Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.
Στο παρελθόν έχω αναφερθεί στην επιλογή της ονομασίας όταν συνέταξα το υπόψη σχέδιο το 2010 στο ΓΕΕΘΑ. Δυο λόγια για τη συμβολική ονομασία που έχει ο Δευκαλίων για τους Έλληνες σύμφωνα με τη μυθολογία και στη συνέχεια κάποια στοιχεία για το σχέδιο.
Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται σε παραδόσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών. Την εποχή που στη Θεσσαλία βασίλευε ο Δευκαλίωνας, ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει το χάλκινο γένος των ανθρώπων που ήταν διεφθαρμένoι. Ο Δευκαλίωνας πληροφορήθηκε από τον πατέρα του, Προμηθέα, για την επερχόμενη καταστροφή, κατασκεύασε ένα πλοίο, συγκέντρωσε τα απαραίτητα εφόδια για την επιβίωση τους και επιβιβάστηκε στο πλοιάριο μαζί με την γυναίκα του Πύρρα. Όταν οι βροχές που έστειλε ο Δίας σταμάτησαν, το πλοίο του Δευκαλίωνα προσάραξε πάνω στην κορυφή του Παρνασσού. Προκειμένου να αναγεννηθεί το ανθρώπινο γένος, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα άρχισαν να πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους: Οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίωνας μεταμορφώνονταν σε άνδρες και αυτές που πετούσε η Πύρρα μεταμορφώνονταν σε γυναίκες.
Από την πρώτη πέτρα που πέταξε ο Δευκαλίωνας προήλθε ο ΕΛΛΗΝΑΣ, γενάρχης των Ελλήνων.
Σε ότι αφορά το Σχέδιο: Σ' αυτό συμμετέχουν και οι τρεις κλάδοι των Ε.Δ. (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία) με σκοπό τη συνδρομή των δυνάμεων πολιτικής προστασίας σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και των δυνάμεων διεθνών οργανισμών στα πλαίσια συνεισφοράς της χώρας στο εξωτερικό.
Σε ότι αφορά τη συνδρομή στο εξωτερικό απαιτήθηκε και πραγματοποιήθηκε αρκετές φορές (Πλημμύρες Αλβανία, σεισμούς Αιτή, κ.λπ).
Τα τμήματα (από μόνιμο προσωπικό) είναι επιπλέον των διατιθεμένων πυροσβεστικών μέσων κατά την αντιπυρική περίοδο και προέρχονται από ειδικές Μονάδες (π.χ. Που διαθέτουν εκχιονιστικά μηχανήματα, διασώστες σκύλους, σκαπανείς πυροσβέστες, κ.λπ), για την αντιμετώπιση καταστροφών σε όλο το φάσμα που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν (Σεισμοί, Πυρκαγιές, Χιονοπτώσεις, Πλημμύρες, κ.λπ).
Καθορίστηκαν συγκεκριμένες περιοχές ευθύνης, προτεραιότητες επέμβασης των τμημάτων και ενδεικτικά κάποια από τα έργα που προβλέφτηκαν για τα συμμετέχοντα τμήματα:
- Υποστηρίζουν τις πυροσβεστικές και λοιπές δυνάμεις - τμήματα στην αντιμετώπιση πλημμυρών, σεισμών, πυρκαγιών, χιονοπτώσεων κ.λπ,.
- Συνδράμουν τον πληγέντα πληθυσμό με υλικά, τρόφιμα και μέσα καθώς και με υγειονομική υποστήριξη, όπου αυτό είναι εφικτό.
- Συνδράμουν στην εκκένωση πληθυσμού, από πληγείσες περιοχές.
- Συνδράμουν με διάθεση μηχανημάτων και λοιπό εξοπλισμό για αποκατάσταση βατότητας οδικού δικτύου, αποκατάσταση προσβάσεων σε οδικές γέφυρες, κ.λπ
Μετά τη συγκρότηση προβλέφθηκε και έγινε ειδική εκπαίδευση των τμημάτων από την πυροσβεστική που θεωρώ ότι συνεχίζεται και ανανεώνεται σε τυχόν μεταθέσεις ή μετακινήσεις του προσωπικού.
Αφού ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των τμημάτων, εξοπλίστηκαν με κατάλληλα μέσα και υλικά, ανάλογα με την αποστολή που θα εκτελούσαν (στολές, άρβυλα δασοπυρόσβεσης, αλυσοπρίονα, φτυάρια, κ.λπ).
Δεν γνωρίζω αν τα τμήματα που διατέθηκαν στην πρόσφατη αντιμετώπιση της κακοκαιρίας προέρχονται από αυτά που προβλέπεται στο σχέδιο Δευκαλίων, ή διατέθηκαν ad hoc, αλλά δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα:
- Ποια είναι τα τμήματα που διαθέτει η πολιτική προστασία;
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός;
- Από ποιον γίνεται ο συντονισμός και ποιος είναι ο Διοικητής που αναλαμβάνει κάθε φορά μια επιχείρηση;
- Γιατί κάθε φορά σε κατάσταση εκτάκτων αναγκών απαιτείται οι Ε.Δ. να βγάλουν τα "κάστανα από τη φωτιά";