Από: sofokleousin.gr
Για τρίτη κατά σειράν ημέρα οι τιμές των ελληνικών χρεογράφων καταποντίζονται και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν αλματωδώς. Στο 2,324%(!) εκτινάχθηκε πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς τίτλου, σημειώνοντας άνοδο κατά 22,7 μονάδες βάσης. Τώρα βρίσκεται οριακά χαμηλότερα από το 2,30%, αλλά οι πιέσεις συνεχίζονται και μπορεί να ενταθούν στη συνέχεια.
Μέσα σε τρεις ημέρες η απόδοση έχει ανεβεί κατά 60(!) μονάδες βάσης, καθώς την περασμένη Τετάρτη βρισκόταν στο 1,72%. Είναι η μεγαλύτερη άνοδος που έχει σημειωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, από την εποχή που διακυβευόταν καθημερινά αν η χώρα μας θα παραμείνει στο ευρώ
Ρεκόρ δυόμισυ ετών σημειώνει και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, που πήγε νωρίτερα στο 1,47%(!) και τώρα διαμορφώνεται σε 1,41%.
Η στήριξη από ΕΚΤ
Σημειώνεται ότι το γενικότερο κλίμα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης είναι αρνητικό και η εικόνα σταδιακά επιδεινώνεται.Τα γερμανικά χρεόγραφα κινούνταν το πρωι σταθεροποιητικά, αλλά τώρα η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει κατά 3,7 μβ , ενώ του γαλλικού ενισχύεται κατά 5 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ιταλικά και η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει κατά 13 μονάδες βάσης, στο 1,88%. Διευρύνεται το spread με τα ελληνικά.
Οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν τις επιπτώσεις από τον επικείμενο – στα τέλη Μαρτίου - τερματισμό του έκτακτου “πανδημικού” προγράμματος (PEPP) της ΕΚΤ.
Αν και η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά χρεόγραφα, επανεπενδύοντας όσα εισπράττει από λήξεις και τόκους, στις αγορές επικρατεί προβληματισμός για το μέγεθος και το εύρος αυτής της στήριξης, σε μιά περίοδο μάλιστα που τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας επιδεινώνονται, με διεύρυνση των ελλειμμάτων και αύξηση του συνολικού χρέους.
Επιτόκια και πληθωρισμός
Ο φόβος του πληθωρισμού και η προοπτική ανόδου των επιτοκίων προκαλούν περαιτέρω πιέσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά χρεόγραφα - οι οποίες φυσιολογικά είναι εντονότερες στα ελληνικά και τα ιταλικά, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης των δύο χωρών με υψηλό χρέος..
Εάν οι αποδόσεις δεν υποχωρήσουν αισθητά το επόμενο δίμηνο με τη βοήθεια ουσιαστικών παρεμβάσεων από πλευράς ΕΚΤ, θα δυσχερανθεί η προσπάθεια δανεισμού τις χώρας από τις αγορές και θα αυξηθεί αναπόφευκτα το κόστος δανεισμού.