Hugo_ob / pixabay |
Gordon G. Chang - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν θα πρέπει να καταστρώσουν σχέδια για μια στοχευμένη στρατηγική για την καμένη γη που θα καθιστούσε την Ταϊβάν όχι απλώς ελκυστική αν καταληφθεί ποτέ με τη βία, αλλά θα ήταν θετικά δαπανηρή για να διατηρηθεί», γράφουν στο πιο δημοφιλές έγγραφο του 2021 του Αμερικανικού Στρατού Πολέμου. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματικά απειλώντας να καταστρέψει εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, τον σημαντικότερο κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο και τον σημαντικότερο προμηθευτή της Κίνας».
Ο McKinney και ο Harris εξηγούν τον τίτλο τους αναφέροντας μια κινέζικη παροιμία: «Κάτω από μια σπασμένη φωλιά, πώς μπορεί να υπάρχουν ολόκληρα αυγά;».
Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν τα πιο γρήγορα τσιπς στον κόσμο, αλλά δεν φτιάχνουν κανένα από αυτά.
Η Ταϊβάν κάνει. Το νησί είναι μακράν ηγέτης παγκοσμίως στην κατασκευή τσιπς. Μια εταιρεία, η TSMC, όπως είναι γνωστή η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, παράγει περισσότερα από τα μισά από τα τσιπς του πλανήτη κατά παραγγελία και περίπου το 90% των προηγμένων επεξεργαστών της. Η TSMC και η Samsung Electronics είναι οι μόνες δύο εταιρείες που μπορούν να παράγουν τσιπς 5 νανομέτρων, τα πιο προηγμένα οπουδήποτε.
«Σήμερα, εάν ελέγχετε την πρόσβαση σε μικροτσίπ, τότε μπορείτε να ελέγξετε τον κόσμο», γράφει ο Μπομπ Άντερσον στον ιστότοπο Federalist. Η Ταϊβάν είναι τόσο σημαντική που οι άνθρωποι εκεί μιλούν για τη βιομηχανία τσιπς που παρέχουν μια «ασπίδα πυριτίου» ενάντια σε μια κινεζική εισβολή.
Το επιχείρημα της ασπίδας, είτε από Ταϊβανέζους είτε από Αμερικανούς, είναι ευσεβής πόθος. Ναι, το Πεκίνο απέτυχε θεαματικά να αναπτύξει τη δική του βιομηχανία τσιπς και, ναι, η Κίνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα τσιπς της Ταϊβάν. Ωστόσο, ο Κινέζος ηγεμόνας Xi Jinping δεν πρόκειται να αποθαρρυνθεί από την προοπτική να χάσει την TSMC ή, εν προκειμένω, όλη τη βιομηχανία τσιπς της Ταϊβάν. Θα πάρει το νησί ακόμα κι αν χρειαστεί να το κάνει ραδιενεργή ακατοίκητη πλάκα για χίλια χρόνια.
Στις αρχές της διακυβέρνησής του, ο Xi στήριξε τη νομιμότητά του στην κατάληψη της Ταϊβάν. «Κοιτάζοντας πιο μπροστά, το θέμα των πολιτικών διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να φτάσει σε μια τελική επίλυση, βήμα προς βήμα, και αυτά τα θέματα δεν μπορούν να περάσουν από γενιά σε γενιά», δήλωσε τον Οκτώβριο του 2013.
«Η Κίνα ήθελε την Ταϊβάν πολύ πριν η TSMC παράγει τσιπς και θα το ήθελε ακόμα κι αν η TSMC δεν υπήρχε ποτέ», τόνισε ο Michael Turton, μακροχρόνιος κάτοικος της Ταϊβάν και αρθρογράφος των Taipei Times, αυτό το μήνα σε μια διάψευση στο Broken Nest. «Θέλει την Ταϊβάν γιατί, όπως η ναζιστική Γερμανία, είναι μια επεκτατική δύναμη που οδηγείται από ρατσιστικές ιδεολογίες και ρατσιστική ιστορία».
Επιπλέον, ο McKinney και ο Harris κάνουν λάθος σε ένα άλλο θεμελιώδες σημείο. Υποστηρίζουν πως θα ήταν δύσκολο να επιβραδυνθεί ο Xi με συμβατικές στρατηγικές αποτροπής.
Το ζεύγος κάνει λάθος γιατί, μεταξύ άλλων, το καθεστώς της Κίνας νιώθει εξαιρετικά απέχθεια για τις απώλειες. Ο Xi γνωρίζει πως μια εισβολή στο νησί δε θα ήταν δημοφιλής στους περισσότερους Κινέζους πολίτες, ειδικά αν οι γιοι ή οι κόρες τους σκοτωθούν ή ακρωτηριαστούν κατά την προσπάθεια. Εκτός και αν βρεθεί υπό ακραία πίεση, δεν πρόκειται να κάνει κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της διακυβέρνησης του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο McKinney και ο Harris, επομένως, χάνουν τελείως το σημάδι όταν υποστηρίζουν ότι ένας αγώνας εξοπλισμών με την Κίνα θα ήταν αντιπαραγωγικός.
Ο Ρίτσαρντ Φίσερ, στρατιωτικός αναλυτής της Κίνας στο Διεθνές Κέντρο Αξιολόγησης και Στρατηγικής, δηλώνει στο Gatestone πως είναι δυνατό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κερδίσουν έναν τέτοιο διαγωνισμό με την Κίνα. Ο Fisher έχει δίκιο. Ο κινεζικός στρατός διεξάγει αγώνες εξοπλισμών όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά με μεγάλο μέρος της περιοχής, ειδικά την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Οι McKinney και Harris, αν και κατέληξαν σε λάθος συμπεράσματα, αξίζουν τουλάχιστον τα εύσημα για την αντιμετώπιση ενός ευαίσθητου ζητήματος. «Για να είμαστε σαφείς, δεν υπάρχει κανένας νοητός τρόπος ότι η Ταϊβάν ή οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μια κινεζική εισβολή χωρίς να επιβάλλουν κόστος και κινδύνους στο λαό της Ταϊβάν», υποστηρίζουν στον ιστότοπο Taiwan News. «Αυτή είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα».
Είναι. Οι άνθρωποι της Ταϊβάν, γράφουν, «πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται το αδιανόητο».
Επιπλέον, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι Αμερικανοί. Τι τους είναι πλέον αδιανόητο;
Αυτή θα ήταν η Ταϊβάν στα χέρια του Πεκίνου. Για περισσότερο από έναν αιώνα, η Αμερική έχει τραβήξει τη δυτική αμυντική της περίμετρο στα ανοικτά των ακτών της Κίνας και η Ταϊβάν βρισκόταν στο κέντρο αυτής της κρίσιμης γραμμής, όπου συναντώνται οι Θάλασσες της Νότιας Κίνας και της Ανατολικής Κίνας. Η Ταϊβάν προστατεύει επίσης τη νότια πλευρά του συμμάχου της Αμερικής στην Ανατολική Ασία, την Ιαπωνία.
Επιπλέον, σε μια εποχή που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας επιτίθεται σε δημοκρατίες, η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να επιτρέψει στο Πεκίνο να απορροφήσει καμία από αυτές, ακόμα κι αν δεν είναι το σπίτι των κορυφαίων κατασκευαστών τσιπς στον κόσμο.
«Η καταστροφή της δημοκρατίας της Ταϊβάν είναι απαραίτητη για να δοθεί άδεια στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να καταστρέψει όλες τις άλλες δημοκρατίες», επεσήμανε ο Φίσερ. «Η δολοφονία της Ταϊβάν είναι το πρώτο αλλά πιο απαραίτητο βήμα προς την ηγεμονία».
Αν η Αμερική ερχόταν να σώσει την Ταϊβάν, δεν θα υπερασπιζόταν μόνο το νησί. Η Αμερική θα υπερασπιζόταν τον εαυτό της.