Φταίει κι ο Χατζηπετρής, ή... συγγνώμη δίχως αντίκρυσμα

Μετά το... μεγαλειώδες φιάσκο με τον χιονιά, τι για «war room» λένε τώρα, τι για εκσυγχρονισμό (πάλι;) της Πολιτικής Προστασίας, τι ότι ο Μητσοτάκης παίρνει πια την υπόθεση στα χέρια και θα τα λύσει όλα. Κοντολογίς, τι λένε στον ταλαίπωρο Έλληνα; Ότι σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης τώρα, δεν έκαναν τίποτα. Μηδέν εις το πηλίκον

Από: antinews.gr

Μάλλον νομίζουν ότι απευθύνονται σε αδαείς ιθαγενείς. «Με όσα μεσολάβησαν τις προηγούμενες ημέρες με την «Ελπίδα», αλλά και με όσα θα ακολουθήσουν, το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν σαφές: ο πρωθυπουργός παίρνει την κατάσταση στα χέρια του», γράφει μεγάλη (!) εφημερίδα φιλοκυβερνητική ντουντούκα.

Και τι θα κάνει ο πρωθυπουργός, κατ' εντολήν του οποίου, όπως συνήθως λέγουν οι περισσότεροι υπουργοί, διορθώνονται όλα τα στραβά σε τούτη τη χώρα; Θα εκσυγχρονίσει τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, μας απαντούν τα αγαπητά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Παχιά λόγια

Και δώστου ότι θα φτιαχτεί war room («αίθουσα πολέμου» - τρέμετε οχτροί!) για να τα βάλουμε με τον επόμενο χιονιά ή το όποιο φαινόμενο, και να ότι έχουν ξετυλίξει πάνω στα τραπέζια, όπου κάνουν τις «πυρετώδεις συσκέψεις», τα διάφορα αμερικανικά και αγγλικά μοντέλα.

Και, έτσι, μας λένε, ο πολυχρονεμένος πρωθυπουργός (ευτυχώς αυτή τη φορά απέφυγαν τη λέξη «Μωυσής») θα βάλει τάξη ούτως ώστε την επόμενη φορά να αποφευχθεί το φαινόμενο που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες με τους διαφόρους ανευθυνο-υπεύθυνους που ήταν σκόρπιοι, ή και άφαντοι.

Εύλογα γεννώνται τα ερωτήματα: Μα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βγήκε πρωθυπουργός, επειδή κατακεραύνωνε τον ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι, και διαφημίζοντας ότι η ΝΔ είναι καλύτερη στη διαχείριση του κράτους απ' ότι ο Τσίπρας;

Τι έκανε, λοιπόν, η κυβέρνηση στα σχεδόν τρία χρόνια που είναι πάνω, ούτως ώστε να διορθωθεί η λειτουργία του κράτους;

Τώρα, θυμήθηκε ότι πρέπει να εκσυγχρονίσει τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας;

Μα, τα ίδια δεν έλεγε και το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές, οπότε, μάλιστα, ο Κ.Μητσοτάκης εμφανίστηκε να ομιλεί περί γιγαντιαίων προμηθειών ιπτάμενων και άλλων μέσων, αναδιοργάνωση των αρμοδίων υπηρεσιών, κ.λ.π.;

Δίχως αντίκρυσμα

Γι' αυτό, άλλωστε, δεν αναβάθμισε, υποτίθεται, την Πολιτική Προστασία σε υπουργείο; Άσχετα, βέβαια, εάν ο θεσμός εγκαινιάστηκε με το γνωστό φιάσκο, την άρνηση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, να αναλάβει το υπουργείο.

Και μόνο η αναβάθμιση ενός τομέα σε υπουργείο, αυτονόητα σημαίνει την... αναδόμηση αυτού του μηχανισμού. Κάθε άλλο, όμως, έγινε. Κάτι που φάνηκε περίτρανα και στον πρόσφατο χιονιά.

Να σημειωθεί ότι, τότε, η τοποθέτηση του πρώην Επιτρόπου στην ΕΕ, τον Αύγουστο του 2021, Χρήστου Στυλιανίδη, στη θέση του υπουργού, είχε συνοδευτεί με έντονη φημολογία, σύμφωνα με την οποία ο Κύπριος πολιτικός περισσότερο είναι για να φέρει κονδύλια από την ΕΕ, προκειμένου να γίνουν μεγάλες προμήθειες και αγορές εξοπλισμού για την Πολιτική Προστασία. Όχι για να βάλει τάξη στον τομέα.

Αυτή καθεαυτή η διαχείριση του τομέα της Πολιτικής Προστασίας, κατά την ίδια φημολογία, θα ανετίθετο στον υφυπουργό, άλλοτε αρχηγό ΓΕΑ, Ευάγγελο Τουρνά. Βέβαια, οι γνωρίζοντες ξέρουν πολύ καλά τις ιδιομορφίες, αδυναμίες, λεπτές ισορροπίες και σχέσεις διαπλοκής του μηχανισμού.

Όπως και να' χει, όμως, γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τη βελτίωσή του. Kαι τώρα έρχεται, δήθεν, να διαφημίσει τον (και πάλι;) εκσυγχρονισμό του τομέα.

Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει... δράκο. Άντε να δεχτούμε τη συγγνώμη στις πυρκαγιές, στην άθλια διαχείριση του κορονοϊού και των τεστ, στις πλημμύρες, στην οικονομική και ενεργειακή κρίση της χώρας, στα εθνικά, κ.ο.κ. Όταν, όμως, η συγγνώμη επαναλαμβάνεται με ευκολία και δεν έχει αντίκρυσμα, απλά είναι μισή. Κατά τα λοιπά, όλοι φταίνε που δεν δείχνουν «ατομική ευθύνη», και, βέβαια, ο... Χατζηπετρής.

Στου Κασίδη το κεφάλι

Η «ανεμελιά» -και- στον χιονιά θυμίζει τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η κυβέρνηση έχει χειριστεί έως τώρα κρίσιμα θέματα.

Ξεχνάει κανείς, άραγε, πως διαχειρίστηκε το Μεταναστευτικό; Κατήργησε το υπουργείο Μετανάστευσης, το ξαναέφτιαξε, του άλλαζε συνεχώς επικεφαλής, κ.ο.κ.

Μήπως ξεχνάει κανείς πως διαχειρίστηκε μείζονα εθνικά ζητήματα, ειδικά με την Τουρκία; Πρωτοκλασάτοι υπουργοί της, λίγους μήνες μετά την άνοδο της ΝΔ στην κυβέρνηση, έβγαιναν και έλεγαν ότι θαλάσσιες περιοχές, στις οποίες είχαν εισβάλλει τουρκικά πολεμικά και ερευνητικά πλοία, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, είναι «αμφίσημες» (!).

Μετά, όταν τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν εισβάλλει εντός της ελληνικής Υφαλοκρηπίδας, άλλοι έλεγαν ότι φύσηξε δυνατός αέρας και τα... παρέσυρε.

Ενώ τουρκικά ερευνητικά σκάφη ήταν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάποιοι χασκογελούσαν και, ούτε λίγο ούτε πολύ, έλεγαν ότι οι Τούρκοι είναι βλάκες γιατί εκεί που «σκάβουν» δεν υπάρχει φυσικό αέριο.

Ορισμένοι, μέσα από το μέγαρο Μαξίμου μάλιστα, όταν τα τουρκικά πλοία είχαν πλησιάσει στο Καστελόριζο, έλεγαν ότι τα έξι ναυτικά μίλια είναι η «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας.

Ενώ ήταν πασίγνωστο ότι η Τουρκία είχε δρομολογήσει την υπογραφή του απαράδεκτου και ψευδεπίγραφου μνημονίου για κοινή, δήθεν, τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ, κάποιοι κυβερνητικοί... αγρόν ηγόραζαν.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς! Την κατάμουτρη κυβερνητική κοροϊδία για τις τιμές των μοριακών τεστ; Για τους μισθούς και τις συντάξεις φτώχειας; Για τις δήθεν επιδοτήσεις στις αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος και του φυσικού αερίου; Τα ήξεις αφήξεις για ιδιαίτερα περίεργες περιπτώσεις κυκλωμάτων παιδικής -και γενικότερης- πορνείας; Για δολοφονίες, ακόμα και δημοσιογράφου, και μαζικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών της νύκτας εν μέσω μάλιστα καραντίνας; Για τις προμήθειες λεωφορείων, ακατάλληλων για τις συνθήκες της πανδημίας; Για την εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος Υγείας; Για την εξυπηρέτηση της πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, τα οποία πλέον έχουν την απόλυτη εξουσία στην Ελλάδα;

Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς.

Γκώσαμε από... εκσυγχρονισμό

Τώρα, λοιπόν, μετά από το ηχηρότατο -για την κυβέρνηση- καμπανάκι το καλοκαίρι στις πυρκαγιές, έρχονται, και με θράσος χιλίων πιθήκων, εξαγγέλλουν και πάλι τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Γκώσαμε, πια, με τόσο εκσυγχρονισμό που φάγαμε τα τελευταία χρόνια! Η Ελλάδα βρίσκεται σε δραματική τροχιά παρακμής και η κυβέρνηση προσπαθεί με προπαγανδιστικές φιοριτούρες να ωραιοποιήσει την κατάσταση, μόνο και μόνο για να διατηρήσουν κάποιοι τις καρέκλες τους και για να ροκανίσει η διαπλοκή τα δισεκατομμύρια των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τα Δυτικά προάστια

Σε αυτό το σκηνικό, τι το πιο συνηθισμένο από το να βρεθεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος. Στην προκειμένη ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Ο ίδιος έχει πολύ μεγάλες ευθύνες και καλό είναι να μην προσπαθεί να τις διασκεδάσει.

Ωστόσο, δεν είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για το «επιτελικό» μπάχαλο που σημειώθηκε. Πρωτίστως, είναι ο ίδιος ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας και οι πολιτικοί προϊστάμενοί του.

Και, βέβαια, πέραν της επιχειρησιακής ευθύνης, υπάρχει και η πολιτική. Την οποία φέρει ολάκερη η κυβέρνηση. Ουδείς, όμως, φαίνεται πως έχει την ευθιξία να παραιτηθεί. Έστω και για τα μάτια του κόσμου.

Όμως, για παραιτήσεις πίεζε η ΝΔ, όταν ήταν αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε για πυρκαγιές, είτε για πλημμύρες. Όλως... περιέργως, βέβαια, όταν έγινε κυβέρνηση, αναβάθμισε και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, και τον επικεφαλής της ΕΜΑΚ, που τον έκανε αρχηγό της Πυροσβεστικής. Και οι δύο είχαν επικριθεί για την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι. Χτες, πάντως, ο δεύτερος αποστρατεύθηκε.

Κρίσεις: Το μπαλάκι των ευθυνών στην Πυροσβεστική - Άλλαξε ο αρχηγός ΓΕΑ

Να σημειωθεί πως, παρά τους μύδρους συλλήβδην κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν επέδειξαν όλοι οι Δήμοι εξαιρετικά προβληματική διαχείριση, όπως κυρίως έκανε η Περιφέρεια και οι Δήμοι των «κυριλέ» περιοχών του Λεκανοπεδίου, καθώς και ο Δήμος Αθηναίων.

Τα Δυτικά προάστια (της φτωχολογιάς) τα πήγαν ασυγκρίτως καλύτερα, αφού ήταν πολύ καθαρότερα από χιόνια, σε αντίθεση με τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, τα βόρεια και νότια προάστια.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα: Γιατί κάποιοι Δήμοι ήταν προετοιμασμένοι, είχαν αλάτι και μέσα, και ενήργησαν εγκαίρως, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα προτού ξεσπάσει η χιονόπτωση, και άλλοι κυριολεκτικά τα' χαν γραμμένα όλα στα παλιά τους τα παπούτσια;

Ανακάλυψαν την... Αμερική τους

Δεκαετίες, τώρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, μετά τις όποιες κρίσεις, έσπευδαν να υποσχεθούν μέτρα εκσυγχρονισμού, πανάκριβες αγορές εξοπλισμού, κ.ο.κ.

Τώρα, βλέπει στο war room που θα φτιάξει η Πολιτική Προστασία τον από μηχανής Θεό που θα λύνει όλα τα προβλήματα. Οι παλαιότεροι ενθυμούνται, ήδη από εποχής ΠΑΣΟΚ, στη δεκαετία του 1990 και μετά, τα πράγματι τότε σύγχρονα κέντρα διαχείρισης κρίσεων.

Τα μέσα και οι υποδομές υπάρχουν, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η ανανέωσή τους. Κυρίως, όμως, χρειάζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι για να τα θέσουν σε κίνηση, όταν εμφανιστεί το πρόβλημα. Όχι τα ανίκανα βύσματα και οι κομματικοί -ή οικογενειακοί- βολεψάκηδες και εγκάθετοι, που έχουν κατακλύσει κρίσιμους τομείς.

Στους «νέους» σχεδιασμούς της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι να αλλάξουν τα πάντα. Οι «αρμόδιοι» φωστήρες, μάλιστα, ανακάλυψαν τώρα ότι η Πολιτική Προστασία έχει μόνο συντονιστικό ρόλο, αλλά δεν έχει καμία ελεγκτική αρμοδιότητα επί των φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται με το αντικείμενο (!).

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Επιτέλους, ανακάλυψαν κι' αυτοί την... Αμερική τους.

Θεωρητικά ευχολόγια

Το αφήγημα της κυβέρνησης τώρα είναι ότι θα υπάρξει «νέα φιλοσοφία» στη λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣ- ΚΕΔΙΚ).

Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κεντρικό συντονιστικό κέντρο για τη διαχείριση κάθε κινδύνου, καταστροφής ή έκτακτης ανάγκης. Και, βέβαια, για να γίνει αυτό, τι άλλο θα έκανε η κυβέρνηση, εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου; Προσλήψεις 500 ατόμων.

Κατά τα λοιπά, το σχέδιο που διαρρέει η κυβέρνηση μοιάζει με τα συνήθη ευχολόγια που διακινούν οι κυβερνήσεις αμέσως μετά τις όποιες αποτυχίες τους, προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών.

Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι

Όπως και να' χει, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, θα πρέπει να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο διαμοιρασμός των πληροφοριών, ώστε η Πολιτική Προστασία να έχει συνεχώς πλήρη εικόνα της κατάστασης και να μπορεί να συντονίζει αποτελεσματικά τις ενέργειες των εμπλεκομένων φορέων.

Το ΕΣΚΕΔΙΚ θα λειτουργεί σε τέσσερα επίπεδα:

-Το υψηλότερο. Οι αρμόδιοι υπουργοί και εάν χρειαστεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός (!) .

Ελπίζουμε ο -εκάστοτε- πρωθυπουργός να ασχολείται με σοβαρά πράγματα και όχι με τις δουλειές άλλων, όπως τους εγκλωβισμούς-απεγκλωβισμούς π.χ. από την Αττική οδό.

-Το δεύτερο. Επιστήμονες, οι οποίοι θα κάνουν την αξιολόγηση των δεδομένων, ούτως ώστε οι επιχειρησιακοί παράγοντες να λαμβάνουν έγκυρα στοιχεία.

-Το τρίτο θα είναι αμιγώς επιχειρησιακό ένα war room. Εκεί σε ένα δωμάτιο θα βρίσκονται εκπρόσωποι από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση μιας κρίσης, καθώς και πρόσωπα με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

- Το τέταρτο θα είναι το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.

Από τα παραπάνω, μάλλον διαφαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί η λαϊκή θυμοσοφία ότι όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail