Η πηγή πρόσθεσε, ωστόσο, πως οι δοκιμές του συστήματος S-550 δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει καθώς τα πρωτότυπα βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη. Το S-550 ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο και πιστεύεται ότι είναι ένα παράγωγο του S-500 πιο εξειδικευμένο στην άμυνα βαλλιστικών πυραύλων. Και τα δύο συστήματα αναμένεται να χρησιμεύσουν παράλληλα με το επερχόμενο A-235 για να παρέχουν μια νέα γενιά αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων πυραύλων και θα αναπτυχθούν ευρύτερα με το A-235 που αναμένεται να υπερασπιστεί μόνο τη Μόσχα.
Άλλα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων όλων των εκδόσεων των S-300 που λειτουργούν επί του παρόντος, έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν στρατηγικούς βαλλιστικούς πυραύλους, αν και είναι πολύ πιο περιορισμένα στο βεληνεκές στο οποίο μπορούν να το κάνουν.
Όπως αναφέρει το militarywatchmagazine.com, εκτός από την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων, το S-500 είναι ικανό να εμπλέξει ένα ευρύ φάσμα στόχων σε ακραίο βεληνεκές, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ, κάθε είδους αεροσκάφη, καθώς και δορυφόρους ή διαστημικά αεροσκάφη. Ενώ το προηγούμενο σύστημα S-400 που τέθηκε σε λειτουργία από το 2007 είναι ικανό να αναχαιτίζει υπερηχητικούς πυραύλους με ταχύτητα άνω των 8 Mach, όπως αποδεικνύεται σε ασκήσεις τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και με πελάτες εξαγωγών, το S-500 αναμένεται να είναι σε θέση να αναχαιτίσει στόχους σε ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από 10 Mach.
Οι προδιαγραφές του συστήματος πιστεύεται ότι έγιναν πιο φιλόδοξες κατά την ανάπτυξη που οδήγησαν σε καθυστερήσεις, οι οποίες μπορεί να ήταν ως απάντηση στις αναδυόμενες απειλές από επερχόμενα αμερικανικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών αεροσκαφών και των βομβαρδιστικών stealth B-21. Η ανάπτυξη των S-500 στην Αρκτική ακολουθεί την ανάπτυξη του S-400 και άλλων υλικών υψηλής τεχνολογίας, όπως οι αναχαιτιστές MiG-31BM Foxhound, αν και παραμένει αβέβαιο εάν αυτό αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης ανάπτυξης ή εάν το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμαστική βολή ήταν ακόμη και μοντέλο σειριακής παραγωγής. Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης τάσης προς την Αρκτική να αποτελεί περιοχή προτεραιότητας για την ανάπτυξη των νέων οπλικών συστημάτων παράλληλα με τη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.