουμένους την 1η Ιανουαρίου 2022.

Με βάση τον σχεδιασμό ο νέος ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει

- Μείωση 3%-4%. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του βεβαιωθέντος ποσού θα είναι μειωμένο κατά 100 εκατ. ευρώ. Μαζι με την προηγούμενη μείωση που είχε πραγματοποιηθεί το 2019 συνολικά το "κούρεμα" στον ΕΝΦΙΑ θα φθάσει το 25-27%

– Στη νέα κλίμακα που έχει σχεδιάσει η επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν αλλαγές στα κλιμάκια για να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Επίσης θα τοποθετηθεί και ένας "κόφτης" στην περίπτωση που το νέο κλιμάκιο δεν απορροφά την αύξηση της αντικειμενικής αξίας θα ενεργοποιείται ο "κόφτης" Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο "κόφτης" θα είναι μεγαλύτερο για περιουσίες έως 100.000 ευρώ και πάνω από την αξία αυτή και ανά 100.000 ευρώ θα βαίνει μειούμενος. Το βάρος του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως για μία ακόμη φορά πέφτει στους έχοντες χαμηλή ακίνητη περιουσία, με τους υπόλοιπους δηλαδή τη μεσαία τάξη και όσους έχουν υψηλότερη περιουσία να συνεχίζουν να πληρώνουν δυσανάλογα ποσά. Και δυστυχώς αυτή η εξέλιξη θα κλιμακώνεται σε όλες τις φορολογικές όσο φθάνουμε στις εκλογές.

Σημειώνεται ότι  ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση τη νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του

Μπορεί ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ να ενσωματώνεται στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα ωστόσο, δεν θα συμβεί το ίδιο και για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι 68.652 επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον συμπληρωματικό φόρο και το 2022.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ύψους 278 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο συμπληρωματικός φόρος ανέρχεται στο ποσό των 646 εκατ. ευρώ.

 Σημειώνεται ότι για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ  για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰.

Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail