Ρωσία και Κίνα θα αναπτύξουν το δικό τους μηχανισμό πληρωμών εκτός SWIFT

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να αναπτύξουν κοινές χρηματοοικονομικές δομές για να εμβαθύνουν τους οικονομικούς δεσμούς με τρόπο που δε θα επηρεάζεται από την πίεση τρίτων χωρών. Η κίνηση θα βοηθήσει και τις δύο χώρες να μειώσουν την απειλή της κυβέρνησης των ΗΠΑ να τις αποκλείσει από το διεθνές δίκτυο πληρωμών SWIFT.

Του Chris Devonshire-Ellis - russia-briefing.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, δήλωσε ότι και οι δύο χώρες σκοπεύουν να αυξήσουν τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων σε αμοιβαίους διακανονισμούς και να επεκτείνουν τη συνεργασία για να παρέχουν στους Ρώσους και Κινέζους επενδυτές πρόσβαση στα χρηματιστήρια, με τον Ουσάκοφ να λέει ότι «δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για τη διαμόρφωση μιας ανεξάρτητης χρηματοοικονομικής υποδομής για την εξυπηρέτηση των εμπορικών δραστηριοτήτων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μια υποδομή που δεν μπορεί να επηρεαστεί από τρίτες χώρες».

Η κίνηση αυτή είναι η απάντηση της Ρωσίας στις απειλές ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πιέσουν για να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT που εδρεύει στις Βρυξέλλες ως μορφή κυρώσεων, σύμφωνα με τον Λι Σιν, Διευθυντή του Κέντρου Σπουδών για τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία στο Ινστιτούτο Διεθνούς της Σαγκάης. Σπουδές.

Ο Λι είπε ότι ενώ οι περισσότερες διμερείς συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ρωσίας εξακολουθούν να εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ και διαπραγματεύονται μέσω του συστήματος SWIFT, αυτό σημαίνει πως οι ΗΠΑ μπορούν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε συναλλαγή μεταξύ Κίνας και Ρωσίας ή να αποκλείσουν πλήρως τις δύο χώρες από το διεθνές σύστημα διακανονισμού εμπορίου.

«Αυτός είναι ο λόγος που η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα μετάδοσης οικονομικών πληροφοριών για να προστατευθούν από τον περιορισμό των ΗΠΑ», είπε ο Λι.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν ανεξάρτητα προγράμματα σε διάφορα στάδια εφαρμογής. Η Κίνα ξεκίνησε το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (CIPS) το 2015, ένα ανεξάρτητο σύστημα εκκαθάρισης με το RMB ως νόμισμα τιμής. Παρομοίως, η Ρωσία έχει αναπτύξει το δικό της σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων για τη μεταφορά οικονομικών μηνυμάτων (SPFS).

Και τα δύο συστήματα είναι πλέον σε ισχύ, καθιστώντας σχετικά εύκολη την οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου ρωσο-κινεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος συνδέοντας τα δύο. Το επόμενο βήμα θα είναι να καθορίσετε ποιο νόμισμα - το ρούβλι ή το RMB - θα χρησιμοποιηθεί ως νόμισμα προσφοράς.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία ένα τέτοιο σύστημα, είναι πιθανό να γίνει δημοφιλές σε άλλες χώρες που επιθυμούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία αλλά στερούνται του δικαιώματος από τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα το Ιράν, το οποίο μόλις υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα και τη Ρωσία και έχει μακροπρόθεσμα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης με τους δυο.

Και οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες για την ανάπτυξη κρυπτονομισμάτων και άλλων μηχανισμών πληρωμών εκτός SWIFT με τον όμιλο BRICS καθώς και με την EAEU, αν και οι τεχνικές και πολιτικές δυσκολίες πρέπει ακόμη να επιλυθούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail