Sumekler / pixabay |
Πώς θα το πάρουν οι Γάλλοι, οι Βρετανοί, οι Πολωνοί, οι Ούγγροι, οι Τσέχοι;... Οι ίδιοι οι Αμερικανοί; Ειδικά η Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να αναριγά. Η Βαρσοβία έκανε το παν για να εμποδίσει την ευρωρωσσική συνεννόηση και τώρα βρίσκεται και πάλι στις Συμπληγάδες. Ας μην ξεχνάμε ένα πράγμα, η λεγόμενη "ευρωπαϊκή ειρήνη" του Μεταπολέμου στηρίχθηκε αποκλειστικά, όχι βέβαια στην ΕΕ, αλλά στην αμερικανική εγγύηση, που με τη σειρά της είχε σκοπό την αντιμετώπιση της παγκόσμιας σοβιετικής πρόκλησης. Εξακολουθεί να ισχύει; Αντέχει η Ουάσιγκτον τον διμέτωπο με Κίνα-Ρωσσία;
Ας μην παραξενευθούμε αν δούμε, μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός της δύστυχης Ουκρανίας και διαμοιραστούν τα ιμάτιά της, ζωηρές προσπάθειες επαναπροσέγγισης των ΗΠΑ ή της Γερμανίας με τη Ρωσσία. Χαρακτηριστικό του πολυπολικού συστήματος είναι η συχνή αλλαγή εταίρων και συμμάχων, βλ. λ.χ. τι κάνει σήμερα ο Ερντογάν. Ή τι γινόταν στην Ευρώπη του 19ου αιώνα.
«Οι ιδέες είναι η παρηγοριά των ανίσχυρων και η πρόφαση των ισχυρών», έλεγε ο Κονδύλης. Έτσι συμβαίνει και με την "ευρωπαϊκή ιδέα". Εν ονόματί της ίσως παρακολουθούμε την πλήρη χειραφέτηση της μεταναζιστικής Γερμανίας. Όσο για τη Ρωσσία, δεν πρόκειται να απομονωθεί. Θα αποσπάσει πειρατικά ό,τι μπορέσει κι έπειτα θα κάτσει μαζί με τους άλλους πειρατές στο τραπέζι για να διαπραγματευθεί τα λάφυρα.