sspiehs3 / pixabay |
Raymond Ibrahim - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτή η παρατήρηση προέρχεται από την World Watch List-2022 (WWL-2022), που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τη διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση, Open Doors. Η έκθεση κατατάσσει κάθε χρόνο τις κορυφαίες 50 χώρες όπου οι Χριστιανοί διώκονται περισσότερο για την πίστη τους. Το WWL χρησιμοποιεί δεδομένα από εργάτες πεδίου και εξωτερικούς ειδικούς συνεργάτες για να ποσοτικοποιήσει και να αναλύσει τη δίωξη παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το WWL-2022, που καλύπτει την περίοδο 1η Οκτωβρίου 2020 – 30 Σεπτεμβρίου 2021:
"Πάνω από 360 εκατομμύρια Χριστιανοί υφίστανται υψηλά επίπεδα δίωξης και διακρίσεων για την πίστη τους—σημειώνοντας αύξηση 20 εκατομμυρίων από πέρυσι. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει έναν στους επτά χριστιανούς παγκοσμίως. Φέτος καταγράφει τα υψηλότερα επίπεδα δίωξης από τη δημοσίευση της πρώτης λίστας 29 χρόνια πριν..."
Για την ίδια περίοδο αναφοράς, 5.898 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν «για την πίστη τους», αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 24% από το 2021 (όταν σκοτώθηκαν «μόνο» 4.761 Χριστιανοί). Επιπλέον, «6.175 πιστοί [κρατήθηκαν] χωρίς δίκη, συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν ή φυλακίστηκαν» και 3.829 απήχθησαν.
Ίσως ακόμη περισσότερο αντανακλώντας το μίσος για τον Χριστιανισμό, 5.110 εκκλησίες και άλλα χριστιανικά κτίρια (σχολεία, μοναστήρια, κ.λπ.), δέχθηκαν επιθέσεις και βεβηλώθηκαν.
Συνδυάζοντας αυτούς τους αριθμούς σε ημερήσιους μέσους όρους, τα παραπάνω στατιστικά σημαίνουν ότι κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 16 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν για την πίστη τους, 27 είτε συνελήφθησαν παράνομα και φυλακίστηκαν από μη χριστιανικές αρχές είτε απήχθησαν από μη χριστιανούς ηθοποιούς και 14 εκκλησίες καταστράφηκαν ή βεβηλώθηκαν.
Για πρώτη φορά από τη δημοσίευση αυτών των εκθέσεων του WWL, το Αφγανιστάν, το οποίο για χρόνια κατατάσσονταν συνήθως ως το Νο 2 χειρότερο έθνος (μετά τη Βόρεια Κορέα) έφτασε στην 1η θέση, που σημαίνει ότι «Το Αφγανιστάν είναι τώρα το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι χριστιανός». Επιπλέον:
- Οι Χριστιανοί άντρες αντιμετωπίζουν σχεδόν βέβαιο θάνατο εάν ανακαλυφθεί η πίστη τους.
- Γυναίκες και κορίτσια μπορεί να ξεφύγουν από το θάνατο, αλλά μπορεί να παντρευτούν νεαρούς μαχητές Ταλιμπάν που θέλουν τα «λάφυρα του πολέμου». Μετά τον βιασμό γυναικών και κοριτσιών, υφίστανται σωματεμπορία.
- Το επερχόμενο καθεστώς των Ταλιμπάν απέκτησε πρόσβαση σε ηχογραφήσεις και αναφορές που βοήθησαν στην αναγνώριση των Χριστιανών. Συχνά κρατούνταν, για να εντοπίσουν δίκτυα χριστιανών, πριν σκοτωθούν.
- Οι μαχητές των Ταλιμπάν εξακολουθούν να εντοπίζουν ενεργά τους Χριστιανούς από τις υπάρχουσες υπηρεσίες πληροφοριών, μερικές φορές πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για να τους βρουν.
Δέκα άλλα έθνη, μετά το Αφγανιστάν, έλαβαν τον ίδιο χαρακτηρισμό «ακραίας δίωξης». Σημαίνει ότι αυτά τα μέρη, για τους Χριστιανούς, είναι μόνο οριακά πιο ασφαλή: Βόρεια Κορέα (#2), Σομαλία (#3), Λιβύη (#4), Υεμένη (#5), Ερυθραία (#6), Νιγηρία (#7), Πακιστάν (#8), Ιράν (#9), Ινδία (#10) και Σαουδική Αραβία (#11). Σε αυτές τις χώρες, οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν διώξεις που κυμαίνονται από παρενόχληση, ξυλοδαρμό, βιασμό, φυλάκιση ή σφαγή απλώς και μόνο επειδή αναγνωρίζονται ως χριστιανοί ή πηγαίνουν στην εκκλησία.
Σημειωτέον, η «ακραία δίωξη» που επιτελείται στους χριστιανούς σε εννέα από αυτά τα κορυφαία 11 χειρότερα έθνη προέρχεται είτε από την ισλαμική καταπίεση είτε λαμβάνει χώρα σε έθνη με μουσουλμανική πλειοψηφία. Αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι το 82% της απόλυτης χειρότερης δίωξης γίνεται στο όνομα του Ισλάμ.
Αυτή η τάση επηρεάζει ολόκληρη τη λίστα: η δίωξη που βιώνουν οι Χριστιανοί σε 39 από τα 50 έθνη της λίστας προέρχεται επίσης είτε από ισλαμική καταπίεση είτε σε έθνη με μουσουλμανική πλειοψηφία. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εθνών διέπεται από κάποιας μορφής σαρία (ισλαμικός νόμος). Μπορεί είτε να επιβληθεί άμεσα από την κυβέρνηση ή την κοινωνία ή, πιο συχνά, και από τα δύο, αν και οι κοινωνίες - μέλη της οικογένειας που εξοργίζονται ιδιαίτερα από συγγενείς που έχουν προσηλυτιστεί - τείνουν να επιδεικνύουν περισσότερο ζήλο στην εφαρμογή της.
Σε μια ενότητα με τίτλο «Ενθαρρυμένοι: Η «Ταλιμπανοποίηση της Δυτικής Αφρικής και πέραν αυτής», η έκθεση υποδηλώνει πως αυτή η τάση επιδεινώνεται:
"[Η] πτώση της Καμπούλ τροφοδότησε [sic] μια νέα αίσθηση περί άτρωτου μεταξύ άλλων τζιχαντιστικών ομάδων παγκοσμίως. Οι ομάδες πιστεύουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρή αντίθεση από τη Δύση για τις επεκτατικές τους ατζέντες και εκμεταλλεύονται έθνη με αδύναμες ή διεφθαρμένες κυβερνήσεις… Η υποσαχάρια Αφρική, ήδη ο τόπος όπου η βία κατά των Χριστιανών είναι υψηλότερη, έχει αντιμετωπίσει περαιτέρω απότομες αυξήσεις στη βία των τζιχαντιστών, με φόβους πως ένα σημαντικό μέρος της περιοχής αντιμετωπίζει αποσταθεροποίηση…».
Σε άλλη ενότητα, η έκθεση αναλύει:
«Στη Νιγηρία και το Καμερούν, η Μπόκο Χαράμ συνεχίζει να σπέρνει τον όλεθρο, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δραστηριοποιείται στη Δυτική Αφρική και τη Μοζαμβίκη και η αλ Σαμπάμπ ελέγχει μεγάλα τμήματα της Σομαλίας. Φαίνεται πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να σταματήσει η προέλαση του ισλαμικού εξτρεμισμού.
"Γνωρίζουμε πώς μοιάζει η ριζοσπαστική ισλαμική ιδεολογία για τους πιστούς γιατί την έχουμε δει στο Ιράκ και τη Συρία. Όταν το ISIS κατέλαβε μέρη της Μέσης Ανατολής, χριστιανοί εκτελέστηκαν, απήχθησαν, δέχτηκαν σeξουαλικές επιθέσεις και κυνηγήθηκαν. Όπου ομάδες όπως η Μπόκο Χαράμ και η αλ Σαμπάμπ είναι ενεργές, παρόμοιες απειλές είναι αναπόφευκτες. Όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν, προσπάθησαν να φανούν μετριοπαθείς — αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι πως ο Χριστιανισμός θα είναι κάτι άλλο από θανατική καταδίκη».
Αν και το Ισλάμ συνεχίζει να έχει τη μερίδα του λέοντος στις διώξεις, ο θρησκευτικός εθνικισμός στα μη μουσουλμανικά έθνη τα κάνει επίσης να ανεβαίνουν στην κλίμακα. Στη Μιανμάρ (#12),
«Οι προσηλυτισμένοι στον Χριστιανισμό... διώκονται από τις βουδιστικές, μουσουλμανικές ή φυλετικές οικογένειες και κοινότητες επειδή έχουν εγκαταλείψει την προηγούμενη πίστη τους και έτσι έχουν απομακρυνθεί από την κοινοτική ζωή. Οι κοινότητες που στοχεύουν να παραμείνουν «μόνο βουδιστές» κάνουν αδύνατη τη ζωή για τις χριστιανικές οικογένειες με το να μην τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν τους υδάτινους πόρους της γειτονιάς».
Ο ανερχόμενος ινδουιστικός εθνικισμός έχει εκτοξεύσει την Ινδία στο #10, μεταξύ των «ακραίων διωκτικών» εθνών:
"Η δίωξη των Χριστιανών στην Ινδία έχει ενταθεί, καθώς οι ινδουιστές εξτρεμιστές στοχεύουν να καθαρίσουν τη χώρα από την παρουσία και την επιρροή τους. Οι εξτρεμιστές αγνοούν τους Ινδούς Χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες ως πραγματικούς Ινδούς και πιστεύουν πως η χώρα πρέπει να καθαριστεί από τους μη Ινδουιστές. Αυτό έχει οδηγήσει σε συστημική —και συχνά βίαιη— στόχευση χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση παραπληροφόρησης και την υποκίνηση μίσους. Η πανδημία COVID-19 έχει προσφέρει ένα νέο όπλο στους διώκτες. Σε ορισμένες περιοχές, οι χριστιανοί παραβλέφθηκαν εσκεμμένα στην τοπική διανομή της κρατικής βοήθειας και έχουν κατηγορηθεί ακόμη και για εξάπλωση του ιού».
Αρκετά άλλα έθνη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκμεταλλεύτηκαν τον COVID-19 για να κάνουν διακρίσεις ή να διώξουν τους Χριστιανούς. Για παράδειγμα, "Ο COVID-19 έδωσε στις κινεζικές αρχές (#17) έναν λόγο να κλείσουν πολλές εκκλησίες — και να τις κρατήσουν κλειστές."
Ομοίως, στο Κατάρ, «η βία κατά των χριστιανών αυξήθηκε απότομα επειδή πολλές εκκλησίες αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστές μετά τους περιορισμούς του COVID-19». Επιπλέον, το Κατάρ - "οικοδεσπότης του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου οι προσήλυτοι από το Ισλάμ αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σωματική, ψυχολογική και (για τις γυναίκες) σεξουαλική βία" - αναρριχήθηκε 11 θέσεις (τώρα #18, από το #29 πέρυσι).
Στο Μπαγκλαντές (#29), οι τοπικές αρχές είπαν στους μουσουλμάνους που ασπάστηκαν το Χριστιανισμό, οι οποίοι, όπως και οι μουσουλμάνοι, ζήτησαν κρατική βοήθεια, «να επιστρέψουν στο Ισλάμ αλλιώς δε θα λάβουν τίποτα». Όπως εξήγησε ένας Μπαγκλαντεσιανός, «βλέπουμε πολλούς χωρικούς και γείτονες να λαμβάνουν βοήθεια από την κρατική υποστήριξη, αλλά εμείς οι Χριστιανοί δε λαμβάνουμε καμία υποστήριξη».
Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία «χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία του COVID-19... Οι Χριστιανοί είδαν να τους αρνούνται την κρατική βοήθεια και τους είπαν να ασπαστούν το Ισλάμ αν ήθελαν να φάνε».
Μια άλλη αξιοσημείωτη τάση αφορά τον αυξανόμενο αριθμό εσωτερικά ή εξωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων — 84 εκατομμύρια: «ένας σημαντικός αριθμός [από τους οποίους] είναι Χριστιανοί που διαφεύγουν από θρησκευτικούς διωγμούς». Όσοι Χριστιανοί καταλήγουν ως πρόσφυγες σε γειτονικά μουσουλμανικά έθνη «μπορεί να τους αρνηθούν την ανθρωπιστική και άλλη πρακτική βοήθεια από τις αρχές».
«Οι χριστιανές γυναίκες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και αναζητούν ασφάλεια αναφέρουν πως η σeξουαλική επίθεση είναι η κύρια πηγή δίωξης, με πολλαπλές αναφορές για γυναίκες και παιδιά που υποβάλλονται σε βιασμό, σeξουαλική σκλαβιά και άλλα, τόσο σε στρατόπεδα όσο και ενώ ταξιδεύουν αναζητώντας ασφάλεια. Φτώχεια και η ανασφάλεια ενισχύουν την ευάλωτη θέση τους, με κάποιους να παρασύρονται στην πορνεία για να επιβιώσουν. Καθώς ο τζιχαντισμός εξαπλώνεται και αποσταθεροποιεί τα έθνη, μπορούμε να περιμένουμε πως αυτή η χριστιανική έξοδος θα πολλαπλασιαστεί περαιτέρω».
Αν και η έκθεση περιορίζεται στα 50 έθνη που διώκονται περισσότερο, φαίνεται ότι η δίωξη γενικά αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, αν και η Βόρεια Κορέα κατατάσσεται τώρα στο #2, ως αντανάκλαση του πόσο άσχημα έχουν γίνει τα πράγματα συνολικά, η έκθεση εξηγεί ότι «ο βαθμός των διώξεων για τη Βόρεια Κορέα πράγματι ανέβηκε [σε σύγκριση με πέρυσι], παρόλο που η κατάταξή της έπεσε».
Ομοίως, τα εγκλήματα μίσους κατά του Χριστιανισμού στη Δυτική Ευρώπη είναι σε υψηλό όλων των εποχών. Σύμφωνα με μια έκθεση της 16ης Νοεμβρίου 2021 του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τουλάχιστον το ένα τέταρτο, αν και αναμφισβήτητα πολύ περισσότερα, όλων των εγκλημάτων μίσους που καταγράφηκαν στην Ευρώπη το 2020 ήταν αντιχριστιανικά — αντιπροσωπεύοντας αύξηση 70% σε σύγκριση με το 2019. Ο Χριστιανισμός είναι, επιπλέον, η θρησκεία που στοχοποιείται περισσότερο στα εγκλήματα μίσους, με τον Ιουδαϊσμό να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικά λιγότεροι Εβραίοι παγκοσμίως (περίπου 15 εκατομμύρια) από τους Χριστιανούς (2,8 δισεκατομμύρια).
Αν και τα μέσα ενημέρωσης σπάνια εντοπίζουν αυτούς που κρύβονται πίσω από αυτά τα εγκλήματα μίσους κατά των Χριστιανών, πολλά από τα οποία περιστρέφονται γύρω από τους βανδαλισμούς των εκκλησιών, είναι ενδεικτικό πως τα ευρωπαϊκά έθνη που υποφέρουν περισσότερο τυχαίνει να έχουν και τους μεγαλύτερους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Ευρώπης — συγκεκριμένα, η Γερμανία (όπου τα αντι-χριστιανικά εγκλήματα μίσους έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2019) και τη Γαλλία (όπου δύο εκκλησίες φέρονται να δέχονται επιθέσεις καθημερινά, ορισμένες, όπως στον μουσουλμανικό κόσμο, με ανθρώπινα περιττώματα ).
Ως αντανάκλαση του πόσο άσχημα έχουν εξελιχθεί οι διώξεις αλλού σε όλο τον κόσμο, κανένα δυτικοευρωπαϊκό έθνος δεν μπήκε στη λίστα των κορυφαίων 50 κρατών.
Τελικά, ίσως η πιο ανησυχητική τάση είναι πως ο αριθμός των διωκόμενων Χριστιανών συνεχίζει να αυξάνεται ετησίως. Όπως φαίνεται, σύμφωνα με τα νεότερα στατιστικά στοιχεία, 360 εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο βιώνουν «υψηλά επίπεδα δίωξης και διακρίσεων». Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 6% από το 2021 , όταν 340 εκατομμύρια Χριστιανοί βίωσαν το ίδιο επίπεδο δίωξης και αυτός ο αριθμός αντιπροσώπευε μια αύξηση 31% από το 2020, όταν 260 εκατομμύρια Χριστιανοί βίωσαν το ίδιο επίπεδο δίωξης. Και αυτός ο αριθμός αντιπροσώπευε αύξηση 6% από το 2019, όταν 245 εκατομμύρια βίωσαν το ίδιο επίπεδο δίωξης. Και αυτός ο αριθμός αντιπροσώπευε αύξηση 14% από το 2018, όταν ο αριθμός ήταν 215 εκατομμύρια.
Εν ολίγοις, η δίωξη των Χριστιανών, η οποία ήταν ήδη φρικτή, έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 70% τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς σημάδια υποχώρησης.
Πόσος καιρός θα περάσει πριν αυτή η φαινομενικά μη αναστρέψιμη τάση κάνει μεταστάσεις σε εκείνα τα έθνη που γιορτάζουν σήμερα για τη θρησκευτική τους ελευθερία;